Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2021 Kelder Steen, Badenhorst Family Wines
nr 9357001Legendariska vinmakaren Adi Badenhorst gör viner med lika stor personlighet som han själv. 2021 Kelder Steen är ifrån Badenhorsts exklusiva single vinyard-serie. Tim Atkins MW: 94 poäng
Pris 419 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Badenhorst Family Wines
Ursprung
Swartland
Druvor
100% chenin blanc
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinets doft är komplext doftrik med uttalade aromer av gula plommon, grillad citron, aprikos, vita blommor, färska örter och söta kryddor. Munkänslan är djup och komplex med en enastående struktur och en nyansrik smakprofil. Vinet har en voluminös men samtidigt strukturerad kropp med en syra som bär upp helheten och mynnar ut i en imponerande lång eftersmak.
Passar till
Passar väl till rätter med fågel, kalv och fläsk
Lagringspotential
Från nu till 2030
Mer information
Servera i stora kupor vid 8-10 grader
Om produkten
Badenhorst Family Wines växer, tillverkas och lagras på gården Kalmoesfontein i Swartland. Av egendomens 60 hektar är 28 hektar planterade med vingårdar bevuxna av gamla bushvines i Siebritskloof-delen av berget Paardeberg. Gården ägs av de – enligt dem själva – mycket stiliga kusinerna Hein och Adi Badenhorst. Kusinerna kommer ursprungligen från Constantia där deras farfar var vingårdsansvarig på Groot Constantia i 46 år. Deras pappor växte upp bland rankorna och kom med tiden att rusta upp en förfallen källare som inte hade använts sedan 1930-talet där de börja göra naturviner enligt gamla metoder. Adi (Andre Adriaan) kom själv att växa upp i dess vingårdar där han spenderade sin ungdom med att plocka (stjäla) druvor. Han själv hävdar att allting började på riktigt för honom när Jean Daneel på Buitenverwachting lät honom göra sitt första vin där som 13-åring. Adi kom senare att studera vin i Elsenburg och spenderade därefter några skördar hos bland annat Château Angelus i Bordeaux, Alain Graillot i Rhône och Winter Hills i Nya Zeeland, men också på hemmaplan hos Simonsig, Steenberg och Groote Post för att slutligen vara vinmakare på Rustenberg i nio år. 2008 packade han ihop allting och köpte 60 hektar mark i Paardeberg med sin kusin Hein. Här praktiserar de ekologisk vinodling och gör naturliga viner enligt gamla metoder – precis som sina pappor. Dessa metoder innefattar traditionell vinmakarutrustning som gamla betongkar. Idag har Adi fått en smärre kultstatus i området, bland annat genom sina karaktärsfulla viner, men också som en medlem i Cape Winemakers Guild och som en grundare av Swartland Revolution och Swartland Independent. Dessutom är han en stolt pappa till Samuel Sunnyskies amp; Ana Kalander, papegoj-ägare, LP-samlare, äggkokarmästare och te-konnässör (för att nämna några av hans självutnämnda egenskaper). Med sitt långa hår och vänliga sätt är han verkligen en karaktär man aldrig glömmer.
2021 Kelder Steen är ett av Adi Badenhorsts single vinyard-viner och kommer från en vingård med namnet Kelder, planterad i slutet av 60-talet, som ligger strax intill Adis vinkällare (”kelder” är afrikaans för ”källare”). Jordmånen i vingården består av förvittrad granit där rankorna kan leta sig tre meter ner i marken. Vingården är enbart 1,2 hektar stor och genererar årligen ungefär 1400 liter must. ”Steen” är den Sydafrikanska benämningen för druvan chenin blanc. Druvorna handplockas i små korgar under nattens svala timmar och förs till en sval källarmottagning. Druvorna pressas i hela klasar och förs direkt över till ett 1200-liters gammalt fat för jäsning. Själva jäsningsprocessen får pågå länge, ofta flera månader, och spenderar därefter tid på gamla fat tillsammans med sin jästfällning innan det buteljeras utan klarning eller filtrering.
Tim Atkins MW: 94 poäng ”Kelder comes from a dry-farmed (”rain-fed”, says Adi Badenhorst) parcel on decomposed granite next to the winery. Cement tank-fermented and aged for the first time, with 11 months of lees contact, it has great structure, pear and green apple fruit and pithy minerality.”