Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2021 Fleurie, Julien Sunier
nr 7671501Biodynamiske Julien Suniers Fleurie Cru är en ursprungstypisk Beaujolais av högsta klass. Elegant, frisk och fruktdriven smak med fjäderlätta tanniner – allting inramat i en enorm seriositet och komplexitet. Det här är ett stort vin som gärna skall lagras!
Pris 329 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Julien Sunier
Ursprung
Fleurie AOC
Druvor
100% gamay
Alkoholhalt
11.5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
2019 Fleurie har en inbjudande doft av hallon, mörka körsbär, örter, mineral, blommor och lite anis. Ung, frisk och stram smak med härligt bärig och saftig fruktighet och mineraldrivet, långt avslut.
Passar till
Det här är ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan, fläskkotlett eller smakrika rätter på fågel.
Lagringspotential
Från nu till 2030
Mer information
Lufta vinet någon timme och servera det svalt.
Om produkten
Julien Sunier är en av de mest spännande små egendomarna som blommat upp i Beaujolais under de senaste åren och hans viner är utmärkta exempel på varför nästan hela vinvärlden dricker och pratar om Beaujolais. Sunier växte upp i Dijon, men kommer inte från någon vinfamilj. Istället fick han hjälpa sin mor i hennes frisörsalong, och en av hennes stamkunder råkade vara Christophe Roumier. Efter att Julien tagit examen bestämde hans sig för att jobba hos Roumier. De efterföljande åren spenderade han sedan med att resa världen över och jobba på olika vingårdar. När han återvände till Bourgogne arbetade han med vinproducenterna Nicolas Potel i Nuits Saint-Georges och Jean-Claude Rateau i Beaune, vilka startade hans passion för ekologisk och biodynamisk vinodling. Under våren 2008 bestämde sig Julien för att fullfölja sin dröm om att starta något på egen hand, där han kunde driva en egendom helt ekologiskt och med naturlig vinframställning. Han tog över tre hektar tätt planterade gamla vinstockar i Cru-byarna Fleurie, Morgon och Régnié. Han arbetar för närvarande för att omvandla alla sina vingårdar till ekologisk vinodling och och arbetar liksom flera andra hajpade producenter i området med försiktig vinmakning. Vinerna får jäsa naturligt, ingen klarning eller filtrering förekommer och han är försiktig med svavelanvändning. Han har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete. Jancis Robinson skriver till exempel ” I have been struck by the quality of every one of his wines I have been lucky enough to taste”.
Fleurie är en av tio crus i Beaujolais, och en av de som ger mest eleganta viner. Druvorna till Julien Juniers Fleurie kommer från en 1,64 hektar stor jordplätt. Vinrankorna är mellan 25 och 60 år gamla och jordmånen är rik på granit vilket ger tydlig mineralitet i vinet. Odlingen bedrivs ekologiskt och biodynamiskt. Vinet fick ligga på jästfällning i gamla fat i åtta till elva månader och buteljerades ofiltrerat och fick minimalt med svavel. Vin är redan nu en fröjd att dricka men vinner på lagring samt dekantering innan servering.
James Suckling: 91 poäng ”Still a bit yeasty on the nose but also with plenty of wild strawberry fruit, this manages to be daringly light (only 11.5% alcohol) and have an elegant structure in which the gentle tannins are already neatly integrated. Long fresh, wet stone finish. From the Grand Pre and La Tonne sites in Fleurie. From organically grown grapes. Matured in cask for nine months, then bottled unfiltered. Drink or hold.”