Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2020 Santenay Premier Cru Clos Rousseau, Camille Giroud
nr 5759701Oemotståndligt skulpterad premier cru från mästarna på Camille Giroud – förföriskt fruktig och komplex från lilla och spännande läget Clos Rousseau. Ett av de bästa vinerna från firman under hyllade årgång 2020. 5 Stjärnor (högsta betyg) och 91-93 poäng av Jasper Morris MW
Pris 749 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Maison Camille Giroud
Ursprung
Santenay Premier Cru AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har en elegant doft med koncentration och djup med toner av vildhallon, nyplockade jordgubbar, skogslingon, viol, färska tobaksblad, örter och mineral – som en tätt vävd kanvas av komplexa dofter som väntar på att brista ut. Vinet är ännu mycket ungt men med alla komponenter på plats – tanninerna är välstrukturerade, koncentrationen intensiv och syran klingande frisk. Den komplexa eftersmaken är överöst av både mörka frukter och kryddor i ett elegant crescendo.
Passar till
Bra till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.
Lagringspotential
Från nu till 2035
Mer information
Om produkten
Från ultratraditionellt till framtidsföretag – négociantfirman Maison Camille Girouds historia tog sin början är 1865 när schweizaren Camille Giroud gifte sig med Miss Deschamps, dottern till en familj av tunnbindare och vinhandlare i Bourgogne. I samband med det fick Camille ta över den lilla familjefirman, vars namn han bytte till Maison Giroud Deschamps. Inte förrän 1903 ändrades namnet till Maison Camille Giroud. Mellan åren 1903 och 1940 gjorde sig Camille namnet som en vinhandlare som enbart köpte must och färdigt vin, vilket skiljde ut honom från andra vinhandlare. Han förlitade sig på sin talang att själv lagra viner och vann under åren stor uppskattning för sin stil att göra supertraditionella viner med lång lagringskapacitet (ofta i det närmaste omöjliga att dricka unga, som krävde minst 10 års lagring och ibland så mycket som 30-40 år). År 2001 klev de amerikanska investerarna Joe Wender och Ann Colgin som även grundat Colgin Cellars i Napa Valley – själva fanatiska Camille Giroud fans – in som nya (tysta) ägare. Becky Wasserman utsågs till vingårdsansvarig och den 23-årige nyutexaminerade önologen David Croix anslöt sig till teamet. Anställningen av David Croix skulle visa sig vara ett lyckokast och under kommande år tog sig David an flera viktiga projekt. Bland annat såg han över alla kontrakt med sina odlare för att få bättre kontroll över druvornas kvalitet. Dessutom byggdes en ny fatkällare med temperaturkontrollerade jäskar, sorteringsbord, avstjälkare, rostfria ståltankar och pneumatiska pressar. Vinmakningsmässigt styrde David om så att vinerna fick en större elegans än någonsin förr – egendomens viner kännetecknas idag av utsökt uttryck för terroir, renhet i frukten. År 2007 utsågs David till vingårdsanvarig vilket han var ända fram till slutet av 2016 då Carel Voorhuis tog över tyglarna. Siktet är att fortsätta på David Croix utstakade väg samtidigt som firman fortsätter att vara ett framtidsföretag, men ta dem ännu ett snäpp upp på kvalitetsstegen. Den mycket eftertänksamme och noggranne Carel har hjort sig känd för sina djupt parfymerade och läckert eleganta viner. Maison Camille Giroud satsar än idag i princip fullt ut på att köpa druvor av de allra bästa odlarna och äger enbart 0,6 hektar egna vingårdar.
Santenay är en ofta bortglömd region i Côte de Beaune som producerar främst röda från 282 hektar (och en liten andel vita från 46 hektar). Jordmånen är lite mer märgelrik än i resten av Côte d’Or och producerar därför viner som är rustika snarare än strikt eleganta – de bästa vinmakarna, som sett till att välja rätt kloner för jordmånen, skapar emellertid viner av yttersta klass. De bästa vingårdarna är Premier Cru-lägena La Comme, Clos de Tavannes och Les Gravières (nära Chassagne-Montrache), La Maladière (beläget bakom själva byn Santenay) och Clos Rousseau.
2020 Santenay Premier Cru Clos Rousseau kommer från det (muromgärdade) vingårdsläget Clos Rousseau. Namnets ursprung är höjt i dunkel men olika teorier gör gällande att det antingen tagit sitt namn från en tidigare historisk ägare, monsieur Roussot, eller från en gammal synonym till chardonnay som tidigare var vida planterad i området. En tredje teori är att det är en variant av ordet ruisseaux – strömmar – från de många källor som rinner längs kullarna. Santenay självt är också en mycket gammal by som nämns redan 1271 och innan dess under namnet Sentennacus år 858. Det namnet tros komma från romerskans sentius – ”en helig plats”.
Druvorna till detta vin kommer från 70-åriga rankor i den öst/sydöstligt exponerade vingården Clos Rousseau. Hela Clos Rousseau utgörs av 23,83 hektar, men Camille Girouds eftertraktade buteljering kommer från en liten parcell i mitten av Clos Rousseau som kallas Clos des Roches Noires. Här växer druvorna på en höjd om cirka 270-320 meter över havet i en rödaktig ler- och kalkrik jordmån som är daterad sedan mitten av juraperioden. Vinet är jäst i öppna fat med 33% hela klasar och är därefter lagrat 12 månader i franska ekfat varav 15% av faten var nya. Vinet är inte filtrerat vilket innebär extra koncentration och ett vin med ljuvligt intensiva pinot noir-aromer.
Jasper Morris MW, Inside Burgundy, 91-93 poäng (5 stjänor): ”One third whole bunch informs the bouquet and perhaps the colour which is a slightly lighter mid crimson. Always a beautiful wine here and the 2020 is no exception. Really classy, fine-boned finish with a little orange zest among the pretty red fruit flavours.”