Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2021 Bourgogne Aligoté Les Moutots, Jean-Claude Boisset
nr 7381901Finstämda 2021 Bourgogne Aligoté Les Moutots släpps i enbart 6000 flaskor och är ett tillgängligt matvin gjort av doldisdruvan aligoté.
Pris 259 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Jean-Claude Boisset
Ursprung
Bourgogne Aligoté AOC
Druvor
100% aligoté
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Tillgänglig och fruktdriven doft med toner av gröna äpplen, mogen citrus, krispiga stenfrukter, vita blommor, hasselnötter och krutrök. Vinet definieras av sin höga syra och runda kropp med tilltalande fräsch fruktighet och en välavvägd fataromatik.
Passar till
Prova till stekt fisk med vitvinssås, ugnstillagade skaldjur och kyckling är också bra följeslagare.
Lagringspotential
Från nu till 2028
Mer information
Kyl ner vinet till 8 grader och lufta i karaff 30 minuter före servering.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget. Boisset – som idag drivs av Jean-Claudes barn – har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Målet är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinernas är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.
Aligoté nämna för första gången i Bourgogne under 1600-talet. Det äldsta kända namnet på druvan är troligtvis ”plant de trois”, men aligoté går också under synonymerna aligotte, alligotay, beaunie, chaudenet gras, giboulot, giboudot, griset blanc, mahranauli, plant gris, troyen blanc och vert blanc, enligt devisen kärt barn har många namn. Aligoté mognar tidigt och är tålig mot kyla och till viss del mot frost. Det är en druva som ofta klarar svårare år och fungerar i flera olika typer av terränger. Vinerna är knastertorra, har hög syra och smak av vita och gula blommor, gröna äpplen, citrusfrukt samt örter. För bara ett par hundra år sedan var det den vida planterad i Bourgogne, gärna sida vid sida bredvid chardonnayrankor. Till och med de så ansedda vingårdarna Montrachet och Corton var planterad med bland annat aligoté under en lång tid. Med årens lopp kom emellertid aligoté att falla i glömska till förmån för chardonnay. Länge ansågs den vara en lite enklare ”kusin” till chardonnay, men modern DNA-teknik har visat att den är den del av den stolta Pinot-familjen då den är en korsning mellan gouais blanc och pinot noir. När druvan blir som allra bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – alltid till ett betydligt lägre pris. Dessutom är druvan en viktig ingrediens i en klassisk Kir (tillsammans med cassis-likör).
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
2021 Bourgogne Aligoté Les Moutots är resultatet av en storslagen årgång och släpptes enbart i 6000 flaskor. Appellationen Bourgogne Aligoté täcker ungefär 1600 hektar. Aligoté är i mångas ögon en sekundär druvsort till chardonnay, men när den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay. Bäst blir som den när den växer i branta kullar med mager jordmån (och särskilt under varma år) och med strikt selektering. Les Moutots är ett specifikt läge nära Chorey-Lès-Beaune där förhållandena är de allra bästa och rankorna är gamla – medelåldern är höga 50 år. De handskördade druvorna lades i 20-kiloskorgar. I vineriet pressades de hela klasarna varsamt och musten fördes snabbt över till 450-litersfat. Jäsningen fick pågå under lång tid – hela 10 månader med hjälp av naturlig jäst. I lagringskällaren fick vinet vila i 16 månader. Eken bestod av 30% ny, lättrostad, ek och resten gamla fat. Vinet buteljerades med hjälp av gravitationen.