Vitt vin

2020 Ededia, Viña Somoza

nr 9453401

2019 Ededia från Viña Somoza, Ett fräscht och fylligt vitt vin, alldeles perfekt för det spanska köket.

Pris 289 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent 
Vina Somoza

Ursprung
Valdeorras DO

Druvor
100% godello

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Elegant och komplex doft med kryddiga toner och många lager av gul frukt, rostade nötter, orientaliska kryddor och en mineralisk sälta. Smaken är krämigt fyllig med stor balans och intensitet. Syran är pigg och frisk och eftersmaken lång och örtig.

Passar till
Detta är verkligen ett utsökt matvin som passar såväl till fisk och lättare kötträtter. Prova gärna till grillad pulpo med citron och vitlök!

Lagringspotential

Från nu till 2026

Mer information

Om produkten

Viña Somoza grundades så sent som 2001 av Victor Fernandez som är en av galjonsfigurerna i dagens avant garde-rörelse som verkligen satt Valdeorras på kartan. År 2015 anställde Victor den talangfulle Javier Garcia (tidigare på 4 Monos) för att ytterligare förbättra kvalitetsarbetet på gården. Javier, som har en examen i både vitikultur och vinmakning, har gett gården det uppsving som Victor eftersökte med sin vision om att alltid eftersträva transparens och fräschör i sina viner. Han trivs därför i det regniga och pastotrala Valdeorras med sin stora mängd och variation av jordmåner och mikroklimat. I vingårdarna har man anammat principet ”lutte raisonée” det vill säga ekologiska principer utan att ännu ha ett certifikat.

2020 Ededia är gjort på 100% godello från en kalkdominerad vingård på 450m höjd vid byn Rubiá i Valdeorras med en genomsnittlig rankålder på 35 år. Druvorna skördas varsamt i små korgar och efter pressning kallmacereras vinet i 48h varefter det vinifieras med hjälp av naturlig jäst i temperaturkontrollerade franska ekfat á 500l. Vinet lagras sedan på jästfällningen i 10 månader innan det buteljeras. Totalt antal buteljer producerade är ynka 1200.