Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2020 March Hare of the Barossa Mataro, Dandelion Vineyards
nr 94234012020 March Hare of the Barossa mataro är ett modern uttryck för druvan mourvèdre som i Australien kallas för mataro. Ett givet val till kraftigare kötträtter eller charkuterier.
Pris 219 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Dandelion Vineyards
Ursprung
Barossa Valley
Druvor
100% mataro
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
En koncentrerad och fruktig doft med inslag av björnbär, jord, charkuterier och örter. Smaken är sval och för tankarna till södra Frankrike med en god balans mellan solmogen frukt, syra och kropp. Eftersmaken är lång.
Passar till
En god följeslagare till grillat – såväl köttbiten som fina hantverkskorven. Passar även väl till hemgjord pizza.
Lagringspotential
Från nu till 2030
Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.
Om produkten
Australiska Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks. Efter det har priserna haglat över dem; deras 2018 Lions Roar of the Barossa förärades med höga 95 poäng av James Halliday och 2021 utsågs de till ”Winery of the Year” av Winemaker Challenge International Wine Competition, för att nämna några. Senaste utmärkelsen var prestigefyllda ”New World Producer of the Year 2020”. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin. Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.
2020 March Hare of the Barossa Mataro är ett spännande och smakrikt vin där Elena Brooks på Dandelion hämtar sina druvor från Tam och Jessie Auricht’s vingård nära Marananga i Barossa. Här är jordmånen perfekt för druvan mataro (det australiensiska namnet på franska druvsorten mourvèdre). De handskördade druvorna valdes varsamt ut av ett skördeteam bestående av familj och vänner under sista veckan i mars. Druvorna krossades varsamt och fördes sedan över till öppna jäskar. Efter 14 dagars jäsning pressades druvorna och fördes över till gamla franska barriquer där det spenderade 20 månader. Vinet buteljerades utan filtrering.
Namnet på vinet kommer, som så många andra av Dandelions viner, från Lewis Carrolls bok Alice i Underlandet. ”March hare” är det engelska namnet på påskharen och är också en litterär figur i just Alice i Underlandet. Påskharen och Hattmakaren är centrala figurer i kapitel sju där de anordnar ett tekalas. Att just påskharen fick ge inspiration åt vinets namn beror på att vingårdens läge gör den omringad av mängder av vilda djur, där just områdets harar blir som galna så fort som druvorna har börjat närma sig mognad i mars och med glädje anländer från alla håll och kalasar på vingårdens frukt. ”The March Hare knows quality fruit when making a mad dash for Mataro”, som Dandelion själva säger.
Vinexperternas omdömen
WineTable. Pär Strömberg (2023-02-07):”Sakta kryper Dandelions viner mig in på skinnet. De är mer hjärtliga och ärliga än vad skenet först bedrar. Här en ren mataro, lokalt namn för mourvèdre/monastrell med mineralisk stenkross, körsbär och örter. Varm frukt, mogen och tät med plommon, körsbär och jordgubb. Fatkaraktär i backspegeln ger ett torrt och soligt avslut.”