Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2020 Gevrey-Chambertin Ostrea (magnum), Domaine Trapet
nr 7043606Domaine Trapet briljanta Gevrey-Chambertin Ostrea kommer från utvalda kalkrika vingårdar med extremt gamla rankor (genomsnittlig ålder på 90 år) och är möjligen ett av domänens mest kända viner. Wine Advocate: 90-92+ poäng
Pris 2399 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Trapet
Ursprung
Gevrey-Chambertin AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
1500 ml
Doft och smak
Stor, koncentrerad och fruktig doft med toner av blåbär, vinbär, jordgubbar, rosor och orientaliska kryddor. Härligt bärig, koncentrerad och komplex doft. Mycket intensiv och elegant smak med fin balans mellan samtliga komponenter. Inslag av röda och mörka bär, mineraler och en elegant finish av ekfat. Bra struktur med en behaglig och balanserad fruktsötma. Lång, elegant avslutning.
Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.
Lagringspotential
Från nu till 2055
Mer information
Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.
Om produkten
Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Idag är det sjunde generationen Trapets som huserar på ägorna. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.
Gevrey-Chambertin består av 315 hektar village-vin, 84 hektar 1er cru och 55 hektar grand cru. Namnet Gevrey kommer troligtvis från det romerska namnet Gibracois. Det är en av Bourgognes allra äldsta vingårdslägen och nämns redan på 500-talet (27 rader rankor som dateras tillbaka till 100-talet har nyligen hittats i utgrävningar). Gevrey-en-Montagne var också den första by att ta sitt namn efter områdets mest kända läge; Chambertin, och blev således Gevrey-Chambertin. Områdets viner är mörka och extraherade med fatkaraktär och vinmakarna i Gevrey är nästan alltid de som skördar sist. Viner från Gevrey-Chambertin skiljer sig dock åt i stil beroende på vingårdsläge och vinmakarpraxis, men man själva menar att Gevreys kraftfullare röda viner passar på hösten och vintern tillskillnad från exempelvis Chambolle som bör drickas på vår och sommar.
Trapets 2020 Gevrey-Chambertin Ostrea är ett av egendomens allra mest kända viner, gjord på druvor från mycket gamla rankor från kommunvingårdar med en snittålder på 90 år. Druvorna kommer från fyra fossilrika vingårdslägen nära Borchon, planterade 1919 (En Derey, Champerriers, Le Clos). Jordmånen kallas här ostrea accuminata vilket gett vinet dess namn (ostrea refererar alltså till de förhistoriska ostronskal man kan finna i vingårdarna). Vinet fick jäsa i öppna fat med 70 procent stjälkar på ett så naturligt sätt som möjligt utan att tumma på kvaliteten. Därefter lagrades det i små franska ekfat (20-25% ny ek beroende på årgång). Stilmässigt är den mycket mer djup och strukturerad med mer kraft och färg än en vanlig Gevrey-Chambertin.
Vinexperternas omdömen
William Kelley om Trapet och årgång 2020.
”I’ve written before about the ongoing renaissance at this Gevrey-Chambertin benchmark. Energized by the increasing involvement of his sons, Pierre and Louis, Jean-Louis Trapet has initiated a viticultural revolution: in 2020, fully seven hectares of the domaine’s holdings were converted both to échalas and to higher trellising stakes and wires, depending on the steepness of the slope. Since then, changes have been rolled out in other parcels too. And given the extent of Trapet’s holdings in prime climats, that means that the walk from Morey-Saint-Denis to Gevrey-Chambertin suddenly looks rather different. In the cuverie, winemaking continues to be very classical, with important percentages of whole clusters. There are more smaller cuvées too, including a Gevrey-Chambertin 1859, from old vines in lieu-dit Champerrier, and a bottling of Gevrey-Chambertin 1er Cru Aux Combottes. The 2020 vintage has turned out brilliantly here: as elsewhere along the Côte, the wines are more primary than their 2019 counterparts at the same stage, and more tightly wound, displaying deep, saturated hues, vibrant cores of fruit and ripe tannins. Without being in the least austere, they’ll require some patience to realize their potential—but what potential!”
Jasper Morris MW, Inside Burgundy: 88-91 poäng ”60% whole bunch vinification. Dark purple black. Sun dried cherries and sun-dried tomatoes. Those dry tannins again which seem to accompany this style. There’s finesse too but I find it a little bit grainy. Though the fruit starts to rebuild at the back.”
William Kelley, Wine Advocate: 90-92 poäng ”Mingling aromas of cherries and red berries with hints of licorice, rose petals and spices, the 2020 Gevrey-Chambertin Ostrea is medium to full-bodied, deep and complete, with lively acids, powdery tannins and a long, perfumed finish. Derived from old vines in the commune of Brochon, it is, as usual, a touch more structured and tightly wound than the domaine’s regular Gevrey cuvée.”