Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2020 Clos de Vougeot Grand Cru, Bouchard Père et Fils
nr 71028012020 Clos de Vougeot Grand Cru kommer från den legendariska inmurade vingården Clos de Vougeots – vars historia går tillbaka till slutet av 1000-talet då klostret i närliggande Cîteaux anlades. Redan år 1110 planterade munkarna den närliggande vingården – som dom mottagit som gåvor – och år 1336 färdigställdes den omkringliggande muren. Ett ikoniskt vin från ett av Bourgognes äldsta namn.
Pris 3599 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Bouchard Père et Fils
Ursprung
Clos Vougeot Grand Cru AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Stiltypisk, fruktig doft med inslag av solmogna röda körsbär, hallon, jordgubbar, skogsbädd, kryddor och mineral. Smaken är finstämt kryddig i sitt anslag med god balans mellan kropp, syra och silkiga tanniner. Smakintensiteten är god och byggs upp allt eftersom vinet luftas och eftersmaken bär klingande toner av såväl sötaktig mörk frukt som orientaliska kryddor och stenig mineralitet.
Passar till
Prova till fågel, stek med svamp och sidfläsk eller bara gott sällskap, föredragsvis en stund in i framtiden.
Lagringspotential
Från nu till 2042
Mer information
Dekantera med fördel vinet innan avnjutning. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Bouchard Père et Fils är en av Bourgognes äldsta egendomar, grundat 1731 i Beaune av Michel Bouchard. Michel var en klädförsäljare från Grenoble som stannade till i Beaune där han köpte med sig ett vinfat för att sälja vidare under sin fortsatta resa. När han märkte hur stor efterfrågan var återvände han till Bourgogne tillsammans med sin son Joseph för att satsa på vin istället för kläder och resten är, som man brukar säga, historia. Idag befinner sig Bouchard Père et Fils i sitt fjärde århundrade – mitt uppe i en spännande tid med stora förändringar för denna viktiga Bourgogneegendom. Kvalitetsnivån – som alltid varit Bouchards signum – förstärktes ytterligare år 1995 när egendomen köptes av Joseph Henriot. Philippe Prost, tidigare technical director på Bouchard Père & Fils lär har sagt att man nu gick från noggranna till någonting utöver det vanliga. Henriot kom göra stora upprustningar – och investerade i ett nytt vineri år 2005 – för att återföra Bouchard till den allra översta toppen i Bourgogne. Det slutgiltiga steget i detta kvalitetsarbete skedde år 2022 när man gjorde en fusion med Artemis. Från och med nu ingår Bouchard i den stolta Artemisfamiljen som satt kvalitetsribban om möjligt ännu högre – ett arbete som sker både i vingårdarna och i vineriet.
Bouchard Père et Fils har sedan grundandet på 1700-talet varit négocintfirma, men man är först och främst en egendom som producerar vin från egna vingårdar. Sedan ett tiotal år har arbetet med att avsluta négociantverksamheten pågått genom att undan för undan låta alla långtidskontrakt löpa ut – det sista löpte ut 2023 och från och med nu är fokuset 100% på egna vingårdar. Man har också valt att sälja av en del vingårdar man inte längre anser lever upp till de höga kraven. Bouchard har under flera hundra år varit en av Bourgognes allra största vingårdsägare med 130 hektar vingårdsmark. Med det nya fokuset har man sålt av vissa vingårdar för att landa på totalt 105 hektar där 12 ligger i Grand Cru-vingårdar och 74 är klassificerade som Premier Cru. Man är också ensam ägare till två monopolvingårdar och har exklusivitet på ytterligare två monopol. Man är också den enda Domaine som äger parceller på samtliga fyra terrasser i Grand Crun Chevalier-Montrachet. En i sanning imponerande bedrift. Detta stora kvalitetsarbete har lett till att man minskat från 5 miljoner flaskor årligen i mitten av 2010-talet till enbart 600,000 idag. Kvar är bara det allra bästa. Mottet är att när man ser en Bouchard-etikett ska man veta att det är en garant för vin av yttersta kvalitet. Man är just nu i konversion för att bli certifierat ekologiska, ett arbete som kräver fem års arbete eftersom man är en så stor egendom (vanligtvis krävs annars endast tre år för att bli certifierade), men redan idag är 100 hektar farmade helt ekologiskt, med vissa vingårdar farmade enligt biodynamiska principer.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
2020 Clos de Vougeot Grand Cru kommer från den legendariska inmurade vingården Clos de Vougeots – vars historia går tillbaka till slutet av 1000-talet då klostret i närliggande Cîteaux anlades. Redan år 1110 planterade munkarna den närliggande vingården – som dom mottagit som gåvor – och år 1336 färdigställdes den omkringliggande muren. På 1500-talet tillkom Château du Clos de Vougeot (som idag används av Confrérie des Chevaliers du Tastevin) som en utveckling av det lilla kapell som tidigare stått på platsen. Vid den franska revolutionen så beslagtogs all kyrkans mark och auktionerades ut som statlig egendom. Clos de Vougeots – med sina dryga 50 hektar vingårdar – är den största grand cru-vingården i Côte de Nuits och efter revolutionen så kom den att vara ett monopol (det vill säga ägas av en enskild ägare) fram till 1889 när familjen sålde av sitt innehav till 6 olika köpare. Spola fram tiden till tidigt 2000-tal och nu har vingården mer än 80 ägare.
Tack vare sin storlek så är Clos de Vougeots inte att anse som en homogen vingård – vanligtvis brukas den delas upp i tre segment. Den bästa delen anses vara den i närheten av slottet på den övre delen av sluttningen. Jordmånen här består av kalkig och grus jord på kalksten med mycket god dränering (denna del av vingården gränsar till grand cru-vingårdarna Grands Echezeau och Musigny). I mitten av sluttningen hittar vi en blandning av mjukare kalksten och grus med genomsnittlig dränering, delar av denna vingård gränsar mot Echezeaux) och generellt sett brukar vingårdar på denna sorts sluttning klassas om premier cru i Bourgogne. Längst ner på botten av sluttningen – mot vägen N74 – hittar vi de blötaste och mest lerrika jordarna. Dock värt att nämna är att denna uppdelning av vingårdens kvalitet är baserad på den gamla uppfattningen om att Bourgogne är en blöt region – de senaste åren har man funnit att det finns stora fördelar med att ha vingårdar på såväl kallare som blötare platser (då temperaturen generellt sett är högre och mängden nederbörd lägre).
Själva läget består av 50,4 hektar där Bouchard äger 0,45 hektar. Vinet är lagrat i 12-14 månader på 45-60% ny ek.
Vinexperternas omdömen
Inside Burgundy (Jasper Morris): 93-95 poäng ”Just from the upper section of the vineyard. Dark purple, one of the inkier noses where the fruit concentration outweighs any use of stems. Significantly weighty, dense sturdy dark fruit, some black raspberry, slightly drier tannins but that is Clos Vougeot normal. Very different in style to the Echezeaux but promises well for the longer term.”