Rött vin

2019 Priorat Vinyes Velles, Ferrer Bobet

nr 9476101

2019 Vinyes Velles är ett av Ferrer Bobets mest älskade viner. Vinet har, trots sin fylliga kropp, en perfekt fräschör och fruktdriven stil som gör det enkelt att falla pladask för.

Pris 499 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Ferrer Bobet

Ursprung
Priorat DOCa

Druvor
84% carignan, 16% grenache

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en stor och djup doft med toner av björnbär, violer, lakrits, crème de cassis, örter och tobak. Smaken är stiltypiskt fyllig för Priorat med en djup, mörk och kraftig fruktprofil men med fin fräschör och perfekt balans en tydlig mineralitet. Syran är frisk och i balans med vinets kropp och fina tanninstruktur. Ett stort spanskt vin!

Passar till
Kombinera gärna vinet med viltkött, kanske i form av grytor eller varför inte söndagssteken. Också utmärkt till spanska ostar såsom Manchego.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information

Om produkten

Sergi Ferrer-Salat och Raül Bobet håller till i Porrera som är det svalaste läget i Priorat. Området påverkas av nordöstliga vindar med medelhavet som modererande effekt på kylan. Ferrer Bobet jobbar dessutom tillsammans med några av regionens brantaste vingårdar: alla dessa faktorer bidrar till stora skillnader mellan dag- och nattemperaturer vilket i slutändan påverkar vinets slutliga kvalitet positivt genom optimal fenolisk mognad, bibehållen syra och fräschör i aromerna.

Vinyes Velles är katalansk dialekt för “gamla vinstockar”. Till detta vin är snittåldern per vinstock mer än 80 år och består huvudsakligen av cariñena (carignan) med ett mindre tillskott av garnacha (grenache). Vingårdana odlas som terrasser 650-750 meter höjd över havet och helt utan tillsats av konstgödning eller bekämpningsmedel. Druvorna som anländer till viner genomgår en rigorös selektering innan de med gravitationens hjälp förflyttas till en mix av 15-30 hektoliters jäsningskar i trä och ståltankar. Den malolaktiska jäsningen och efterföljande fatlagringen äger rum i nya, lätt- och medelrostade franska ekfat i 15 månader och lagras därefter på flaska i ytterligare 11 månader innan det släpps på marknaden. Vinet buteljeras på flaska helt utan filtrering och minimal tillsats av svavel.