Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2021 Latricières-Chambertin Grand Cru, Domaine Trapet
nr 7536101Biodynamiska Domaine Trapet producerar detta utsökta vin från Grand Cru-läget Latricières-Chambertin – ett mycket lagringsdugligt vin som är en klassisk representant för sitt ursprung.
Pris 6999 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Trapet
Ursprung
Latricières-Chambertin Grand Cru AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Koncentrerad doft av stenmineral, viol, mörka bär, lavendel och kaprifol, kryddor, tobaksblad och svart te. En enastående koncentration i doften – koncentrerad och komplex med både elegans och kraft. Vidunderligt fokuserad och tät med omatchad nyansrikedom, men en struktur, balans och harmoni som man sällan träffar på. Vinet är ännu mycket ungt och behöver lagring för att nå sin fulla potential.
Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.
Lagringspotential
Från nu till 2045
Mer information
Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.
Om produkten
Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.
Druvorna till majestätiska 2021 Latricières-Chambertin Grand Cru kommer från familjens 0,74 hektar i detta nobla läge som köptes av Arthur Trapet år 1904. Latricières-Chambertin är ett av de mer muskulösa vinerna som Trapet producerar och de definieras av sin intensitet och röda frukt. Vingården definierades första gången i sin egen höghet 1508 och rent geografiskt så är det endast premier cru-läget Les Combottes som separerar vingården från grand cru-lägena i grannbyn Morey-St-Denis. Namnet antas komma från det latinska ordet för ”inget särskilt” – en referens till den förr i tuden uppfattade fattiga jordmånen i vingården! Värt att notera här är att vingården i själva verket inte är så fattig. Faktum är att lagret med jord som ligger ovanför kalkstenen är djupare (och mörkare färgad) I Latricières-Chambertin än i de flesta andra grand cruer i Gevrey-Chambertin.
Trapet använder en hög andel hela klasar vid jäsningen. Andelen varierar utifrån årgångens förutsättningar, men generellt används 50-100% hela klasar till grand cru-vinerna. Alkoholjäsning och maceration sker i öppna, temperaturkontrollerade cementtankar i upp till 19 dagar. Därefter tappas vinet i ekfat för lagring och malolaktisk jäsning. Andelen ny ek varierar från läge till läge men Grand Cru-vinerna får ca 50% ny ek och lagrats på ekfat i cirka 18 månader.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!