Fratelli Alessandria. Italien, Piemonte, Barolo

Fratelli Alessandrias hemsida

Verdunos stolthet

I den lantliga byn Verduno producerar familjen Alessandria viner som älskas av såväl sommelierer som vinälskare världen över.

Historia

Familjen Fratelli har kallat de böljande kullarna i Verduno för sitt hem sedan mitten av 1800-talet. När firman grundades år 1870 var just Verduno det absoluta centrat för vinmakning i Barolo. Verduno kom under många år att falla i glömska, men det är tack vare ihärdiga familjer som Alessandria som området idag upplever en stor renässans. Idag drivs vinieriet av femte generationen, genom de två bröderna Gian Battista och Alessandro, samt Alessandros son Vittore. Sedan Vittore återvände till familjeegendomen år 2001 har stora förändringar genomförts där den minutiösa noggrannheten numera är total.

Vingårdar

Enligt devisen att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård” producerar man endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Verduno ligger nära den sandiga regionen Roero. Här påverkas mesoklimatet av en jordmån med andelar av kalk och floden Tanaro som rinner förbi staden. Dessa förutsättningar ger vinerna en oefterhärmlig mjukhet och parfymerad charm som blivit familjen Alessandrias varumärke.

De 12 hektaren odlas efter ekologiska principer men man är inte certifierade, och man äger vingårdlägen i såväl Gramolere som Monvigliero. Dessutom gör man en fantastisk pelaverga som görs på klonen pelaverga piccolo som enbart finns i just Verduno.

Vinifikation

Vinmakningen sker med hjälp av såväl ståltankar med temperaturkontroll, stora franska ekfat (tonneaux) och traditionella italienska botti (enorma ekfat, traditionellt tillverkade med slavonsk ek). Vinerna genomgår en lång jäsningsprocess som pågår i upp till 15-20 dagar med hjälp av naturliga jäststammar på 30 hektoliters bottis.

 

limited

2008 Barolo Gramolere, Fratelli Alessandria

Piemonte1100 kr
limited

2010 Barolo Gramolere, Fratelli Alessandria

Piemonte1100 kr
årgång slut

2014 Barolo Gramolere, Fratelli Alessandria

Piemonte449 kr 559 kr
årgång slut

2017 Barolo Gramolere, Fratelli Alessandria

Piemonte579 kr
årgång slut

2017 Barolo Monvigliero, Fratelli Alessandria

Piemonte689 kr

2017 Barolo, Fratelli Alessandria

Piemonte429 kr

2019 Dolcetto d’Alba, Fratelli Alessandria

Piemonte169 kr
årgång slut

2016 Barolo, Fratelli Alessandria

Piemonte399 kr
årgång slut

2015 Barolo (magnum), Fratelli Alessandria

Piemonte899 kr
årgång slut

2016 Barolo Gramolere, Fratelli Alessandria

Piemonte579 kr
nyhet

2018 Rossoluna, Fratelli Alessandria

Piemonte219 kr