Rött vin

2021 Lionheart of the Barossa, Dandelion Vineyards

nr 212901

Prisvärda 2021 Lionheart of the Barossa Dandelion Vineyards är en matvänlig aussie-syrah som matchas väl med grillat, långkok, hamburgare, hemgjord pizza och smakrika grytor. Skapas av den skickliga Elena Brooks från 100-åriga (!) rankor som växer i det vackra Barossa.
Vinbanken: FYND!
Expressen/Allt om Mat: 5 getingar

Pris 135 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Dandelion Vineyards

Ursprung
Barossa

Druvor
100% syrah

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är koncentrerad och fruktig med inslag av plommon, svartpeppar, rostat kaffe, björnbär, choklad och fat. Smaken är fyllig och fruktdriven med en god balans mellan syra och kropp med en tilltalande pepprig eftersmak.

Passar till
Passar utmärkt till grillade anrättningar i alla dess former men även till kryddkorvar och hemmagjorda hamburgare.

Lagringspotential
Från nu till 2029

Mer information
Finns även som halvflaska.

Om produkten

Australiska Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks. Efter det har priserna haglat över dem; deras 2019 Lions Roar of the Barossa förärades med höga 95 poäng av James Halliday och  2021 utsågs de till ”Winery of the Year” av Winemaker Challenge International Wine Competition, för att nämna några. Senaste utmärkelsen var prestigefyllda ”New World Producer of the Year 2020”. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin. Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Australien? Läs vår Australiska årgångsguide här!

2021 Lionheart of the Barossa görs på druvor från Dandelions gamla Barossa-vingårdar. Vinstockarna är gamla och knotiga och ett flertal av dem är över 100 år gamla. De växer på en av världens äldsta jordmåner och har en förvånande livskraft trots sin ålder. Druvorna skördas under sista veckan i april då de handskördade shiraz-druvorna jäses med naturlig jäst i öppna jäskar. Man bryter skalhatten manuellt för hand två gånger om dagen och efter varsam pressning förs vinet över på mestadels gamla ekfat (en viss procent av faten är nya) för att avsluta jäsningen. Därefter spenderar viner 18 månader på samma ekfat och buteljeras därefter utan filtrering.

Vinexperternas omdömen

M-magasin, Gunilla Hultgren Karell (2024-10-15): ”8 FAVORITER TILL PASTAN. Direkt och inbjudande med toner av skogsbär, mynta, peppar och vaniljkrydda. Skjuts i eftersmaken. Gott till spagetti med en långputtrad köttfärssås.”

Wine Table, Maja Berthas (2024-10-08): ”It’s a bargain! Så läckert och fruktdrivet vin från vackra Barossa! Gjort i en modern och snygg stil där mörka bär, plommon och choklad sätter tonen. Avslutet är läskande långt och ett uns av aromatiska örter dansar in och ger energi i slutet. Det här dricker jag gärna med en stadig hamburgare toppad med karamelliserad lök och massor av smält ost.”

Allt i Hemmet, Gunilla Hultgren Karell (2024-10-01): ”Höstens godaste viner: Gott till gräddig svampsås. Fylligt och smakrikt med toner av skogsbär, mynta, peppar och vaniljkrydda. Glöd i eftersmaken. Gärna till en biff med gräddig svampsås.”

Expressen/Allt om Mat, Gunilla Hultgren Karell (2024-09-04): ”10 viner du inte ska missa i höst – expertens favoriter. 5/5 getingar. Fylligt och smakrikt med toner av skogsbär, mynta, peppar och vaniljkrydda. Glöd i eftersmaken. Gärna till en biff med gräddig svampsås.”

Vinbanken, Christian Stojkovic (2024-08-02): ”FYND! Stort med varmt mogen frukt av plommon, björnbär, bigarråer, tobak, asiatiska kryddor, eukalyptus och fat. Drick år 2024-2028.” 

Allt om Mat, Gunilla Hultgren Karell (2024-05-30): ”Fylligt med maffig fruktighet med god koncentration, toner av skogsbär, mynta, peppar och vaniljkrydda. Fint integrerade syror. Glöd och skjuts i eftersmaken. Här visas druvan shiraz à la Barossa på ett utmärkt sätt. Vinproducenten Dandelion Vineyards grundades 2007 och har fått mycket uppmärksamhet och priser för sina välgjorda viner. Det här vinet har lagrats på fat under ett och ett halvt år och har vare sig filtrerats eller klarats innan buteljering. Vinet finns även på halvflaska.”

Utmärkelser

  • The New Zealand International Wine Show 2022 – Trophy for Champion Shiraz & Predominant blends
  • The New Zealand International Wine Show 2022 – 96 Points, Double Gold Medal
  • 10th “SAKURA” Japan Women’s Wine Awards 2023 – Best Pairing for Japanese Cuisine ”TEPPAN-YAKI”
  • 10th “SAKURA” Japan Women’s Wine Awards 2023 – Double Gold
  • 2022 Sommelier Challenge IWSC  San Diego – Gold 92 Points