Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2021 Chambertin Grand Cru, Domaine Trapet
nr 7030701Kungen av viner – Chambertin Grand Cru – från prisade producenten Domaine Trapet, nu här med årgång 2021. The Wine Advocate (William Kelley) 93-95 poäng
Pris 9999 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Domain Trapet
Ursprung
Chambertin Grand Cru AOC
Druvor
100% Pinot noir
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Stor, koncentrerad och fruktig doft med toner av mörka, mogna körsbär, bergamott, jordgubbar, rosor och lagerblad. Härligt bärig, koncentrerad och komplex doft. Mycket intensiv och elegant smak med fin balans mellan samtliga komponenter. Inslag av röda och mörka bär, mineraler och en elegant finish av ekfat. Bra struktur med en behaglig och balanserad fruktsötma. Lång, elegant avslutning.
Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.
Lagringspotential
Från nu till 2050.
Mer information
Serveras vid 16-17°C.
Om produkten
Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Idag är det sjunde generationen Trapets som huserar på ägorna. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.
Druvorna till Trapets briljanta Chambertin Grand Cru kommer från familjens 1,9 ”stora” lott av vingården som i sin helhet inte är större än 12,9 hektar. Dom äldsta rankorna i Trapet ägor i Chambertin planterades så tidigt som 1919. Själva läget ligger beläget i södra delen av Gevrey-Chambertin och fick sin officiella Grand Cru-status på 30-talet. Vingården planterades i anslutning till Clos de Bèze (som anlades redan på 700-talet av munkarna från klostret i Bèze) på 1200-talet och legenden säger att det var en Monsieur Bertin som planterade vingården i syfte att emulera vinerna som planterades nästgårds. Namnet Chambertin tros vara en förkortning av Champ de Bertin (Bertins fält). Först på början av 1700-talet så kom Chambertin och Clos de Bèze att förenas under samma ägare (och än till idag kan vinerna från Clos de Bèze buteljeras under namnet Chambertin). Napoleon sägs ha vart en storkonsument av Chambertin och vinet kom därför att kallas för ”The wine of kings, the king of wines”.
Trapet använder en hög andel hela klasar vid jäsningen. Andelen varierar utifrån årgångens förutsättningar, men generellt används 50-100% hela klasar till grand cru-vinerna. Andelen ny ek varierar från läge till läge men Grand Cru-vinerna får ca 50% ny ek och lagrats på ekfat i cirka 18 månader.
Nyfiken på att läsa mer om årgångarna i Frankrike? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
The Wine Advocate (William Kelley): 93-95 poäng
”The 2021 Chambertin Grand Cru wafts from the glass with aromas of dark cherries and mulberries mingled with notions of forest floor, vine smoke, dark chocolate and spices. Full-bodied, layered and velvety, it’s deep and complete, with rich, powdery tannins, lively acids and a long, resonant finish. It’s the cuvée that incorporates the highest percentage of whole bunch in the range this year.”