Rött vin

2021 Lion’s Roar of the Barossa, Dandelion Vineyards

nr 7200501

Lion’s Roar of the Barossa Dandelion Vineyards är en klassisk aussie-cabernet sauvignon definierad av sin koncentration men med elegans och frukt.

Pris 179 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent
Dandelion Vineyards

Ursprung
Barossa

Druvor
100% cabernet sauvignon

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är koncentrerad och fruktig med inslag av björnbär, svartpeppar, söta kryddor, choklad och fat. Smaken är medelfyllig och fruktdriven med en god balans mellan syra och kropp med en kryddig eftersmak.

Passar till
Passar utmärkt till grillade anrättningar i alla dess former men även till kryddkorvar och hemmagjorda hamburgare.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Finns även som halvlaska.

Om produkten

Australiska Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks. Efter det har priserna haglat över dem; deras 2018 Lions Roar of the Barossa förärades med höga 95 poäng av James Halliday och  2021 utsågs de till ”Winery of the Year” av Winemaker Challenge International Wine Competition, för att nämna några. Senaste utmärkelsen var prestigefyllda ”New World Producer of the Year 2020”. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin. Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.

Lion’s Roar of Barossa Cabernet kommer från gamla vinrankor belägna mellan Seppetsfield Road och Maranga. Här är jordmånen uråldrig röd stenjord, perfekt för cabernet sauvignon. Klasarna väljs ut och plockas för hand av familj och vänner till teamet bakom Dandelion under andra veckan i april. Druvorna krossas varsamt och töms över till öppna jäskar. Efter 12 dagars jäsning pressades musten och fördes över på ekfat (30% nya franska ekbarriquer) och lagrades i 14 månader.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!