Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2021 Fleurie, Julien Sunier
nr 7671501Biodynamiske Julien Suniers Fleurie Cru är en ursprungstypisk Beaujolais av högsta klass. Elegant, frisk och fruktdriven smak med fjäderlätta tanniner – allting inramat i en enorm seriositet och komplexitet. Det här är ett stort vin som gärna skall lagras!
Pris 349 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Julien Sunier
Ursprung
Fleurie AOC
Druvor
100% gamay
Alkoholhalt
11.5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
En inbjudande doft av hallon, mörka körsbär, örter, mineral, blommor och lite anis. Ung, frisk och stram smak med härligt bärig och saftig fruktighet och mineraldrivet, långt avslut.
Passar till
Det här är ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan, fläskkotlett eller smakrika rätter på fågel.
Lagringspotential
Från nu till 2030
Mer information
Lufta vinet någon timme och servera det svalt.
Om produkten
Julien Sunier är en av de mest spännande små egendomarna som blommat upp i Beaujolais under de senaste åren och hans viner är utmärkta exempel på varför nästan hela vinvärlden dricker och pratar om Beaujolais. Sunier växte upp i Dijon, men kommer inte från någon vinfamilj. Istället fick han hjälpa sin mor i hennes frisörsalong, och en av hennes stamkunder råkade vara Christophe Roumier. Efter att Julien tagit examen bestämde hans sig för att jobba hos Roumier. De efterföljande åren spenderade han sedan med att resa världen över och jobba på olika vingårdar. När han återvände till Bourgogne arbetade han med vinproducenterna Nicolas Potel i Nuits Saint-Georges och Jean-Claude Rateau i Beaune, vilka startade hans passion för ekologisk och biodynamisk vinodling. Under våren 2008 bestämde sig Julien för att fullfölja sin dröm om att starta något på egen hand, där han kunde driva en egendom helt ekologiskt och med naturlig vinframställning. Han tog över tre hektar tätt planterade gamla vinstockar i Cru-byarna Fleurie, Morgon och Régnié. Han arbetar för närvarande för att omvandla alla sina vingårdar till ekologisk vinodling och och arbetar liksom flera andra hajpade producenter i området med försiktig vinmakning. Vinerna får jäsa naturligt, ingen klarning eller filtrering förekommer och han är försiktig med svavelanvändning. Han har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete. Jancis Robinson skriver till exempel ” I have been struck by the quality of every one of his wines I have been lucky enough to taste”.
Fleurie är en av tio crus i Beaujolais, och en av de som ger mest eleganta och pinot-lika viner. Druvorna till Julien Juniers Fleurie kommer från en 1,64 hektar stor jordplätt i den övre delen av regionen, närmare bestämt från climatet Niagara. Vinrankorna är mellan 25 och 60 år gamla och jordmånen är rik på granit vilket ger tydlig mineralitet i vinet. Odlingen bedrivs ekologiskt och biodynamiskt. Vinet fick ligga på jästfällning i gamla fat i nio månader och buteljerades ofiltrerat och fick minimalt med svavel. Vin är redan nu en fröjd att dricka men vinner på lagring samt dekantering innan servering. 2021 tappade Sunier 50% av skörden på grund av mjöldagg.
Vinexperternas omdömen
Neal Martin om Julien Sunier: ”Anyone who meets Julien Sunier for the first time will not forget it. You will meet fewer winemakers with more zest for life, humor and general prankishness. Even returning back to my car, only to find Sunier “watering” a few vines himself, he simply laughed. I guess it’s all natural and organic! But also, Sunier has crafted some really quite superb wines since his maiden vintage in 2008. That said, he told me that he lost 50% of the crop because of mildew in 2021. I tasted Sunier’s three Village Crus (there is also a Beaujolais-Villages from purchased fruit), and there was enviable consistency. My pick might well be the finely-chiseled Fleurie, a little Pinot-Noir-like perhaps, but not obviously so.”
Vinous (Neal Martin): 92 poäng ”The 2021 Fleurie comes from vines on granitic soil located at 470m altitude, 1.7-hectares split over two parcels. The élevage is for 9 months with no racking. This has a slight reduction on the nose at the moment, but you can still detect beguiling red berry fruit, wilted rose petal and hints of kirsch — a little Pinot Noir-like. The palate is well balanced with fine tannins. Nicely chiseled, fresh and poised with a twist of sour cherry towards the finish. Excellent.”
James Suckling: 91 poäng ”Still a bit yeasty on the nose but also with plenty of wild strawberry fruit, this manages to be daringly light (only 11.5% alcohol) and have an elegant structure in which the gentle tannins are already neatly integrated. Long fresh, wet stone finish. From the Grand Pre and La Tonne sites in Fleurie. From organically grown grapes. Matured in cask for nine months, then bottled unfiltered. Drink or hold.”
View From the Cellar (John Gilman): 90 poäng ”The 2021 Fleurie from Julien Sunier is from a steep vineyard parcel in the climat of Niagara, in the upper sections of the village. The vines are farmed organically and the wine fermented with native yeasts and raised in older Burgundy casks. It is low octane in this vintage, coming in at 11.5 percent alcohol, but reasonably deep in color and offers up a musky and gently wild bouquet of cherries, sweet cranberries, vinesmoke, granitic soil tones, peonies and roses. On the palate the wine is bright, tangy and fullish, with lovely intensity of flavor, a touch of volatility to its acids and modest tannins perking up the long and complex finish. This is a touch structurally fragile and mousey, but also complex. The gentle cracks in the façade would lead me to drink this wine in its relative youth, just to be safe. Natural wine enthusiasts will like this even better than I did, but there is enough good things going on here in the glass that I can overlook its fragility for the time being.