Rött vin

2020 Gevrey-Chambertin Cuvée 1859, Domaine Trapet

nr 5028601

Spännande specialcuvée från biodynamiska pionjärerna Domaine Trapet i Gevrey-Chambertin. 2020 är andra gången någonsin vinet lanseras och för första gången har en liten allokering kommit till Sverige.

Pris 1299 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Trapet

Ursprung
Gevrey-Chambertin AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Koncentrerad doft av stenmineral, viol, mörka bär, lavendel och kaprifol, kryddor, tobaksblad och svart te. En enastående koncentration i doften – koncentrerad och komplex med både elegans och kraft. Vidunderligt fokuserad och tät med omatchad nyansrikedom, men en struktur, balans och harmoni som man sällan träffar på. Vinet är ännu mycket ungt och behöver lagring för att nå sin fulla potential.

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till och med 2045

Mer information
Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Om produkten

Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Idag är det sjunde generationen Trapets som huserar på ägorna. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.

Gevrey-Chambertin består av 315 hektar village-vin, 84 hektar 1er cru och 55 hektar grand cru. Namnet Gevrey kommer troligtvis från det romerska namnet Gibracois. Det är en av Bourgognes allra äldsta vingårdslägen och nämns redan på 500-talet (27 rader rankor som dateras tillbaka till 100-talet har nyligen hittats i utgrävningar). Gevrey-en-Montagne var också den första by att ta sitt namn efter områdets mest kända läge; Chambertin, och blev således Gevrey-Chambertin. Områdets viner är mörka och extraherade med fatkaraktär och vinmakarna i Gevrey är nästan alltid de som skördar sist. Viner från Gevrey-Chambertin skiljer sig dock åt i stil beroende på vingårdsläge och vinmakarpraxis, men man själva menar att Gevreys kraftfullare röda viner passar på hösten och vintern tillskillnad från exempelvis Chambolle som bör drickas på vår och sommar.

Gevrey-Chambertin Cuvée 1859 är ett vin som såg dagens ljus för första gången årgång 2019 men själva vingårdsläget har – som namnet indikerar – funnits mycket länge i familjen Trapets ägor. Den 23 oktober år 1859 köpte nämligen Arthur Trapet sin allra första vingård Gevrey-Chambertin efter att familjen flyttat dit från Chambolle-Musigny, närmare bestämt en lieu à dit i Champs Perrier. Druvorna från vingården har tidigare gått in i toppvinet Ostrea, men i samband med 160-årsjubiléet 2019 buteljerades det som en egen cuvée för första gången. Det stod tidigt klart att vinet var på samma kvalitetsnivå som en premier cru och Cuvée 1859 blev snabbt så eftertraktad och hyllad att Jean-Luis Trapet och sönerna slutligen bestämde sig för att också buteljera 2020 Cuvée 1859 – och denna gång var vi snabba att knipa en allokering! Vinet jäser med 80-100% hela klasar och lagras i små franska ekfat (20-25% ny ek) beroende på årgång.

Vinous (Neal Martin): 93-95 poäng 
”The 2020 Gevrey-Chambertin Cuvée 1859, which traditionally enters into the Ostrea cuvée, refers to the date that Trapet’s grandfather purchased the first parcel (on 23 October that year to be exact), and it contains 80% whole bunch. Trapet was not 100% sure he will bottle this separately…but he most likely will, so I include it here. It has a fragrant, floral bouquet with pressed iris flowers and sous-bois, shy at first but unfolding with time. The palate is well-balanced with sappy red berry fruit, fine acidity, taut and saline with a very harmonious finish. This is wonderful…fingers crossed that Trapet sees this through to bottling.”

John Gilman: 93 poäng
”This is the second vintage of the Cuvée 1859, which is made from another parcel of old vines in the lieu à dit of Champs Perrier, which happens to be the first plot of vines purchased by the Trapet family in Gevrey-Chambertin when they moved to the village from Chambolle. Jean-Louis and his family decided to mark the one hundred and sixtieth anniversary of this parcel by bottling the wine on its own in the 2019 vintage, and it has turned out so well that it is now going to be a regular addition to the family’s lineup of wines. Both the 2019 and 2020 show that this is a wine of premier cru quality without a doubt, with the 2020 having been made with one hundred percent whole clusters. The wine offers up a fine aromatic constellation of cassis, dark berries, a lovely array of spices from the sweet stem tones, a beautiful base of soil, cigar wrapper, woodsmoke, a deft framing of vanillin oak and a topnote of violet. On the palate the wine is deep, full-bodied and pure, with lovely sappiness in the mid-palate, excellent backend mineral drive and a long, ripely tannic and impeccable finish. Fine, fine juice. (Drink between 2028-2065)”

The Wine Advocate (William Kelley): 91-93 poäng
”The 2020 Gevrey-Chambertin 1859 derives from old vines in lieu-dit Champerrier that the Trapet family acquired in 1859. Offering up aromas of cherries, wild berries, orange rind and rose petals, it’s medium to full-bodied, lively and concentrated, with a layered core of fruit, powdery tannins and a long, sapid finish.”

Burghound: 89-92 poäng
”A top note of herbal tea floats above the ripe aromas of various red berries along with plenty of floral and soft earth wisps. There is fine volume to the concentrated and quite serious medium weight flavors that coat the palate on the youthfully austere, firm and lingering finale. This is an excellent Gevrey villages and worth your interest. *Burghound Outstanding!*”

Jasper Morris Inside Burgundy: 92-94 poäng
”A separate cuvée taken out of the Ostrea blend this year. I have not discovered how this will actually be labelled. These vines have been high trained on individual stakes, and the grapes vinified as whole bunches. Black centre with crimson rim. Super charged rich cherry nose. The whole bunches makes it lively enough and this finishes brilliantly. Thick volume but fine texture. Plum and blackberry notes, excellent finish, a very exciting suggestion of what the future will hold.”