Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2019 Les Forts de Latour, Château Latour
nr Hemligt artikelnummerAndravinet från det legendariska första cru-klassificerade Bordeauxslottet Château Latour från stora årgången 2019. Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 17 november 2025. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!
Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering
Pris 2599 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Château Latour
Ursprung
Pauillac AOC
Druvor
65.8% cabernet sauvignon, 31.9% merlot och 2.3% petit verdot
Alkohol
14%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har en ren, uttrycksfull och inbjudande doft med toner av svarta vinbär, mörka plommon, ceder, peppar, lakrits, lavendel, cigarrök och tobaksblad. Elegant och koncentrerad smak med söta små tanniner, stor kropp och lång eftersmak med toner av allt från jord till rök och mörk frukt.
Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.
Lagringspotential
Från nu till 2049
Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.
Om produkten
Château Latour står i en klass för sig – både i Bordeaux och bland världens viner. Slottet är ett av de fyra mytomspunna slott som haft statusen Premier Cru Classé (första cru) sedan klassificeringen av Médoc år 1855 (de andra slotten är Margaux, Haut-Brion och Lafite). Vinerna tar lång tid på sig att mogna men om man får möjligheten att prova en mogen Latour förstår man varför det är väl värt väntan.
Vinerna på egendomen vinifieras i 80 temperaturkontrollerade ståltankar som varierar i storlek mellan 12 och 164 hektoliter. Storleken på faten är exakt framtagna för att kunna vinifiera olika parceller separat. Malolaktisk jäsning äger rum i tankarna. Sedan en omfattande renovering 2001 sköts allting med gravitation. Förstavinet fatlagras i 100% ny ek i 22-25 månader medan andravinet Les Forts de Latour ligger på 50% ny ek. Druvorna till andravinet kommer från unga rankor i Enclos (minst 12 år gamla rankor) och rankor utanför Enclos. Första årgången av andravinet kom 1966, men få årgångar gjordes fram till 1990. Tredjevinet kallas Le Paullliac de Château Latour (som Tryffelsvinet har ensamrätt på i Sverige via vår négociant). Denna etikett togs fram under 70-talet och Latour var ett av de första slotten att producera ett tredjevin. Årligen släpps mellan 10,000-12,000 lådor av förstaviner (utgör 37% av skörden). Det är en medveten minskning från förr för att hålla kvaliteten så hög som möjligt. Över sjuttio personer arbetar på Château Latour (många vars familjer har arbetat där i generationer) under ledning av CEO Frédéric Engerer, estate director Jean-Marc Pistre och technical director Hélène Génin.
Vinexperternas omdömen
James Suckling: 97 poäng
”Exquisite aromas of lavender, cigar ash and Spanish cedar with dried citrus follow through to a medium body and a solid palate with powerful, ultrafine and linear tannins. The muscle and long finish are so beautiful. Give it two or three years but already a solid wine.”
The Wine Advocate (Lisa Perrotti-Brown MW): 95 poäng
”Composed of 65.8% Cabernet Sauvignon, 31.9% Merlot, and 2.3% Petit Verdot, the 2019 Les Forts de Latour is deep garnet-purple in color. It opens with classic scents of cedar, cassis, and plum preserves, followed by suggestions of bay leaves, lavender, and crushed rocks. The medium to full-bodied palate is tight-knit, bright, and refreshing, with fine-grained tannins and a mineral-laced finish.”
Vinous (Antonio Galloni): 95 poäng
”The 2019 Forts de Latour is a tannic, backward wine, as it has always been. Blue/purplish fruit, lavender, graphite, sage and mocha open with a bit of coaxing. Even so, the 2019 is incredibly tight at this stage. Despite its imminent release, I would not dream of touching a bottle any time soon. Rain just before harvest in this warm vintage helped keep things in check and resulted in fairly generous yields of 45 hectoliters per hectare. At the same time, the mid-palate is a bit compact, while the tannins are imposing”
Inside Bordeaux (Jane Anson): 94 poäng
”Inky, great depths with a vivid violet rim, this is exceptional, balanced and full of character. Coming out of its serious early years, showing fleshy plum, damson and cassis fruits, along with graphite, slate, fennel and toast. If you like your wines particularly powerful, you can go for it now and over the next few years, but it will age for a good few decades from here. Chiselled, very much speaking of its Pauillac heritage. 70% new oak for ageing, 39% of Latour’s production in this vintage. Hélène Genin technical director, second year certified organic.”
Vinous (Neal Martin): 94 poäng
”The 2019 Les Forts de Latour has an open nose, strangely perhaps a little more expressive than the 2020 Pauillac de Latour at the moment. Scents of blackberry, cassis and iris flower unfold in the glass. The palate is medium-bodied with crushed stone infusing the black fruit. This has attained more linearity since I encountered it in January 2023. The 2019 will give two or three decades of pleasurable drinking.”