Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2021 Puligny-Montrachet Premier Cru Terroirs de Blagny, Domaine Etienne Sauzet
nrPå grund av den extremt lilla årgången 2021 valde domänen att blanda deras tre vingårdar Truffière, Hameau de Blagny and Champ Gain (och ändå fick dom endast två fat med vin av cuvéen) och göra detta fantastiska vin! Fåtal flaskor släpps som webblansering i september.
Pris kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Etienne Sauzet
Ursprung
Puligny-Montrachet Premier Cru AOC
Druvor
100% chardonnay
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Ej provad
Passar till
Fiskrätter – gärna med smörbaserade såser, fågel, kalv
Lagringspotential
Från nu till 2040
Mer information
Etienne Sauzets hemsida
Om produkten
När Etienne gick bort 1975 var det inte uteslutande dottern Colette som tog över – hon hade nämligen gift sig med Jean Boillot som hade en egen firma och ägorna kom sedan att delades upp mellan deras tre barn. Samtliga syskon har förvaltat arvet väl med egna blomstrande rörelser, men familjenamnet ”Domaine Etienne Sauzet” kom att tillfalla yngsta barnbarnet Jeanine Boillot och hennes man Gérard Boudot. Många var inledningsvis rädda att storhetstiden skulle vara över nu när Etienne var borta, men Gérard Boudot visade sig snabbt vara synnerligen skicklig vinmakare som förvaltat arvet väl och numera anses han till och med ökat kvalitén ytterligare. Den volym som försvann i samband med arvisskiftet har Gérard och Jeanine vägt upp genom att köpa druvor från pålitliga och högkvalitativa odlare. Idag drivs egendomen av Gérard och Jeanine och deras dotter Emilie och hennes man Benoît Riffault. Sancerre-bördige Benoît började som en praktikant år 2002 men kom med tiden att gifta in sig i familjen och är nu en del av den framgångssaga som ännu bara sett sin början.
Vinerna från Sauzet är eleganta och finstämda med fin fruktighet i kombination med mineraltoner och väl avvägd användning av fat. Hans viner är ett ypperligt exempel på betydelsen av växtplats och ”terroir”. Alla Sauzets viner visar upp olika personligheter beroende på ursprung. Boudot understryker att vinifikationen skiljer sig från år till år beroende på årgångens förutsättningar vilket innebär att man måste vara flexibel i sitt arbete, men att i en given årgång så vinifieras de flesta vingårdslägen på nästan identiskt sätt. Efter att skörden har bärgats skickas druvorna snabbt till vineriet och pressas mycket varsamt i pneumatiska pressar. Efter nedkylning jäser vinerna i ekfat vi ungefär 20ºC, en process som beroende på årgång kan ta allt från 2 veckor till ett par månader. Processen övervakas noggrant. Man använder sig av ca 1/3 nya fat i 10-18 månader där vinerna genomgår malolaktisk jäsning och får vila på sin fällning. Längden i ekfat bestäms av vinets ursprung, 10 månader för Bourgogne, 12 månader för kommunviner och upp till 18 månader för Premier och Grand crus. Viss bâtonnage sker under tiden om än utan överdrift. Slutlagring sker på rostfria ståltankar i 6 månader varefter man sedan filtrerar vinerna mycket försiktigt innan buteljering.
Terroirs de Blagny är en blandning av de tre premier cru vingårdarna Truffière, Hameau de Blagny och Champ Gain. Anledningen till att Sauzet valde att blanda dessa vingårdar med varandra är helt enkelt att årgång 2021 var en så extremt liten årgång att det tyvärr inte var möjligt att vinifiera vinerna separat. Även fast man blandade ihop de tre vingårdarna fick man endast ett 350 litersfat och ett 228 literfat med vin. Druvorna pressas varsamt i pneumatiska pressar och jäser därefter i gamla ekfat under cirka en månad. Fatlagringen äger rum i 12-15 månader i 10-15% ny ek, och resterande del i 2-3 år gamla ekfat. Därefter följde tre månaders efterföljande lagring på rostfria ståltankar innan buteljering.