Rött vin

2021 Adelaide Hills Tempranillo, Heirloom Vineyards

nr 642201

Australiensisk fullträff när megabegåvade Elena Brooks (känd som vinmakare på Dandelion) skapar magi på Heirloom Vineyards. Nya världen-tempranillo i snygg och matvänlig utformning!

Pris 109 kr 199 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 4 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Heirloom Vineyards

Ursprung
Adelaide Hills

Druvor
100% tempranillo

Alkoholhalt
15%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Adelaide Hills Tempranillo har en koncentrerad och fruktig doft med inslag av björnbär, plommon, mörka körsbär, lakrits,  och örter såsom rosmarin, eukalyptus och mynta. Smaken är fruktig och uppfriskande och för tankarna till södra Frankrike med en god balans mellan solmogen frukt, syra och kropp. Eftersmaken är lång.

Passar till
En god följeslagare till grillat – såväl köttbiten som fina hantverkskorven. Passar även väl till hemgjord pizza.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Året var 2000 då den unga vinmakerskan Elena Brooks träffade den välkände vinkritikern Zar Brooks. Romansen och framtidsvisionen var en faktum och ur detta möte av naturkrafter föddes idéen om Heirloom Vineyards. Namnet – som på svenska översätts till arvegods – är en referens till det starka band man känner till de arv av gamla vingårdar och gamla rank-kloner som man förvaltar. Visionen är att bevara tradition i såväl vingård som vineri samtidigt som man omfamnar organiskt jordbruk. Efter långa år av planering och experimentering såg de första vinerna dagens ljus på mitten av 00-talet. Firman grundades i den senare hälften av 2000-talet av de äkta paret Elena och Zar Brooks och under de följande åren har priserna praktiskt taget regnat ner över dom med bland annat ”Best Winery of Nation” på San Francisco International Wine Competition 2018. Utöver detta är man även listad som en 5-stjärnig producent i James Hallidays Wine Companion vilket antyder att man kontinuerligt håller exemplarisk kvalitet och ursprungstypicitet i de viner man producerar. Vinmakarduon Elena Brooks och Alexandra Haselisch själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet i både Kanada, Europe och Australien, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning.

2021 Adelaide Hills Tempranillo, Heirloom Vineyards kommer från egendomens bästa vingård i Adelaide Hills, belägen nära Kuipto-skogen. De gamla rankorna sköts om för hand och druvorna som når vineriet är av yttersta kvalitet. Jäsningen ägde rum i öppna jäskar med 30% hela klasar och genomgick därefter pressning med hjälp av en traditionell korgpress. Vinet lagrades därefter i gamla franska ekfat i nio månader.

Vinonotebook (Regan Drew): 91 poäng ”Deep bruise purple from core to rim, with a bright highlight. On the nose it delivers earthy wet sand, hints of herbaceous cola, steeping black plums, fat blackberries, flinty blue stone, padron piquancy and Easter egg chocolate. Plush fruit front and with a juicy medium-full frame there’s some protein-like meaty depth before an unfurling hall runner of fine tannins through the drying finish that cries out for food.”

Vinbanken, Elke Jung (2022-11-26): ”Fyllig. Mörka frukter, körsbär, smak av fat, tobak, läder och fat. Tobaksfat, och överlag – lite kantig. Yppig, myntatwist. fungerar för många tillfällen och gäster. Njut tillsammans med mildare viltkött.”