Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2019 Vinha Pan, Luís Pato
nr 9473001Luís Pato är den mest kända vinmakaren i regionen Beira Atlântico längs portugisiska atlantkusten. Detta epitet har han förtjänat genom att vara den vinmakare som moderniserade den då kämpande regionen Bairrada och nästan enhändigt fick den på fötter igen. Vinha Pan är en liten vingård planterad med druvan baga – portugals svar på nebbiolo – ett riktigt spännande och välgjort vin som passar bra till rätter med nöt och vilt.
Pris 319 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Doft och smak
Doften är intensivt fruktdrivet i det blå och röda spektrat med blåbär, björnbär och mörka körsbär tillsammans med violer och mineral, allt sammanhållet av en kryddig ryggrad i form av nejlika, vanilj, kanel. Smaken är fruktig och fräsch med förhållandevis uttalade tanniner och en medelstor fyllighet som lämnar rum för ett fruktdrivet avslut med en hint av fatkryddor. Vi rekommenderar att dekantera vinet ett par timmar innan servering.
Passar till
Passar väl till kraftigare kötträtter och fetare viltfågel, höstiga grytor och härliga ugnsstekar, gärna med fetare tillbehör som potatisgratäng. Eller varför inte till den helsvenska klassikern köttbullar och potatismos?
Lagringspotential
Från nu till 2030
Mer information
Servera i stora kupor vid 16-18 grader. Lufta med fördel en stund innan servering.
Om produkten
Luís Pato är den mest kända vinmakaren i regionen Beira Atlântico längs portugisiska atlantkusten. Detta epitet har han förtjänat genom att vara den vinmakare som moderniserade den då kämpande regionen Bairrada och nästan enhändigt fick den på fötter igen. Han skall dock inte ses som en modernist i bemärkelsen ”viner utan kontakt med traditionen” – hans viner har samtliga ett tydligt klassiskt stråk och han värnar envist för regionens egna druvsorter i allmänhet och baga i synnerhet. Om något är han en neotraditionalist.
Pato översätts till det portugisiska ordet för anka och dessa ankor dyker upp titt som tätt på Luís etiketter. Familjen Pato har gjort vin på Quinta do Ribeirinho sedan åtminstone 1700-talet. Det var emellertid först år 1970 som João Pato började buteljera vin från de egna vingårdarna och därmed blev en av de första vinodlarna i den nyskapade DO-regionen Bairrada. Det är från João som sonen – Luís Pato – ärvde sitt visionära synsätt och pionjäranda. Luís var från början en utbildad kemiingenjör som producerade sitt första vin, en ren baga av utsökt kvalitet, år 1980. Detta vin tingar idag höga priser hos vinsamlare. I samma stund som han tog över efter föräldrarna började han experimentera.
2019 Vinha Pan såg dagens ljus år 1995 då första årgången skördades. Vinet kommer från en enskild vingård med namnet Vinha Pan belägen i Panasqueira där jordmånen består av kalkrik lera, och är en av fyra vingårdsspecifika viner som Luís tillverkar (något han var först med att buteljera i Portugal). Här åtnjuter man ett fördelaktigt sydligt läge. Vinet görs på 100% baga som skördas i slutet av september och lagras i 24 månader på 60% ny ek (500-650 liter) och buteljerades utan filtrering. Luís själv säger att detta vin får en ovanligt stor koncentration i jämförelse med hans andra baga-viner. Vi rekommenderar att dekantera vinet ett par timmar innan servering.
Vinexperternas omdömen
WineTable, Pär Strömberg (2024-02-29): ”Från legendaren och rebellen Luis Pato som i stort sett egenhändigt lyft druvan baga från okänd till världskänd. Det här är Bairrada baga som bäst med hög syra, frisk och läskande med torr finish, lätt grusiga tanniner och bärig bäring. friskt och läskande med tranbär, granatäpple, hallon och svartvinbär. För dig som söker druvtypicitet och terroir i sitt portugisiska esse.”