Vitt vin

2020 Neno Godello, Viña Somoza

nr 5271701

Viña Somoza är en del av det nya, heta Spanien och deras 2020 är gjord på 100% godello som verkligen visar upp varför detta är en region att räkna med! Vinbanken: ”Ett sagolikt välgjort och balanserat vin.”

Pris 159 kr 189 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Vina Somoza

Ursprung
Valdeorras DO

Druvor
100% godello

Alkoholhalt
12.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Elegant och komplex doft med toner av gul och grön frukt med inslag av citrus och floralitet, orientaliska kryddor och en mineralisk sälta. Smaken är krämigt fyllig med stor balans och intensitet. Syran är pigg och frisk och eftersmaken lång och örtig.

Passar till
Detta är verkligen ett utsökt matvin som passar såväl till ostar (comté, munster, camambert) som grillad eller ugnsbakad vit fisk, grillade skaldjur, hummer, bläckfisk eller mustig skaldjurssoppa. Passar väl till såväl kyckling som vegetariska pajer.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information

Om produkten

Viña Somoza grundades så sent som 2001 av Victor Fernandez som är en av galjonsfigurerna i dagens avant garde-rörelse som verkligen satt Valdeorras på kartan. År 2015 anställde Victor den talangfulle Javier Garcia (tidigare på 4 Monos) för att ytterligare förbättra kvalitetsarbetet på gården. Javier, som har en examen i både vitikultur och vinmakning, har gett gården det uppsving som Victor eftersökte med sin vision om att alltid eftersträva transparens och fräschör i sina viner. Han trivs därför i det regniga och pastotrala Valdeorras med sin stora mängd och variation av jordmåner och mikroklimat. I vingårdarna har man anammat principet ”lutte raisonée” det vill säga ekologiska principer utan att ännu ha ett certifikat.

Druvorna till 2020 Somoza Neno kommer från ett flertal av deras vingårdslägen, belägna på mellan 500 och 640 meters höjd. Rankornas snittålder är 30 år och är planterade på sluttningarna längs floderna Bibei och Xares i byarna Chandoiro, Outar do Pregos och Larouco. Här åtnjuter rankorna perfekt solexponering från söder, sydost och väster på en mängd jordmåner, bestående av bland annat gneiss och xabre (sand). Druvorna skördas i 15-kiloskorgar och kallmacereras i 24-48 timmar. Därefter pressas druvorna och den spontana jäsningen äger rum med hjälp av vilda jäststammar på ståltank, foudres samt äldre ekfat. Den efterföljande lagringen äger rum i åtta månader då man utför sporadisk batonnage. Neno är galiciska för ”niño” – det spanska ordet för pojke.

The Wine Advocat (Luis Gutiérrez): 91 poäng ”The 2020 Neno, the regional Godello from a diversity of villages within Valdeorras, fermented with neutral yeasts to respect the varietal character of the grape. It has 13.5% alcohol and mellow acidity, and it’s quite primary and still a little reductive. It’s varietal, clean and fruit-driven, and it has a round and gentle palate. 40,000 bottles were produced. It was bottled in December 2021.”

Vinbanken (Christian Stojkovic): Bäst i test vecka 13, 2023 ”I ”Bäst-i-Test” vecka 13 vänder vi blickarna mot Iberiska halvön. Det är första gången vi har med viner från Valdeorras i Bäst-i-Test men det är verkligen ett område att hålla ögonen på. Den här gången blir det två vita viner som det ”klickade” direkt med när vi provade dem. Producenten heter Viña Somoza. Neno Godello: Frisk, ren doft med äpplen, citrus, melon, fänkål och örter. Vibrerande pigg och energirik smak med citrusskal, limeblad, smör, mineraler, balans, pigg, frisk syra och fin sälta. Ett sagolikt välgjort och balanserat vin som hör hemma i sommarskafferiet. Servera till panerad smörstekt abborre med potatis och gröna ärtor. Drick 23-26.”

Winetable – it’s a bargain (2023-05-16): ”Fantastiskt vin på druvan godello där druvorna fått växa i vingårdar belägna mellan 500 och 640 meter över havet. Producenten arbetar helt ekologiskt och med så lite påverkan på vinet som möjligt. Smaken är vibrerande och elegant med läskande toner av citrus, örter och mineral. Här återfinns också en viss fetma som för tankarna till vaxiga, gula äpplen och som lök på laxen finner man även en tjusig blommighet som lägger sig lätt på tungspetsen. ”