Rött vin

2021 Nuits-Saint-Georges, Jean-Claude Boisset

nr 5839101

Detta enastående vin görs på druvor från 4 olika vingårdar i världskända byn Nuits-Saint-Georges. Vinet är utsökt redan nu, men kan lagras i minst 10 år. 

Pris 749 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent
Jean-Claude Boisset

Ursprung
Nuits-Saint-Georges AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Storartat smakrik och kryddig med mästerligt finstämd balans mellan vinets alla komponenter. Doft och smak har inslag av mörk frukt som blåbär, björnbär och körsbär samt kryddiga inslag av svart te, kanel och färska örter som inramas av välpolerade tanniner och en frisk syra. Vinet har en lång, elegant och rik eftersmak. Lagra gärna i minst fem år.

Passar till
Avnjuts med fördel till rätter på ljust kött, fågel eller smakrikare fiskrätter.

Lagringspotential
Från nu till 2036

Mer information
Dekantera med fördel vinet innan avnjutning. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsiuer Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.

Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och har under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertopsskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Det världskända byn Nuits-St-George är belägen mellan Dijon och Beaune. Vingårdarna ligger i en östlig exponering och sträcker sig på en sträcka om 6 kilometer – totalt 160 hektar. Druvorna till 2021 Nuits-Saint-Georges kommer från vingårdarna Le Coteau des Bois, Tribourg, Belle Croix och les Charbonnières. Jean-Claude Boisset förfogar över 1,07 hektar där rankornas ålder snittar på ungefär 50 år. Skörden inleddes den första veckan i september 2021 då de handskördade druvorna fördes till vineriet. Druvorna genomgick 40% avstjälkning (men krossades inte) och macererades i 18 dagar (Varav 5 dagar kallmacerering). Vinet lagrades sedan i fatlkällaren under 11 månader på 33% fransk ek (100% av eken var lätt rostad för att framhäva frukt snarare än fat). Vid buteljering genomgick vinet endast en lätt filtrering och vinet buteljerades med hjälp av gravitation.