Rött vin

2020 Gevrey-Chambertin, Domaine Trapet

nr 5972501

Kraftpaket från biodynamiska Domaine Trapet. Görs på druvor från rankor som är närmare 100 år gamla, drastiskt mer strukturerat och djupt än din genomsnittliga Gevrey-Chambertin. Från fantastiska Bourgogne-årgången 2020.

Pris 869 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Trapet

Ursprung
Gevrey-Chambertin AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak 
Dov och mullrande med ännu mycket ung framtoning. Doften är ännu något sluten, men bär på komplexa aromer av mörka körsbär, nyplockade jordgubbar, söta kryddor, lingon, skogsbädd, nejlika och svart te. I smaken friskar syran upp och balanserar upp mot vinets övriga komponenter – välplacerade tanniner, koncentration och intensitet som mynnar ut i en lång, kryddig eftersmak.

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Om produkten

Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Idag är det sjunde generationen Trapets som huserar på ägorna. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.

Gevrey-Chambertin består av 315 hektar village-vin, 84 hektar 1er cru och 55 hektar grand cru. Namnet Gevrey kommer troligtvis från det romerska namnet Gibracois. Det är en av Bourgognes allra äldsta vingårdslägen och nämns redan på 500-talet (27 rader rankor som dateras tillbaka till 100-talet har nyligen hittats i utgrävningar). Gevrey-en-Montagne var också den första by att ta sitt namn efter områdets mest kända läge; Chambertin, och blev således Gevrey-Chambertin. Områdets viner är mörka och extraherade med fatkaraktär och vinmakarna i Gevrey är nästan alltid de som skördar sist. Viner från Gevrey-Chambertin skiljer sig dock åt i stil beroende på vingårdsläge och vinmakarpraxis, men man själva menar att Gevreys kraftfullare röda viner passar på hösten och vintern tillskillnad från exempelvis Chambolle som bör drickas på vår och sommar.

Trapets 2020 Gevrey-Chambertin är gjord på druvor från kommunvingårdar i mycket bra historiska lägen så som Deree, Champerrier (planterade 1919), Petite Jouise och Clos de Combe. Vinet fick jäsa i öppna fat med 60 procent stjälkar på ett så naturligt sätt som möjligt utan att tumma på kvaliteten. Därefter lagrades det i små franska ekfat (20-25% ny ek beroende på årgång).

Vinexperternas omdömen

Inside Burgundy (Jasper Morris MW): ”60% whole bunch vinification. Glowing deep purple. This time the ripe fruit has a good enough thread of fresh acidity running through, luxurious and sensual but not too black. Florally perfumed. Mostly lower slopes. Still some tannins behind. Tasted: November 2021”

Wine Advocate (William Kelley): ”The lovely 2020 Gevrey-Chambertin Village wafts from the glass with aromas of cherries, red berries, rose petals and orange rind. Medium to full-bodied, vibrant and concentrated, its velvety attack segues into a layered, seamless mid-palate and a long, perfumed finish. It’s a worthy follow-up to the 2019.”

William Kelley om Domaine Trapet och årgång 2020: ”I’ve written before about the ongoing renaissance at this Gevrey-Chambertin benchmark. Energized by the increasing involvement of his sons, Pierre and Louis, Jean-Louis Trapet has initiated a viticultural revolution: in 2020, fully seven hectares of the domaine’s holdings were converted both to échalas and to higher trellising stakes and wires, depending on the steepness of the slope. Since then, changes have been rolled out in other parcels too. And given the extent of Trapet’s holdings in prime climats, that means that the walk from Morey-Saint-Denis to Gevrey-Chambertin suddenly looks rather different. In the cuverie, winemaking continues to be very classical, with important percentages of whole clusters. There are more smaller cuvées too, including a Gevrey-Chambertin 1859, from old vines in lieu-dit Champerrier, and a bottling of Gevrey-Chambertin 1er Cru Aux Combottes. The 2020 vintage has turned out brilliantly here: as elsewhere along the Côte, the wines are more primary than their 2019 counterparts at the same stage, and more tightly wound, displaying deep, saturated hues, vibrant cores of fruit and ripe tannins. Without being in the least austere, they’ll require some patience to realize their potential—but what potential!”