Rött vin

2020 Nuits-Saint-Geoges Premier Cru Les Damodes, Domaine de la Vougeraie

nr 9267801

2020 Nuits-St-Georges Premier Cru Les Damodes från Domaine de la Vougeraie förtjusande röda Bourgogneviner – perfekt till fågel och kalv eller för lång lagring i källarens mörker.

Pris 849 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Domaine de la Vougeraie

Ursprung
Nuits-St-Georges Premier Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750ml

Doft och smak
Stiltypisk, fruktig doft med inslag av mörka körsbär, hallon, skogsbädd, kryddor och mineral. Smaken är finstämt kryddig i sitt anslag med god balans mellan kropp, syra och silkiga tanniner. Smakintensiteten är god och eftersmaken bär klingande toner av såväl sötaktig mörk frukt som orientaliska kryddor och stenig mineralitet.

Passar till
Lättare rätter på ljust kött alternativt smakrika fiskrätter. Råbiff med klassiska eller krämiga tillbehör, ungsrostad kyckling eller varför inte rödvinspocherad torsk.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Drick ur stora kupor och öppna med fördel upp vinet en tid innan konsumtion. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen.  Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar.  1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

2020 Nuits-St-Georges Premier Cru Les Damodes kommer ifrån egendomens 0,9 hektar stora parcell i premier cru-vingården Les Damodes. Läget ligger norr om byn Nuits-St-Georges, precis på gränsen till Vosne-Romanée vars silkiga tanninstruktur sägs utlånas till denna premier cru. Jordmånen domineras av kalkhaltig lera täckt av grus i de övre segmenten och ren lera i de lägre. Ursprunget till själva namnet ”Les Damodes” är dolt i historiens dunkla dimma, men tros vara keltisk eller galliskt. Kanske är namnet kopplat till kvinnliga väsen (som Bonnes Mares), vars treenighet sades vaka över fruktbarheten och jorden och som dyrkades av områdets innevånare. Kanske är det kopplat till kvinnliga druider. Sedan medeltiden och framåt är vinerna kända för sin struktur och lagringsbarhet.

Vinrankorna är genomsnittligen 35 år gamla och vingården arbetas helt i enlighet med den biodynamiska läran. Vinifiering skedde utan industrijäst och 84% av druvorna behölls hela. Efter avklarad fermentering så lagras vinet i 18 månader i 35% ny fransk ek.