Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2020 As 2 Ladeiras, Viña Somoza
nr 9445501Viña Somoza är en del av det nya, heta Spanien och deras 2022 Somoza As 2 Ladeiras är deras 100% godello som verkligen visar upp varför detta är en region att räkna med!
Pris 259 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Vina Somoza
Ursprung
Valdeorras DO
Druvor
100% godello
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Elegant och komplex doft med kryddiga toner av gul frukt, citrus, rostade nötter, vita blommor och en mineralisk sälta. Smaken är krämigt fyllig med stor balans och intensitet. Syran är pigg och frisk och eftersmaken lång och örtig.
Passar till
Detta är verkligen ett utsökt matvin som passar såväl till ostar (comté, munster, camambert) som grillad eller ugnsbakad vit fisk, grillade skaldjur, hummer, bläckfisk eller mustig skaldjurssoppa. Passar väl till såväl kyckling som vegetariska pajer.
Lagringspotential
Från nu till 2028
Mer information
Om produkten
Viña Somoza grundades så sent som 2001 av Victor Fernandez som är en av galjonsfigurerna i dagens avant garde-rörelse som verkligen satt Valdeorras på kartan. År 2015 anställde Victor den talangfulle Javier Garcia (tidigare på 4 Monos) för att ytterligare förbättra kvalitetsarbetet på gården. Javier, som har en examen i både vitikultur och vinmakning, har gett gården det uppsving som Victor eftersökte med sin vision om att alltid eftersträva transparens och fräschör i sina viner. Han trivs därför i det regniga och pastotrala Valdeorras med sin stora mängd och variation av jordmåner och mikroklimat. I vingårdarna har man anammat principet ”lutte raisonée” det vill säga ekologiska principer utan att ännu ha ett certifikat.
Druvorna till 2020 Somoza As 2 Ladeiras kommer från Viña Somozas bästa vingårdar, belägna på mellan 500 och 640 meters höjd. Rankornas snittålder är 35 år och är planterade på sluttningarna längs floderna Bibei och Xares i byarna Chandoiro, Outar do Pregos och Larouco. Här åtnjuter rankorna perfekt solexponering från söder, sydost och väster på en mängd jordmåner, bestående av bland annat gneiss och xabre (sand). Druvorna skördas i 15-kiloskorgar och kallmacereras i 24-48 timmar. Därefter pressas druvorna och den spontana jäsningen äger rum på franska ekfat och foudres (samtliga lägen vinifieras separat). Den efterföljande fatlagringen äger rum i åtta månader och därefter fyra månader på flaska.
Vinexperternas omdömen
WineTable. Pär Strömberg (2024-03-21):”Valdeorras godello-energi, aromatisk av gul frukt, örter och fat, tät fyllig och elektrisk med balanserad syra i ett nötigt avslut. Kallmacererat och spontanjäst på franska ekfat och foudres. Viña Somoza grundades så sent som 2001 av Victor Fernandez som är en av galjonsfigurerna i dagens avant garde-rörelse som verkligen satt Valdeorras på kartan. År 2015 anställde Victor den talangfulle Javier Garcia (tidigare på 4 Monos) för att ytterligare förbättra kvalitetsarbetet på gården där man har man anammat principen ”lutte raisonée” det vill säga ekologiska metoder utan att ännu ha ett certifikat.”