Rött vin

2019 Langhe Nebbiolo Prinsiòt, Fratelli Alessandria

nr 7803901

Fratelli Alessandria 2019 Langhe Nebbiolo Prinsiòt är ett skolboksexempel på en Langhe Nebbiolo av högsta klass. Wine Advocate: 92 poäng

Pris 259 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Fratelli Alessandria

Ursprung
Langhe Nebbiolo DOC

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en fantastisk ren och fokuserad doft med massor av energi. Primärfrukten är framträdande med inslag av smultron, vildhallon, röda körsbär, örter, blommor och tobak. Fatlagringen i stora, begagnade fat har bidragit till vinets fina struktur och komplexitet. Vinets stadiga tanniner är mogna och väl integrerade. Ett mycket välgjort vin som kan njutas redan idag, och gärna tillsammans med en god matbit.

Passar till
Lättare kötträtter och fågel. Testa gärna med Italienska klassiker såsom pasta och pizza, eller varför inte en härlig risotto?

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information

Om produkten

Familjen Fratelli har kallat de böljande kullarna i Verduno, Monforte d’Alba, för sitt hem sedan mitten av 1800-talet. När firman grundades år 1870 var just Verduno det absoluta centrat för vinmakning i Barolo. Verduno kom under många år att falla i glömska, men det är tack vare ihärdiga familjer som Alessandria som området idag upplever en stor renässans. Idag drivs vinieriet av femte generationen, genom de två bröderna Gian Battista och Alessandro, samt Alessandros son Vittore. Sedan Vittore återvände till familjeegendomen år 2001 har stora förändringar genomförts där den minutiösa noggrannheten numera är total. Enligt devisen att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård” producerar man endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Verduno ligger nära den sandiga regionen Roero. Här påverkas mesoklimatet av en jordmån med andelar av kalk och floden Tanaro som rinner förbi staden. Dessa förutsättningar ger vinerna en oefterhärmlig mjukhet och parfymerad charm som blivit familjen Alessandrias varumärke. De 12 hektaren odlas efter ekologiska principer men man är inte certifierade, och man äger vingårdlägen i såväl Gramolere som Monvigliero. Dessutom gör man en fantastisk pelaverga som görs på klonen pelaverga piccolo som enbart finns i just Verduno.

2019 Langhe Nebbiolo Prinsiòt består av 100% nebbiolo från tre vingårdslägen i Verduno: Sotto Orti , Campasso och Neirane (totalt 0,8 hektar). Beroende på vingård växer rankorna på mellan 270 och 400 meters höjd i västlig och sydöstlig exponering. Snittåldern på rankorna är 10 år och jordmånen är kalkrik. Druvorna handskördas under första delen av oktober och jäser 7-9 dagar vid 26-27 grader Celsius. Efter jäsningen dras vinet över till stora ekfat (20-40 hektliter fransk och slavonsk ek) där det lagras i 10 månader följt av två månader på ståltank och därefter ytterligare 2-3 månader på flaska innan det släpps på marknaden. “Prinsiòt” är ett dialektalt substantiv i Piemonte som betyder ”lilla prinsessa”, och har använts historiskt som ett smeknamn till familjen Alessandria av invånarna i Verduno.

Wine Advocate (Monica Larner): 92 poäng ”The Fratelli Alessandria 2019 Langhe Nebbiolo Prinsiòt shows a medium dark ruby color that is nicely saturated but also luminous and shiny. You are given a great window onto the fundamental and most truthful qualities of the grape, with wild cherry and cassis at the front. Those fruit tones are intermingled with light spice and grilled herb. Despite the rather informal and food-friendly disposition of this release, you also get enough tannic structure to pair with bigger meat dishes, such as a fatty rack of lamb. 9,000 bottles were produced.”