Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2020 Quinta do Ribeirinho, Luís Pato
nr 9408501Luís Pato är något av en myt i den portugisiska vinvärlden och vi på Tryffelsvinet är stolta över att kunna presentera hans viner på den svenska marknaden. Detta vin kommer från vingården Quinta do Ribeirinho och består av 100% sercialinho – ett utsökt exempel på Luís Patos hantverksskicklighet.
Pris 489 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Luís Pato
Ursprung
Bairrada DOC
Druvor
100% sercialinho
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Elegant men komplex doft med aromer av mogen citrus, gul persika, äpplen av varierande färger och friskt saliverande mineral som gifter sig med viss kryddighet från ekfatslagring. Smaken är fräsch med ett tilltalande avslut och en lång eftersmak och en klingande mineralitet som är såväl uppfriskande som matvänlig.
Passar till
Passar väl till smakrikare och fetare fisk och skaldjursanrättningar.
Lagringspotential
Från nu till 2033
Mer information
Servera i stora kupor vid 8-10 grader. Lufta med fördel en stund innan servering.
Om produkten
Luís Pato är den mest kända vinmakaren i regionen Beira Atlântico längs portugisiska atlantkusten. Detta epitet har han förtjänat genom att vara den vinmakare som moderniserade den då kämpande regionen Bairrada och nästan enhändigt fick den på fötter igen. Han skall dock inte ses som en modernist i bemärkelsen ”viner utan kontakt med traditionen” – hans viner har samtliga ett tydligt klassiskt stråk och han värnar envist för regionens egna druvsorter i allmänhet och baga i synnerhet. Om något är han en neotraditionalist.
Pato översätts till det portugisiska ordet för anka och dessa ankor dyker upp titt som tätt på Luís etiketter. Familjen Pato har gjort vin på Quinta do Ribeirinho sedan åtminstone 1700-talet. Det var emellertid först år 1970 som João Pato började buteljera vin från de egna vingårdarna och därmed blev en av de första vinodlarna i den nyskapade DO-regionen Bairrada. Det är från João som sonen – Luís Pato – ärvde sitt visionära synsätt och pionjäranda. Luís var från början en utbildad kemiingenjör som producerade sitt första vin, en ren baga av utsökt kvalitet, år 1980. Detta vin tingar idag höga priser hos vinsamlare.
2020 Quinta do Ribeirinho görs på 100% sercialinho – en druva som togs fram i Batalha på mitten av 1900-talet och som år 1960 kom till Bairrada. Det tvistas om huruvida druvan är en korsning mellan cercial (ursprungligen från Madeira) och alvarinho eller mellan vital och uva cao. Quinta do Riberinho är en enskild vingård med gamla rankor. Fram till och med år 2018 användes frukten till Vinhas Velhas White, men från och med årgång 2019 går druvorna till detta enastående vin. Vingården Quinta do Riberinho domineras av sandiga jordar och av årgång 2020 producerades totalt 2000 flaskor. Vinet fermenteras och lagras på temperaturkontrollerade ekfat (av kastanjeträ) under 6 månaders tid.