Fratelli Alessandria. Italien, Piemonte, Barolo

Fratelli Alessandrias hemsida

Verdunos stolthet

I den lantliga byn Verduno producerar familjen Alessandria viner som älskas av såväl sommelierer som vinälskare världen över.

Historia

Familjen Fratelli har kallat de böljande kullarna i Verduno för sitt hem sedan mitten av 1800-talet. När firman grundades år 1870 var just Verduno det absoluta centrat för vinmakning i Barolo. Verduno kom under många år att falla i glömska, men det är tack vare ihärdiga familjer som Alessandria som området idag upplever en stor renässans. Idag drivs vinieriet av femte generationen, genom de två bröderna Gian Battista och Alessandro, samt Alessandros son Vittore. Sedan Vittore återvände till familjeegendomen år 2001 har stora förändringar genomförts där den minutiösa noggrannheten numera är total.

Vingårdar

Enligt devisen att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård” producerar man endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Verduno ligger nära den sandiga regionen Roero. Här påverkas mesoklimatet av en jordmån med andelar av kalk och floden Tanaro som rinner förbi staden. Dessa förutsättningar ger vinerna en oefterhärmlig mjukhet och parfymerad charm som blivit familjen Alessandrias varumärke.

De 12 hektaren odlas efter ekologiska principer men man är inte certifierade, och man äger vingårdlägen i såväl Gramolere som Monvigliero. Dessutom gör man en fantastisk pelaverga som görs på klonen pelaverga piccolo som enbart finns i just Verduno.

Vinifikation

Vinmakningen sker med hjälp av såväl ståltankar med temperaturkontroll, stora franska ekfat (tonneaux) och traditionella italienska botti (enorma ekfat, traditionellt tillverkade med slavonsk ek). Vinerna genomgår en lång jäsningsprocess som pågår i upp till 15-20 dagar med hjälp av naturliga jäststammar på 30 hektoliters bottis.

 

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Fratelli Alessandria

nyhet

2022 Dolcetto d’Alba, Fratelli Alessandria

Piemonte199 kr
nyhet
nyhet
nyhet

2020 Langhe Rosso Rossoluna, Fratelli Alessandria

Piemonte279 kr
95poäng

2018 Barolo Monvigliero, Fratelli Alessandria

Piemonte699 kr
94poäng

2018 Barolo Gramolere, Fratelli Alessandria

Piemonte589 kr
94poäng

2018 Barolo San Lorenzo, Fratelli Alessandria

Piemonte589 kr