Rött vin

2020 Chambertin Grand Cru (magnum), Domaine Trapet

nr 7237006

Kungen av viner – Chambertin Grand Cru – från prisade producenten Domaine Trapet och den hyllade årgången 2020. Jasper Morris MW 95-99 poäng

Pris 19999 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtBiodynamiskt, Biodynamiskt certifierat

Beskrivning

Producent
Domain Trapet

Ursprung
Chambertin Grand Cru AOC

Druvor
100% Pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
1500 ml

Doft och smak
Koncentrerad doft av stenmineral, viol, mörka bär, lavendel och kaprifol, kryddor, tobaksblad och svart te. En enastående koncentration i doften – koncentrerad och komplex med både elegans och kraft. Vidunderligt fokuserad och tät med omatchad nyansrikedom, men en struktur, balans och harmoni som man sällan träffar på. Vinet är ännu mycket ungt och behöver lagring för att nå sin fulla potential.70

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till 2055

Mer information

Om produkten

Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Idag är det sjunde generationen Trapets som huserar på ägorna. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.

Druvorna till Trapets briljanta Chambertin Grand Cru kommer från familjens 1,9 ”stora” lott av vingården som i sin helhet inte är större än 12,9 hektar. Dom äldsta rankorna i Trapet ägor i Chambertin planterades så tidigt som 1919. Själva läget ligger beläget i södra delen av Gevrey-Chambertin och fick sin officiella Grand Cru-status på 30-talet. Vingården planterades i anslutning till Clos de Bèze (som anlades redan på 700-talet av munkarna från klostret i Bèze) på 1200-talet och legenden säger att det var en Monsieur Bertin som planterade vingården i syfte att emulera vinerna som planterades nästgårds. Namnet Chambertin tros vara en förkortning av Champ de Bertin (Bertins fält). Först på början av 1700-talet så kom Chambertin och Clos de Bèze att förenas under samma ägare (och än till idag kan vinerna från Clos de Bèze buteljeras under namnet Chambertin). Napoleon sägs ha vart en storkonsument av Chambertin och vinet kom därför att kallas för ”The wine of kings, the king of wines”.

Trapet använder en hög andel hela klasar vid jäsningen. Andelen varierar utifrån årgångens förutsättningar, men generellt används 50-100% hela klasar till grand cru-vinerna.  För 2019 användes 100% hela klasar. Alkoholjäsning och maceration sker i öppna, temperaturkontrollerade cementtankar i upp till 19 dagar. Därefter tappas vinet i ekfat för lagring och malolaktisk jäsning. Andelen ny ek varierar från läge till läge men Grand Cru-vinerna får ca 50% ny ek och lagrats på ekfat i cirka 18 månader.

Experternas omdömen

William Kelley om Trapet och årgång 2020. 
”I’ve written before about the ongoing renaissance at this Gevrey-Chambertin benchmark. Energized by the increasing involvement of his sons, Pierre and Louis, Jean-Louis Trapet has initiated a viticultural revolution: in 2020, fully seven hectares of the domaine’s holdings were converted both to échalas and to higher trellising stakes and wires, depending on the steepness of the slope. Since then, changes have been rolled out in other parcels too. And given the extent of Trapet’s holdings in prime climats, that means that the walk from Morey-Saint-Denis to Gevrey-Chambertin suddenly looks rather different. In the cuverie, winemaking continues to be very classical, with important percentages of whole clusters. There are more smaller cuvées too, including a Gevrey-Chambertin 1859, from old vines in lieu-dit Champerrier, and a bottling of Gevrey-Chambertin 1er Cru Aux Combottes. The 2020 vintage has turned out brilliantly here: as elsewhere along the Côte, the wines are more primary than their 2019 counterparts at the same stage, and more tightly wound, displaying deep, saturated hues, vibrant cores of fruit and ripe tannins. Without being in the least austere, they’ll require some patience to realize their potential—but what potential!”

Jasper Morris MW, Inside Burgundy: 95-99 poäng ”100% whole bunch vinification, picked around 15th September. Very dense crimson purple with a darker centre. No reduction, this is entirely pure. The bouquet shows the typical ripe fruit on the nose, but not much detail. Super sensual, with a slow moving wave of ultra dense fruit. With the Chambertin we come back to a classical red fruit despite the ripeness. The density is striking. A little crunchiness to the firm tannins. We need to wait and see after racking if this potentially brilliant 2020 Chambertin can confirm a place in the Five Star category. Tasted: November 2021”

William Kelley, Wine Advocate: 96-98 poäng ”The king of the cellar is the 2020 Chambertin Grand Cru, a magical wine in the making that unwinds in the glass with aromas of cherries, blackberries, rich soil tones, espresso roast, rose petals, licorice, oyster sauce and dark chocolate. Full-bodied, layered and multidimensional, it’s seamless and complete, with huge concentration, lively acids and rich, velvety tannins, concluding with a long, resonant finish. Well-connected and well-heeled readers will derive immense pleasure in comparing the 2020 with the 2019 and 2018 renditions several decades from now.”