Rött vin

2020 Le Clos d’Un Jour, Clos d’Un Jour

nr 9247101

2020 Le Clos d’Un Jour är signerat den spännande Cahorsproducenten med samma namn. Detta är deras betong-lagrade cuvée som verkligen imponerar med en hantverksmässigt utförd balans mellan kraft och elegans.

Pris 249 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Clos d’Un Jour

Ursprung
Cahors AOC

Druvor
90% malbec, 10% merlot

Alkoholhalt
15%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ungdomligt fruktig doft med toner av mörka bär, lila blommor, peppar och färska örter. Smaken är storskaligt koncentrerad med utsökt elegans och finess. Syran och tanninerna är väldefinierade och markerade i perfekt balans med den klingande eftersmaken.

Passar till
Det här är verkligen ett vin som inte ber om ursäkt för sig och lyfts ytterligare i kombination med rätt mat. Passar till smakrika rätter av mörkt kött och vilt i olika former.

Lagringspotential
Från nu till 2027

Mer information
Lufta i karaff i en timme före avsmakning och häll sedan tillbaka i flaskan.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Cahors är en oerhört spännande region. Dels för den vackra naturen och den goda maten, men ännu mer för deras unika viner. Här är det malbec-druvan som regerar vilket innebär unika viner jämfört med alla andra regioner i Europa. Cahors ligger i sydvästra Frankrike, ca 20 mil söder om Bordeaux. Hit, till Duravel, kom Veronique och Stéphane Azemar år 2000, ivriga att arbeta tillsammans för att ta fram en spännande produkt utan mellanhänder. Byggnaderna var i dåligt skick och vinstockarna behövde omstruktureras trots att de var trettio år gamla. Helt inställda på att lyckas restaurerar paret Azemar vingårdarna och moderniserar vineriet och vinmakningsteknikerna. Från att ha varit en region som gjort ganska tunga, klumpiga viner med mycket fat och tuffa tanniner är Azemars med och bidrar till att utveckla mer fruktdrivna och fräscha viner som kan lagras, men även en stil som kan njutas kort efter att de släpps på marknaden. De jobbar med malbecs unika karaktär och hittar rätt i den svåra balansen mellan kraft, koncentration, finess och rondör.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

2020 Le Clos d’Un Jour är gjord på 90 procent malbec (lokalt kallad côt) och 10 procent merlot från 6,5 hektar vingårdar med lerig kalkstensjordmån, som odlats utan bekämpningsmedel. Redan ute i vingårdarna sker noggrann selektering – endast 5-6 klasar lämnas kvar på varje ranka. De handskördade druvorna förs varsamt till vineriet där de olika druvsorterna och vingårdslägena vinifierades separat. Vinifieringsprocessen startades med en fullständig avstjälkning av druvorna och därefter två till tre dagars inledande skalmaceration följt av fyra veckors jäsning i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Vinet lagrades sedan i 18 månader i små betongktankar. Ingen filtrering gjordes, vilket gav ett komplext, koncentrerat vin packat med frukt. Vinet är ännu ungt och mår bäst av en rejäl luftning innan avnjutning. Efter att ha drabbats av fullständigt förlust av skörden såväl 2016 och 2019 (och även 2021) är vi mycket glada att kunna presentera deras utsökta viner från årgång 2020.

Winetable, Pär Strömberg (2023-02-15): ”Ekologisk malbec av snyggaste snitt, backat av merlot i nattsvart elegans och ockult svansföring. Mörkt svartbärigt av plommon och körsbär, tät och koncentrerad, mineralisk stram och salthaltigt umamistinn. Bra pris för den som vill upptäcka the dark side of wine.”

Vinbanken, Christian Stojkovic (2023-02-15): “Tät och rikt packad frukt med björnbär, mörka plommon, violer, svarta oliver och fat. Smaken är mycket koncentrerad med toner av barrskog, choklad, kaffe och lite rökiga fat. Ett lysande tillskott till vinkällaren. Drick någon flaska nu och spara ett par flaskor i några år. Prova till en smakrik viltgryta eller vegetarisk lasagne.”

Dinvinguide, Sofia Ander (2023-02-12): ”Tätt var det här – mellan smakerna, frukten och texturen. Samtidigt är denna malbec- och merlot duo öppen, med sin breda och frodiga famn fylld med hallon, viol, plommon, körsbär och ett litet bett som filas ned med en pasta bolognese till exempel.”