Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2020 Château Ducru-Beaucaillou
nr 9127801Hyllad Bordeaux från 2:a cru klassificerade slottet Ducru-Beaucaillou och årgången 2020. Tilldelad mycket höga poäng från journalister – däribland 98-99 poäng av James Suckling och 98 poäng från Jane Anson på Decanter
Pris 2999 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Château Ducru-Beaucaillou
Ursprung
Saint-julien AOC
Druvor
81% cabernet sauvignon och 19% merlot
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Dov, mullrande och potent doft som – trots att den är mycket ung – visar upp ett aromspektrum som visar på enorm potential. Doften visar upp en stor typicitet med aromer av svarta vinbär, blåbär, cigarrlåda, tobaksblad, svart te, björnbär och muskot. Kroppen är stor men knivskarpt balanserad med tanniner, syra och alkohol i total balans. Eftersmaken är mycket lång och mynnar ut i en kavalkad av kryddor, mörkar frukter och örter. Absolut toppklass!
Passar till
Smakintensiva rätter på mörkt kött – gärna vilt. Serveras med fördel till fetare tillbehör som gratänger och såser.
Lagringspotential
Från nu till 2045
Mer information
Servera vid 16 grader i glas med stor kupa. Ska vinet njutas ungt kan det med fördel dekanteras i god förväg.
Om produkten
Château Ducru-Beaucaillou är en mycket uppskattad andra-cru (2ème Cru Classé) från Saint-Julien i Bordeaux. Medan de flesta Bordeauxslott tagit sitt namn efter nuvarande (eller tidigare) ägare eller kommunen där byn är beläget har Ducru-Beaucaillou tagit sitt namn efter sin unika jordmån. Ordet ”Beaux Cailloux” kan översättas till ”vackra stenar” och det är just det jordmånen här består av. Egendomen är en av de som producerat vin längst i Médoc med en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1200-talet. Det var emellertid med hjälp av familjen Bergeron som slottet blev en fungerande vinproducent runt 1720. År 1795 köptes gården av Bertrand Ducru som gjorde dagens namn komplett; Ducru-Beaucaillou. Bertrand tog också in den kända parisbaserade arkitekten Paul Abadie för att bygga egendomens slott, vilket han gjorde genom att bygga på ytterligare en våning på den befintliga byggnaden. Vinkällaren är belägen under slottsbyggnaden, en ovanlighet i Bordeaux där ”la cave” oftast är byggd i anslutning till jäsrummet ”le cuvier”.
Sju decennier senare såldes Ducru-Beaucaillou till Lucie Caroline Dassier år 1866 för en miljon franc – en på den tiden hisnande summa. Dassier var gift med den prominenta Bordeauxnégocianten Nathaniel Johnston som genast började plantera om i vingårdarna och modernisera källarna. Johnston var också en av förgrundsfigurerna vid framtagandet av ”bordeaux’s kopparblandning” bestående av kalkmjölk och kopparsulfat som än idag används för att bekämpa mjöldagg. Familjen Dassier/Johnston tvingades att sälja gården i sviterna efter den stora depressionen år 1929 och de nya ägarna blev familjen Desbarat som i sin tur sålde vidare till vinhandelsmannen Francis Borie år 1941.
Famljen Bories historia i Bordeaux började långt innan de köpte Ducru-Beaucaillou – redan i slutet av 1700-talet började de arbeta som négocianter. Idag äger man förutom Ducru-Beaucaillou även Ch. Grand Lacoste, Ch. Haut Batailley och ett antal mindre egendomar. Dagens framgångar skall till stor del tillskrivas till Bruno som sett till att Ducru-Beaucaillou producerat några av sina bästa viner någonsin.
Ducru-Beaucaillou har 75 hektar vingårdar som är planterade med 70% cabernet sauvignon och 30% merlot. En ökning av andelen merlot har skett sedan 90-talet på bekostnad av petit verdot som helt försvunnit. Rankornas snittålder är 35 år, men den äldsta parcellen – Les Sadons – planterades redan 1918. Dessutom äger man 16 hektar i appellationen Haut-Médoc i kommunen Cussac. Dessa hektar var en del av Ducru-Beaucaillou redan innan 1855-års klassificering, vilket innebär att slottet har rätt att använda druvorna från sina Haut-Médocvingårdar i både sitt förstavin (le Grand Vin) och i sitt andravin TROTS att rankorna inte växer i Saint-Julien. Detta är mycket ovanligt i Bordeaux. Förstavinet tillåts macerera i 7 dagar och alkoholjäses sedan i rostfria ståltankar där varje parcell vinifieras för sig. Den malolaktiska jäsningen äger rum på betongtankar och den efterföljande fatlagringen sker i 75–100% ny ek under 18–20 månader beroende på årgångens förutsättningar.
Årgång 2020 Château Ducru-Beaucaillou består av 81% cabernet sauvignon och 19% merlot som lagrats i 18 månader på 100% nya franska ekfat.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
James Suckling, 98-99 poäng: ”Really perfumed and complex with blackberries, blackcurrants and flowers. Gorgeous cabernet sauvignon character. Full-bodied with really fine, polished tannins. Superb length and intensity. Very compact and seamless. Ethereal. Just goes on and on.”
Jane Anson, Decanter, 98 poäng: ”An amazing Ducru, one of the wines of the vintage. Hugely persistent, chiselled and precise, yet succulent in its berry and cassis fruit character. The slate and pencil lead finish slows things down and grabs hold of you, I love the push-and-pull of the tannins. Always a confident and well-finessed wine, really flexing its muscles in 2020. 100% new oak barrels. 3.83pH.”
Lisa Perrotti-Brown MW, Wine Advocate, 95-97 poäng: ”The 2020 Ducru-Beaucaillou is a blend of 81% Cabernet Sauvignon and 19% Merlot, aging for approximately 18 months in 100% new barriques. It has a pH of 3.83, 13.5% alcohol and an IPT (total polyphenol index) of 90. Opaque purple-black colored, the nose slowly unfurls to reveal tantalizing scents of crushed blackcurrants, wild blueberries and boysenberries, leading to suggestions of chocolate mint, star anise, red roses and unsmoked cigars with a waft of cedar chest. The medium-bodied palate delivers impactful, muscular black fruits with a firm frame of ripe, fine-grained tannins and seamless freshness, finishing long and fragrant. Drink 2027-2052.”