Sött vin

2020 Château d’Yquem (magnum)

nr 9438806

Château d’Yquem är världens mest förnämsta och eftertraktade producent av sött vin – här finns få (om ens några) konkurrenter. Vid klassificeringen av Médocs viner år 1855 var de ensamma om att utses till Premier Cru Supérieur (de ”fem stora” – Mouton, Lafite, Latour, Margaux och Haut-Brion är ”enbart” Premier Cru). Ett måste på listan över viner man måste avnjuta – flytande guld på magnumflaska. Vinous: 97 poäng

Pris 9197 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 5 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent 
Château d’Yquem

Ursprung 
Sauternes

Druvor 
75% sémillon, 25% sauvignon blanc
Alkoholhalt  
14%

Flaskstorlek 
1500 ml

Doft och smak 
Doften är intensiv och komplex med aromer som sträcker sig över ett enormt spektra av kryddor, frukter, blommor och mineral. Bland de mest påtagliga finner vi bland annat kanderad citron, limeskal, ananas, mango, persikor, kaprifol, ingefära, saffran och citrongräs. Smaken är intensiv och oändligt komplex med en påtaglig fräschör som bryter igenom vinets fylliga munkänsla. Eftersmaken är ofantligt lång och reflekterar de tidigare nämnda aromerna – men den påtagliga fräschören gör sig påmind och gör det snudd på omöjligt att inte åter föra glaset till munnen.

Passar till 
Passar utmärkt till skaldjur, som aperitif, till anklever, ost och desserter.

Lagringspotential 
Kan med fördel avnjutas från nu till och med 2060

Mer information 
Om vinet ska drickas ung – servera det något svalare än vanligt.

Om produkten

Château d’Yquem ligger i den sömniga regionen Sauternes på toppen av en kulle. Slottets enastående rykte kan dateras ända bak till medeltiden när slottet ägdes av Englands kung. Kungen var vid denna tid också furste av Aquitaine (det område där Bordeaux ligger). År 1453 övergick det i franske kungens ägo och 1592 fick adelsmannen Jacques Sauvage den feodala förfoganderätten över egendomen. Inte långt därefter började han uppförandet av det pampiga slott som ännu står på kullen. Familjen Sauvage ändrade också de druvsorter som var planterade på gården och från och med 1642 finns enbart gröna druvor planterat (fram till dess fanns åtminstone 20% blå druvor). Det råder viss osäkerhet kring om d’Yquems viner var söta på denna tid. Det finns dokument som tyder på att praxis i området var att skörda druvorna sent redan på 1400-talet vilket antyder att områdets viner var söta. Man vet att 1666 gjordes vin som angripits av ädelröta. Troligtvis har emellertid dagens Sauternes-viner i allmänhet och d’Yquem i synnerhet betydligt högre sockernivåer jämfört med för 500 år sedan.

Sauvages ättlingar kom att förfoga över d’Yquem fram till 1785 då familjens enda barn, dottern Françoise-Josephine de Sauvage d’Yquem gifte sig med greve Louis-Amédée de Lur Saluces (gudson till franske kungen). d’Yquem hamnade därmed hos familjen Lur Saluces. Tre år senare dödades brudgummen i en ridolycka och hans änka Fançoise-Josephine tog över skötseln av d’Yquem och dess vingårdar. Fançoise-Josephine var en av få högljudda motståndare till franska revolutionen och hennes åsikter fick henne att hamna i fängelset två gånger. Hon lyckades emellertid behålla sitt slott även efter revolutionens härjningar. Förutom att protestera var Fançoise-Josephine också en stor personlighet på gården – hon byggde nya vinkällare år 1826 och det var dessutom under hennes översyn som metoden att plocka mogna druvor i olika omgångar efter mognadsgrad putsades till perfektion. Fançoise-Josephine gick bort år 1951 och efterföljdes av barnbarnet Romain-Bertrand de Lur Saluces. Under denna period färdigställdes ett system för dränering på närmare 100 kilometer som täcker ungefär 80% av d’Yquems ägor.

Under både första och andra världskriget användes d’Yquem som ett armésjukhus. De soldater som vårdades där tackade familjen genom att plantera ett kastanjeträd som än idag står strax utanför slottets murar. Under kommande år gick slottet i arv till söner i familjen Lur Saluces. Slottet var sedan länge vida ansett som världens bästa söta vin och man införde vattenstämplar på etiketten för att skydda mot förfalskningar.

År 1996 köptes halva d’Yquem av LVMH-gruppen (Louis-Vuitton-Moët-Hennessey) för hundra miljoner dollar. Förhållandet mellan de nya och gamla ägarna blev inte smärtfritt och föranledde mängder av stämningar och legala dispyter som pågick i flera år. Efter åratal av strider med otaliga arvingar bestämdes att LVMH skulle köpa hela egendomen år 2004. De anställde Pierre Lurton (som skötte deras andra egendom Cheval Blanc) till att ta hand om d’Yquem. I samma veva konsulterades Denis Dubourdieu för det torra vinet.

Merparten av alla bättre Bordeauxslott säljer enbart sina viner En Primeur. d’Yquem släpps däremot ofta på marknaden först 4–5 år efter skörden till följd av den långa tiden på ekfat och såldes inte alls som primeur före årgång 2000. LVMH ändrade denna policy och från och med 2003 kunde man köpa d’Yquem som en primeur. Detta ändrades dock 2011 till följd av minskat intresse för primeurer och d’Yquem gick ut med informationen att 2011 inte skulle säljas som primeur. Även om intresset för söta viner globalt är sjunkande består intresset för d’Yquem – år 2011 såldes en flaska av årgång 1811 för 117,000 dollar.

Druvorna plockas för hand – druva för druva. Under skörden går skördearbetarna igenom ägorna flera gånger och plockar enbart de druvor som uppnått rätt mognad och är angripna av botrytis. Den hårda selekteringen innebär att skördeuttaget är extremt lågt – från en ranka får man ut ungefär 13 centiliter vin, alltså cirka ett glas vin (!). Man skördar aldrig om det regnat på morgonen för att undvika dagg och det krävs 180 plockare för att färdigställa skörden. Det innebär cirka 2 skördearbetare per hektar och varje ranka kan passeras upp till 13 gånger innan skörden är över. 10% av vingårdarna är ej planterade utan används som betesmark. Enbart ekologiska gödningsmedel används.

Vinet pressas i tre omgångar. Pressvinet från tredje omgången vinifieras separat och blandas först efter fatlagring (om det används alls). Alkoholjäsningen tar mellan 2–6 veckor på grund av den höga mängden socker i musten och äger rum på 100% ny ek. Vinet fatlagras på ekfat där tiden på ny ek varierar – fram till år 2000 var tiden på ny ek alltid 36 månader, men idag är det sällan mer än 30 månader. Totalt behövs 400 ekfat för att hålla ett års skörd. Allting sker med översyn av de tekniska direktörerna Francis Mayeur och Sandrine Garabay tillsammans med Pierre Lurton. Årligen släpps cirka 10,000 lådor av det söta vinet. Sockernivån i det färdiga vinet ligger vanligtvis mellan 120–140 gram socker per liter (på 1900-talet låg siffran runt 80–120 gram). Hemligheten i den unika balansen beror på kombinationen av sockerhalten och den höga, friska syran och det är det som gör att vinet kan lagras i ett sekel utan minsta problem. Man gör inget andravin på egendomen och om årgången inte är bra nog nedklassificeras druvorna och säljs vidare i bulk eller går in i det torra vinet (ibland gör man också ett vin som enbart säljs till personalen). Det är ovanligt att man inte producerar någon d’Yquem, men det skedde årgångarna 1910, 1915, 1930, 1951, 1952, 1964, 1972, 1974, 1992 och 2012.

Årgång 2020 av Château d’Yquem är exceptionell – men resultatet av en mycket svår växtsäsong där skördeuttagen är så låga som 10hl/hektar (ungefär en tredjedel av 2019). Detta är en konsekvens av mjöldaggattacker samt den strikta selektering som krävdes under den femdagarsfönstret man hade för skörd innan regnet skulle få sitt fotfäste i slutet av oktober. Vinet har en något elegantare koncentration och lägre andel botrytis eftersom att regnovädret inte tillät att man inväntande högsta möjliga koncentration av såväl druvmust som botrytis – något som faktiskt gynnar vinet för den som uppskattar en något mer elegant och lättdrucken stil av Sauternes. Årgången består av 75% sémillon och 25% sauvignon blanc och har lagrats 22 månader på 100% nya franska ekfat.

Vinexperternas omdömen

The Wine Independent (Lisa Perotti-Brown MW): 97+ poäng ”The 2020 Château d’Yquem a blend of 75% Sémillon and 25% Sauvignon Blanc. It has 135 grams per liter of residual sugar and a pH of 3.79. Pale lemon-gold colored, citrus and baking spice notes emerge slowly from the glass, rising to offer well-defined scents of candied ginger, orange blossoms, allspice, and almond tart, leading to a flamboyant core of peach cobbler, ripe, juicy pineapple, jasmine tea, and apple butter with a waft of saffron. The palate is full-bodied and characteristically rich, yet possesses impressive tension and therefore stunning harmony. Layers of exotic spices and fragrant white flower accents fill the palate, leading to a long finish with lingering chalk and mineral nuances. It’s a showy Yquem that is gregarious in youth but is reserving that extra something for those with the patience to wait twenty years or more.”

Vinous (Neal Martin): 97 poäng ”The 2020 Yquem, a blend of 75% Semillon and 25% Sauvignon Blanc, cropped at a measly 10hl/ha, has a very sensual bouquet. It’s pretty mercurial as it unfolds in the glass, with scents of freshly sliced white peaches, almonds and pineapple. The oak is beautifully integrated, and allowing it further time, there are additional scents of Vervain tea, pressed white flowers and saffron. The palate makes an immediate impact with a mineral-rich, surprisingly saline entry that lends it edginess right from the off. The poise in this Yquem rivets you to the spot. Compared to recent vintages, this keeps everything buttoned down and tightly controlled until the finish, whereupon it fans out with nascent swagger. Stem ginger, caramelized pear and orange rind notes are delivered with excellent delineation. This animated and opulent Yquem is destined to age gracefully over the coming decades.”

James Suckling: 96 poäng ”Very transparent and elegant with white peaches, lilacs, and light caramel. Medium-bodied, sweet and agile with salted caramel and dried orange character. Spicy botrytis at the end. Give this three or four years to come together.”