Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2020 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Aux Serpentières, Jean-Claude Boisset
nr 52321012020 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Aux Serpentières är ett hyllat premier cru-läge i hajpade Sauvigny-Lès-Beaune med 70-åriga rankor, som görs i ytterst få flaskor varje år.
Pris 579 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Jean-Claude Boisset
Ursprung
Savigny-Lès-Beaune Premier Cru AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Smakrikt, kryddigt, nyanserat vin med toner av ljuvligt inbjudande – och närmast läskande – mörk frukt som vildhallon, lingon, skogsbädd och körsbär med en färskt örtig och fint kryddig inramning. Tanninerna är finkorningt skulpterade och lent omfamnande och syran är energiskt frisk. Vinet har en lång, elegant och komplex eftersmak.
Passar till
Avnjuts med fördel till rätter på ljust kött, fågel eller smakrikare fiskrätter.
Lagringspotential
Från nu till 2029
Mer information
Dekantera med fördel vinet innan avnjutning. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsiuer Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.
Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och har under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertopsskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
2020 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Aux Serpentières: Appellationen Savignys alla vingårdar formar en V-formation och är belägna där dalen möter flackmarker i ett mycket pittoreskt område. Här har det funnits vingårdar sedan urminnes tider och har under merparten av denna tid tillhört olika kyrkliga ägare och riddare. Det söderexponderade vingårdsläget kallades förr enbart ”les serpentières” och tar sitt namn från en sorts gräs-orm som är vanlig i trakten. En annan teori är att namnet kommer från de ringlande stigar som fanns mellan rankorna på den tiden när rankor inte planterades i raka linjer som idag.
Pinot noir-druvorna växer i en stenig jordmån med inslag av röd lera i den 0.2193 hektar lilla vingården, vars rankor har en snittålder om höga 70 år. Skörden inleddes den 24 september 2020 och när druvorna anlände till vineriet gallrades de först på sorteringsbord. 50% klasarna avstjälkades (utan att krossas) och fördes med hjälp av gravitationen till de väntande tankarna. Macerationen skedde med 50% hela klasar under 20 dagar (inklusive fyra dagars kallmaceration). Enbart inhemska jäststammar användes och inga enzymer, tanniner eller sulfiter tillsattes vid vinmakningen. Skalkappan pressades ner tre gånger. Vinet spenderade därefter 15 månader på sin jästfällning på 33% ny, lättrostad ek. Buteljeringen ägde rum i februari 2023 och enbart 1,285 buteljer såg dagens ljus. Enligt vinmakaren Grégory Patriat är 2020 en lika legendarisk årgång som 1969, 1979, 1999, 2009 och 2019 på grund av sin höga koncentration.