Rött vin

2019 Opus One

nr 9026101

Napa Valley-klassikern Opus One från den fantastiska årgången 2019. James Suckling: 99 poäng

Pris 4999 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 0 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillfälligt slut

Beskrivning

Producent 
Opus One

Ursprung 
Napa Valley

Druvor 
78% cabernet sauvignon, 8% merlot, 6% petit verdot, 6% cabernet franc, 2% malbec

Alkoholhalt 
14%

Flaskstorlek 
750ml

Doft och smak  
Komplex och förförande parfym med begynnande drag av mognad där bakade plommon, solmogna björnbär, svartvinbär och mörka körsbärs uppstöttat av läder och kryddiga och florala inslag i form av roser, violer och torkade örter. Smaken är fyllig med aromer av mörk frukt, flora och fat, sammanbundet med stor fräschör och lena, välsnidade tanniner som mynnar ut i en eftersmak som ter sig sakna ände.

Passar till 
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt. Gärna med fetare inslag såsom såser och gratänger.

Lagringspotential 
Från nu till 2049

Mer information 
Serveras vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Opus One grundades av överhuvudet av Château Mouton Rotschild – Baron Philippe Rotschild och Napa Valley-patriarken Robert Mondavi som efter nästan ett decennium av vänskap bestämde sig för att det var dags att starta vineri ihop. Den ursprungliga tanken bakom Opus One var att den skulle vara en selektion av de absolut bästa parcellerna från Robert Mondavi Winery. Opus One fick därmed fri tillgång att nyttja deras frukt, en överenskommelse som stod sig en god bit in på 2000-talet – så länge de inte tog mer än 50% av en specifik lott – detta i syfte att inte helt förskjuta kvalitéten från Mondavis egna viner över till Opus One. 1980 kom nyheterna att släppas till allmänheten och i nära anslutning till detta kom det första egna inköpet av vingårdar att finaliseras då man köpte 14 hektar vingårdar från Mondavis To Kaylon-vingård.

De tidigare årgångarna av Opus One producerade av Robert Mondavis son Tim Mondavi och Lucien Sionneau – vinmakare på Château Mouton-Rotschild. Denna kombination av Tims modernism och Luciens klassicism kom att bli definiera för den tidiga eran av Opus One fram tills dess att Sionneau gick i pension och ersattes av Patrick Léon som kom att göra vinet ihop med Tim fram tills 2000-talet. Först år 1991 flyttade Opus One ut från Robert Mondavi Winery till sitt eget nybyggda, nu legendariska, vineri i Oakville där de fortfarande huserar.

2005 såldes Mondavis del av egendomen till Constellation Brands och som en del i denna uppgörelse så övergick bestämmanderätten av egendomen till Rothschild-familjen som nu dikterar allt från vinmakningen, till odling och marknadsföring.

2019 Opus One består av 78% cabernet sauvignon, 8% merlot, 6% petit verdot, 6% cabernet franc och 2% malbec. Varje vingård vinifieras individuellt i 50 stycken upphöjda fermenteringskärl och transporteras därefter via gravitation till källaren för lagring. Vinet spenderar sedan 19 månader i 100% nya franska ekfat.

James Suckling: 99 poäng “Winemaker Michael Silacci commented that usually the blends are finished in January or February after the vintage. This year, with the 2019s, he was still tweaking the blend, but he did mention that this is ”pretty close to the final blend.” Deep garnet-purple in color, the 2019 Opus One leaps from the glass with notes of Black Forest cake, Morello cherries, mulberries and fresh blackcurrants plus hints of licorice, wilted roses, Sichuan pepper and iron ore. Full-bodied, the palate is jam-packed with juicy black, blue and red fruits, framed by velvety tannins and background freshness, finishing on a compelling earthy/mineral note. Tasted as a barrel sample, this is a truly magnificent Opus One in the making!”

The Wine Advocate: 97 poäng ”The 2019 Opus One has a beautiful, delicately scented nose – floral tones mingle with peppery spice and there is an added herbal lift too. The palate is very smooth, with fine tannins. Though medium-bodied, it has deceptive concentration of fruit and tannin. Flavours of black forest gâteau, milk chocolate and black cherry, with sweeter blueberry pie notes fill the palate along with classic Cabernet cassis. The oak is beautifully balanced bringing lovely charry, cigar notes that sustain the long finish. This has a lovely trajectory on the palate and is set to age beautifully.”