Rött vin

2019 Taté, Viña Somoza

nr 9454201

Viña Somoza är en del av det nya, heta Spanien och deras 2019 Taté är ett utsökt exempel på just detta. Hög extraktion och syltighet har här ersatts av jucighet och finess!

Pris 359 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
Lanseringsdatum08/07/2022

Beskrivning

Producent 
Vina Somoza

Ursprung
Valdeorras DO

Druvor
garnacha tintorera, mencia, merenzao, brancellao

Alkoholhalt
12%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är fjäderlätt ungdomlig och frisk med en yppig och inbjudande mörkfruktig karaktär av plommon och bjärnbär, söta kryddor och vissa florala inslag. Kroppen är medelfylligt slank men med en mycket frisk syra som gör vinet behagligt balanserat och elegant. Smakintensiteten är på topp och vinet har en fin balans som mynnar ut i en juicigt fruktig eftersmak.

Passar till
Detta är verkligen ett utsökt matvin som passar såväl till ostar (comté, munster, camambert) som kött och grillad fisk. Passar väl till såväl kyckling som vegetariska pajer.

Lagringspotential
Från nu till 2026

Mer information

Om produkten

Viña Somoza grundades så sent som 2001 av Victor Fernandez som är en av galjonsfigurerna i dagens avant garde-rörelse som verkligen satt Valdeorras på kartan. År 2015 anställde Victor den talangfulle Javier Garcia (tidigare på 4 Monos) för att ytterligare förbättra kvalitetsarbetet på gården. Javier, som har en examen i både vitikultur och vinmakning, har gett gården det uppsving som Victor eftersökte med sin vision om att alltid eftersträva transparens och fräschör i sina viner. Han trivs därför i det regniga och pastotrala Valdeorras med sin stora mängd och variation av jordmåner och mikroklimat. I vingårdarna har man anammat principet ”lutte raisonée” det vill säga ekologiska principer utan att ännu ha ett certifikat.

2019 Taté är en blandning av garnacha tintorera, mencía, merenzao och brancellao och produceras från ett urval vingårdar med över 70 år gamla rankor intill floden Bibei i Valdeorras. Jordmånen domineras av svart och röd skiffer och ligger ungefär 500 meter över havet. Druvorna skördas varsamt i små korgar och väl i vineriet så kallmacereras druvorna i mellan 24-42 dagar (med 20% avstjälkade druvor) innan fermenteringen sker med hjälp av naturliga jäststammar. Efter pressning överförs vinet till 400 och 500l fat av fransk ek där dom lagras i 14 månader.