Rött vin

2021 Gevrey-Chambertin Premier Cru En Ergot, Domaine Trapet

nr 7495601

2021 Gevrey-Chambertin Premier Cru En Ergot är ett nytt vin i familjen Trapets portfölj men från en vingård som funnits i familjens ägo länge – tidigare ingick druvorna i den numera insomnade cuvéen ”Capita” men där Jean-Louis Trapets söner – som numera är högst involverade i vinmakningen på gården – anser att vingårdens viner är så bra att de förtjänar ett eget vin.

Pris 2099 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Trapet

Ursprung
Gevrey-Chambertin Premier Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Stor, koncentrerad och fruktig doft med toner av blåbär, vinbär, jordgubbar, rosor och orientaliska kryddor. Härligt bärig, koncentrerad och komplex doft. Mycket intensiv och elegant smak med fin balans mellan samtliga komponenter. Inslag av röda och mörka bär, mineraler och en elegant finish av ekfat. Bra struktur med en behaglig och balanserad fruktsötma. Lång, elegant avslutning.

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information
Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Om produkten

Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Idag är det sjunde generationen Trapets som huserar på ägorna. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även slutat filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.

Gevrey-Chambertin består av 315 hektar village-vin, 84 hektar 1er cru och 55 hektar grand cru. Namnet Gevrey kommer troligtvis från det romerska namnet Gibracois. Det är en av Bourgognes allra äldsta vingårdslägen och nämns redan på 500-talet (27 rader rankor som dateras tillbaka till 100-talet har nyligen hittats i utgrävningar). Gevrey-en-Montagne var också den första by att ta sitt namn efter områdets mest kända läge; Chambertin, och blev således Gevrey-Chambertin. Områdets viner är mörka och extraherade med fatkaraktär och vinmakarna i Gevrey är nästan alltid de som skördar sist. Viner från Gevrey-Chambertin skiljer sig dock åt i stil beroende på vingårdsläge och vinmakarpraxis, men man själva menar att Gevreys kraftfullare röda viner passar på hösten och vintern tillskillnad från exempelvis – poäng Chambolle som bör drickas på vår och sommar.

2021 Gevrey-Chambertin Premier Cru En Ergot är ett nytt vin i familjen Trapets portfölj men från en vingård som funnits i familjens ägo länge, sedan 1880 närmare bestämt då den inhandlades strax efter phylloxeras härjningar. Vingården ligger som en förlängning av premier crun Petite-Chapelle, men har djupare jordar. Tidigare ingick druvorna i den numera insomnade cuvéen ”Capita” men där Jean-Louis Trapets söner – som numera är högst involverade i vinmakningen på gården – anser att vingårdens viner är så bra att de förtjänar ett eget vin. Vinet fick jäsa i öppna fat med 70 procent stjälkar på ett så naturligt sätt som möjligt utan att tumma på kvaliteten. Därefter lagrades det i små franska ekfat (20-25% ny ek beroende på årgång).

Vinexperternas omdömen

The Wine Advocate (William Kelley): 91-93 poäng ”One of the Trapet family’s historic holdings, the 2021 Gevrey-Chambertin 1er Cru En Ergot derives from a parcel acquired in the 1880s (during the phylloxera crisis, it sold for the lofty sum of 400 Francs per barrel) that’s the continuation of premier cru Petite Chapelle but with deeper soils. Revealing aromas of cassis, sweet plums, orange zest and spices, it’s medium to full-bodied, ample and fleshy, with a textural, gourmand profile and powdery tannins that assert themselves on the finish.”