Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2019 Rubicon, Inglenook
nr 1303401Napaegendomen Inglenooks förstavin Rubicon som i hyllade årång 2019 lyckats få 100 poäng från Bordeaux-experten Jane Anson.
Pris 2249 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Inglenook
Ursprung
Nappa Valley AVA
Druvor
81% cabernet sauvignon, 11% merlot, 5% cabernet franc, 3% petite sirah
Alkoholhalt
14,1%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har en kompakt mörkfruktig karaktär med toner av björnbär, blåbär, svarta vinbär, söta kryddor, sandelträ, ceder, tobak, lakritsrot, cacaobönor, aska, kaffe och choklad. Smaken är intensiv och komplex med en tydlig ursprungstypicitet som med sin intensitet och kraft ändå är fylld med energi och liv. Eftersmaken är lång och komplex och kommer gynnas extremt av vidare lagring!
Passar till
Till smakrik mat, gärna med tillbehör i form av potatisgratäng och fylliga såser
Lagringspotential
Från nu till 2045
Mer information
Om produkten
Inglenook Winery är ett av de historiskt viktigaste vinerierna i det kaliforniska vinområdet Napa Valley. Den ursprungliga egendomen grundades på sent 1800-tal av William C. Watson – vid tillfället anställd på Bank of Napa. Vinintresse hade han dock i överflöd då hans svärfar var George C Yount, mannen som lånat sitt namn till Napas mest kända stad Yountville. Egendomen kom att få namnet Inglenook – gammal skottländskt ord för ”mysigt hörn”. Ambitionen var ursprungligen att bygga en resort med en liten intilliggande vingård – men bara 6 år efter grundandet så såldes egendomen vidare till kapten Gustave Niebaum. Vid uppköpet uppgick vingårdarna till ungefär 28 hektar, men det kom snabbt att utökas till upp emot 200 hektar och bara några år senare 485 hektar. Majoriteten av dessa vingårdar var ursprungligen planterat med druvan Mission (eller Pais som den kallats i sydamerika) men man omplantera snabbt detta till burger, gutdel, riesling, traminer och viktigast av allt: cabernet sauvignon.
Först år 1887 stod boendehuset klart på egendomen – man hade prioriterat att bygga källare och plantera vingårdar. Deras fokus och fallenhet för vinmakning kom snabbt att erkännas och år 1889 så vann man en guldmedalj i vinmakning för ett av sina viner, vilket självklart sköt ägaren Gustave Niebaum rakt in i superstjärnestatus. När Inglenook var som absolut störst innan förbudstiden producerade man i genomsnitt 60,000 lådor vin per år och produktionen var vitt spridd mellan bordeauxblandningar, vita viner, söta viner och till och med diverse druvdestilat. Förmodligen var man dessutom bland de första egendomarna att både buteljera och sälja sina viner själva vilket självklart höjde deras anseende.
Under den amerikanska förbudstiden fortsatte Inglenook att odla druvor och istället för att producera vin fokuserade man på att sälja såväl druvor som diverse andra druvprodukter. Tack vare att man inte la ner odlingen under förbudstiden tilläts dom också att vara väldigt snabba tillbaks på bollen så fort som förbuden lättade och inte långt efter 1933 fanns det vin från Inglenook tillgängligt igen. Fram tills att egendomen köptes upp av Francis Ford Coppola på 70-talet så hann Inglenook byta händer ett antal gånger och delar av ursprungsegendomen nyttjades för att grunda den nu legendariska producenter Dominus (som ägs Christian Moueix som möjligen är mer känd för de viner han producerar i Bordeaux på egendomar som Petrus och Château Trotanoy). Under Francis Ford Coppola kom egendomen att utkristallisera sin Bordeaux-inspiration, bland annat med införandet av förstavinet Rubicon (som lanserades för första gången år 1985). På 2000-talet kom man att inleda ett samarbete med erkända vinkonsulten Stephane Derenoncourt, men inte nog med detta – man rekryterade även sin General manager från Château Margaux.
Inglenooks Rubicon 2019 produceras på druvor från ett urval av egendomens absolut bästa vingårdar (Apple, Cask, Cohn, Creek, Gio, La Lomita, Lower Garden och Walnut) och årgång 2019 består av 81% cabernet sauvignon, 11% merlot, 5% cabernet franc och 3% petit verdot. Vinet har lagrats i 20 månader på 75% nya franska ekfat och buteljeras i juni år 2021.
Jane Anson (JaneAnson.com) 100 poäng: ”A storrming, stonking Napa wine, playing at the top of its game in 2019. Somehow takes the power and concentration of Napa but makes it full of texture, life, light and shade. Espresso, liqourice root, cocoa bean, cassis, cranberry, black cherry, cold ash and crayon. Hard not to fall in love with, nothing overdone, everything in its place. Winemaker Todd DeVincezi, consultant winemaker Philippe Bascaules. All aged in French oak barrels, 75% new.”
James Suckling 97 poäng: ”Aromas of ripe berries, sweet vanilla, licorice, dark chocolate and bread crust. Notes of dried herbs and pinewood, too. So well grounded. Smooth, with a lingering, silky mouth-feel. Full body and ripe, chewy tannins. Toned and muscular with hints of crushed rocks. Firm, linear finish. Try after 2025.”
The Wine Advocate 96+ poäng: ”The 2019 Cabernet Sauvignon Rubicon is a blend of 81% Cabernet Sauvignon, 11% Merlot, 5% Cabernet Franc and 3% Petit Verdot. Deep garnet-purple in color, the nose pops with vivacious notes of warm cassis, blackberry pie and redcurrant jelly, plus hints of crushed rocks, bay leaves and pencil lead. Medium to full-bodied, it delivers a solid, firm and grainy texture with a lively backbone cutting through dense earth-laced layers, finishing long and minerally. Impressive!”