Rött vin

2020 Corton Rouge Grand Cru, Bonneau du Martray

nr Hemligt artikelnummer

2020 Corton Grand Cru från legendariska Bonneau du Martray är bland det mest stilbildande och klassiska du kan dricka när det kommer till storslagen röd Bourgogne av högsta klass. Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 4 november 2024. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Add to Calendar

Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering

Pris 6999 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt, Biodynamiskt
Lanseringsdatum04/11/2024

Beskrivning

Producent
Bonneau du Martray

Ursprung
Corton Grand Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Koncentrerad doft av stenmineral, viol, mörka bär, lavendel och kaprifol, kryddor, tobaksblad och svart te. En enastående koncentration i doften – koncentrerad och komplex med både elegans och kraft. Vidunderligt fokuserad och tät med omatchad nyansrikedom, men en struktur, balans och harmoni som man sällan träffar på. Vinet är ännu mycket ungt och behöver lagring för att nå sin fulla potential.

Passar till
Prova till fågel, stek med svamp och sidfläsk eller bara gott sällskap, föredragsvis en stund in i framtiden.

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information
Kyl ner vinet till 8 grader och lufta i karaff 30 minuter före servering.

Om produkten

Bonneau du Martray har en minst sagt intressant och fascinerande historia. Enligt historien lär domänen, under slutet av 700-talet, ägts av den mäktige Charlemagne (Karl den Store), kung över det frankiska riket och romersk kejsare. Han sägs ha varit mycket förtjust i Corton-viner och drack dem med så stort välbehag att det skvätte på hakan och färgade hans skägg rött och att hans fru därför beordrade att en viss del av kullen skulle omplanteras med gröna druvor. Nästan 1200 år senare, år 1966 ärvde grevinnan le Bault de la Morinière just den vingården och domänen har varit i familjens ägo sedan dess. Idag drivs det av den skicklige vinmakaren Jean-Charles le Bault de la Morinière som tog över driften 1994. I över 1200 år har domänen haft mycket få ägare; Karl den Store, kyrkan, familjen le Bault de la Morinière och idag; Stan Kroenke (som också äger Screaming Eagle).

Vingården – som varit biodynamiskt certifierade sedan 2013 – gör bara två viner; vita Charlemagne Grand Cru och röda Corton Rouge Grand Cru.

Druvorna till 2020 Corton Grand Cru kommer från två av egendomens tre vingårdslägen som vigts åt pinot noir. Den tredje vingårdsdelen har planerats om under vintern 2021 och kommer inte att vara i produktion under kommande tio år. De övriga två vingårdslotterna är planterade 2007 respektive 1979 och bidrar båda till en stor harmoni i vinet. De äldsta rankorna ger tanniner, krydda och struktur till vinet medan de yngre rankornas oemotståndliga fräschör ger vinet en extra nivå av aromatik. Sedan några år tillbaka skördar man nu mer druvor med högre nivå av extraktion eftersom man eftersträvar mjuka runda tanniner till förmån för Corton’s annars relativt kantiga tanniner. Sedan 2018 har man också inlett experiment med amfora med hela klasar. Druvorna skördas för hand och transporteras snabbt till vineriet. 100% av druvorna avstjälkas. Bonneau du Martray lagrar sina röda viner i cirka 12 månader på 50-60% nya ekfat följt av åtta månader på ståltank. En liten procentandel (cirka 500 liter) av amforavinet ingår också i blenden. Vinerna filtreras ej.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

Inside Burgundy (Jasper Morris): 91-94 poäng ”A rich deep flamboyant purple. The bouquet is ultra flamboyant as well, with very rich sundried red cherries. Emmanuel Hautus, the winemaker, finds blood orange too. There are some suggestions of lush peachy notes as well. In the light of the ripe fruit, the new oak percentage has been slightly increased to 60%. A little spice from toasted heads also. The tannins are fine, and there is some acidity. This tastes more powerful than usual but the balance is intact. A lovely wine for those who are happy with a richer style. Long rich ripe fruit on the aftertaste.”