Rött vin

2021 Fleurie, Mommessin

nr 5744901

Klassisk Burgundisk producenten Mommessin har lång historia i såväl Bourgogne som Beaujolais. Deras Fleurie från ”Les Grandes mises”-serien produceras i en seriös, burgundisk stil och passar sig såväl för lagring som för att njutas nu.

Pris 239 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 2 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent 
Mommessin

Ursprung
Fleurie AOC

Druvor
100% gamay

Alkoholhalt
14.0%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en inbjudande och påtagligt ungdomlig doft av björnbär, mogna jordgubbar, mörka körsbär, violer, örter, mineral och en liten ton av lakritsrot. Ung, frisk och stram smak med en viss fyllighet och en nämnvärd mängd tannin. Avslutet är friskt och fruktigt med en lång eftersmak som bara skriker Beaujolais.

Passar till
Det här är ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan, fläskkotlett eller smakrika rätter på fågel.

Lagringspotential
Från nu till 2026

Mer information
Lufta vinet någon timme och servera det svalt.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Mommessin grundades av Jean-Marie Mommessin år 1865 i kommunen Cluny i södra Bourgogne som ett negocianthus med fokus på såväl vin som andra sorters alkohol. Man kom tidigt att förvärva en byggnad vid namn Grange Saint-Pierre som tidigare var en del av benediktinklostret i Cluny. Som en hommage till byggnadens religiösa förflutna beslutade man att nyttja en Sankt Peters gyllene nyckel som husets vapen.

År 1932, Precis innan AOC-systemet introducerades i Frankrike så hade Mommessin turen att köpa den redan då välkända monopolvingården Clos de Tart för det ödmjuka priset av 400,000 franc under en auktion där den nu nedlagda domänen de Blics vingårdar såldes. Vingården kom sju år senare, år 1939, att klassificeras som Grand Cru. Vingården stannade i Mommessins ägor fram till år 2017 då det såldes vidare till Artemis-gruppen. Men köpet av Clos de Tart kom att cementera Mommessins plats i Bourgognes hjärta och det var först efter en nästan hundraårig närvaro i Bourgogne och Mâconnais som huset huvudkontor kom att flytta till Quincié-en-Beaujolais.

1997 kom delar av Mommessin att förvärvas av Boisset-gruppen som sedan har fortsatt husets tradition av att producera exceptionell Beaujolais med inspiration från grannarna i norr.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Fleurie är en av tio crus i Beaujolais och ligger i den nordligare hälften av området (precis under Moulin-à-Vent). Området har vart planterat sedan 900-talet och tros ha fått sitt namn från en romersk soldat vid namn Florus. Jordmånerna i Fleurie består av vittrad granit med röd/rosa färg.

2021 Fleurie produceras av 100% gamay, 100% hela klasar, som vinifieras i betongtankar. Vinet macereras under 2 veckor när man kontinuerligt trycker ner skalmassan samt utför så kallad ”pump over”- när man fuktar skalmassan med vinet för att optimera extraktionen. Vinet lagras sedan 11 månader på tank innan buteljering som sker efter en varsam filtrering.

Vinexperternas omdömen

Sagolika Hem, Johan Magnusson (2024-08-29): ”Fleurie är en annan av de tio byar i distriktet som har en egen ursprungsbeteckning. Vinet är nyanserat med en bärig, något kryddig doft och smak med inslag av körsbär, hallon, mineral, viol, lagerblad, muskot och blodapelsin. Serveras vid cirka 16 grader till vegetariskt eller till rätter av ljust kött, gärna kallskuret eller småplock.”