Rött vin

2021 Gevrey-Chambertin Cuvée 1859, Domaine Trapet

nr 7556701

Spännande specialcuvée från biodynamiska pionjärerna Domaine Trapet i Gevrey-Chambertin. 2021 är blott tredje gången någonsin vinet lanseras och vi är stolta över att än en gång ha erbjudits en allokering till Sverige.

Pris 1299 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt, Biodynamiskt certifierat, Veganvänligt
Lanseringsdatum24/06/2024

Beskrivning

Producent
Domaine Trapet

Ursprung
Gevrey-Chambertin AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Koncentrerad doft av stenmineral, viol, mörka bär, lavendel och kaprifol, kryddor, tobaksblad och svart te. En enastående koncentration i doften – koncentrerad och komplex med både elegans och kraft. Vidunderligt fokuserad och tät med omatchad nyansrikedom, men en struktur, balans och harmoni som man sällan träffar på. Vinet är ännu mycket ungt och behöver lagring för att nå sin fulla potential.

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till och med 2046

Mer information
Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Om produkten

Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Idag är det sjunde generationen Trapets som huserar på ägorna. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.

Gevrey-Chambertin består av 315 hektar village-vin, 84 hektar 1er cru och 55 hektar grand cru. Namnet Gevrey kommer troligtvis från det romerska namnet Gibracois. Det är en av Bourgognes allra äldsta vingårdslägen och nämns redan på 500-talet (27 rader rankor som dateras tillbaka till 100-talet har nyligen hittats i utgrävningar). Gevrey-en-Montagne var också den första by att ta sitt namn efter områdets mest kända läge; Chambertin, och blev således Gevrey-Chambertin. Områdets viner är mörka och extraherade med fatkaraktär och vinmakarna i Gevrey är nästan alltid de som skördar sist. Viner från Gevrey-Chambertin skiljer sig dock åt i stil beroende på vingårdsläge och vinmakarpraxis, men man själva menar att Gevreys kraftfullare röda viner passar på hösten och vintern tillskillnad från exempelvis Chambolle som bör drickas på vår och sommar.

Gevrey-Chambertin Cuvée 1859 är ett vin som såg dagens ljus för första gången årgång 2019 men själva vingårdsläget har – som namnet indikerar – funnits mycket länge i familjen Trapets ägor. Den 23 oktober år 1859 köpte nämligen Arthur Trapet sin allra första vingård Gevrey-Chambertin efter att familjen flyttat dit från Chambolle-Musigny, närmare bestämt en lieu à dit i Champs Perrier. Druvorna från vingården har tidigare gått in i toppvinet Ostrea, men i samband med 160-årsjubiléet 2019 buteljerades det som en egen cuvée för första gången. Det stod tidigt klart att vinet var på samma kvalitetsnivå som en premier cru och Cuvée 1859 blev snabbt så eftertraktad och hyllad att Jean-Luis Trapet och sönerna slutligen bestämde sig för att också buteljera både 2020, och nu 2021 Cuvée 1859! Vinet jäser med 80-100% hela klasar och lagras i små franska ekfat (20-25% ny ek) beroende på årgång.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!