Vitt vin

2020 Chablis Premier Cru Montmains, Domaine Pinson

nr 9324301

2020 Chablis Premier Cru Montmains är en klassisk Chablis i uttrycksfull stil. Pinson är en doldis för många men hyllad av vinälskare världen över. Falstaff 93 poäng

Pris 379 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Domaine Pinson

Ursprung
Chablis Premier Cru AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ung, stor och nyanserad doft av citron, lime, stenfrukt, aprikoser, päron, gröna äpplen och blommor. Ung, fruktig och mycket frisk smak i knivskarp balans med krispig syra. Vinet har en tydlig ursprungstypicitet, en imponerande komplexitet och en tilltalande sälta i avslutet.

Passar till
Detta smakrika vin lämpar sig utmärkt till skaldjur eller smakrika och eleganta fiskrätter, vit ugnsbakad fisk med feta och syrliga såser.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Servera vid 10-12 grader i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.

Om produkten

Egendomen Pinson har hållit till i området mellan Vaillons och Montmains i Chablis sedan 1640. Chablis är, som bekant, en region som är känt för sin förhistoriska och fossilrika jordmån och vinerna man producerar har inga andra likar i vinvärlden men det är få andra producenter i området lyckas visa upp en så distinkt saltig mineralitet som Pinson. 300 år efter att familjen började odla i Chablis – år 1940 – tog Louis Pinson över rodret. Louis kom att bli den som verkligen satte Pinson på kartan, bland annat genom att vara en av de första att sälja vin till konsument eftersom de själva började buteljera sina flaskor. Idag drivs egendomen av Charlène Pinson och hennes pappa Laurent. Pinson gör viner från flera lägen i Chablis. De äger 14 hektar i hjärtat av Chablis; från enklare AOC viner till de mer komplexa Premier Cru-lägena bland annat Mont-de-Milieu, La Fôret och Montmains (man äger gårdar i 6 olika premier cruer) till det världsberömda Grand Cru-läget Les Clos. Far och dotter ser sig inte bara som vinodlare utan som beskyddare av den historiska jorden i Chablis. De arbetar utan insektsmedel och ogräsmedel och plogar jorden för att tvinga rankorna att växa sig allt djupare. Alla druvor skördas för hand.

Likt Bordeaux har även Chablis en vänstra och en högra strand där de klimatmässiga skillnaderna ger skrud åt dess viner. Den vänstra stranden (den utan Grand cru-vingårdar) är något svalare och vindutsatt medan den högra stranden generellt sett har bättre sydlig exponering samt något varmare klimat vilket i sin tur resulterar i ”kraftigare” viner.

Montmains utgör tillsammans med Butteaux och La Fôret en trio av totalt 118 hektar på vänstra sidan om floden Serien – tillsammans går de under paraplynamnet Chablis Montmains AOC. Men Montmains har också ett individuellt premier cru-läge; Montmains Premier Cru. Läget, som ligger väldigt nära floden, producerar generellt de slankaste och mest syradrivna vinerna av de tre medan Butteaux med sin sydliga exponering och varmare toppjordar (dominerade av vit lera) generellt sett är den mest kraftfulla. Innästlat mellan dessa två finner vi La Forêt som beskrivs som den komplexa kombinationen av sina två grannarna. Namnet Montmains kommer från ordet ”Montméen” eller ”Montmoyen” och förekommer redan 1537. Namnet refererar till ett medelstort berg som är lägre än sina intilliggande bergstoppar. De tre vingårdarna ligger i sydöstlig och nordöstlig exponering där de åtnjuter tidig morgonsol och ligger öppet för vindarnas piskande framfart. Montmains är det svalaste av de tre och skördas således längst in på säsongen. Jordmånen består av Kimmeridgian-jordmån med märgel och lera. Topplagret består av ett tunt lerlager som ofta antar en brun och närmast mörkröd nyans.

Vinerna från Montmains kan tyckas återhållsamma i sin ungdom men blommar ut med stor behag om det får lagras i några år. I glaset märks att läget får både sol och vind och dess viner är intensivt aromatiska och endast lätt mineraliska. Livfulla och krispiga med en laserskarp finess som börjar visa sig efter 3-4 års lagring och når sin topp runt 10-årsstrecket. Av Montmains, Butteaux och Fôrets är Montmains definitivt den mest tillgängliga medan Fôrets är den mest robusta och Butteaux mest mineraldriven.

Pinsons del av Montmains är 1,05 hektar stor och lutar i öst/sydöstlig riktning. Jordmånen är Kimmeridgian limestone med ett väldigt tunt ytskikt av grusig jord vilket ger en knivskarp mineralitet och syra i vinet. Vinstockarna är i genomsnitt 40 år gamla. I sina viner  använder Pinson endast det naturliga jästen som finns inneboende i vingården och vinet har lagrats i åtta månader på tre till fyra år gamla ekfat.

Falstaff 93 poäng: ”Lemon peel and maize meal characterise the nose with ripeness and freshness in equal measure. The palate holds echoes of reduction and has the absolute virtue of holding freshness at its core. The echo is long – of sunny freshness – this evokes a spring breeze and finishes with a subtle hint of chalk. Beautiful.”