Rött vin

2021 Ramnasgras Cinsault, Badenhorst Family Wines

nr 9004501

Legendariska vinmakaren Adi Badenhorst gör viner med lika stor personlighet som han själv. Ramnasgras Cinsault är en del av Badenhorsts exklusiva single vinyard-serie. Druvorna kommer från den egna vingården Ramnasgras där alla rankor är gamla bush vines. Tim Atkins MW: 93 poäng.

Pris 299 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Badenhorst Family Wines

Ursprung
Swartland

Druvor
100% cinsault

Alkoholhalt
11.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinets doft är generöst parfymerad med söta röda frukter som jordgubbar, hallon, körsbärs, plommon med en ryggrad av krydda och en viss jordighet. Smaken har en mjuk men väldefinierad textur med eleganta men greppiga tanniner och en härlig syra. Vinet är omedelbart njutbart och tilltalande juicigt och mynnar ut i en lång, kryddig eftersmak (men för att citera Adi i hans egna tech-sheets “Flavour: see and taste bottle content”.)

Passar till
Passar väl till rätter med fågel, kalv och fläsk

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Servera i stora kupor vid 16-18 grader

Om produkten

Badenhorst Family Wines växer, tillverkas och lagras på gården Kalmoesfontein i Swartland. Av egendomens 60 hektar är 28 hektar planterade med vingårdar bevuxna av gamla bushvines i Siebritskloof-delen av berget Paardeberg. Gården ägs av de – enligt dem själva – mycket stiliga kusinerna Hein och Adi Badenhorst. Kusinerna kommer ursprungligen från Constantia där deras farfar var vingårdsansvarig på Groot Constantia i 46 år. Deras pappor växte upp bland rankorna och kom med tiden att rusta upp en förfallen källare som inte hade använts sedan 1930-talet där de börja göra naturviner enligt gamla metoder. Adi (Andre Adriaan) kom själv att växa upp i dess vingårdar där han spenderade sin ungdom med att plocka (stjäla) druvor. Han själv hävdar att allting började på riktigt för honom när Jean Daneel på Buitenverwachting lät honom göra sitt första vin där som 13-åring. Adi kom senare att studera vin i Elsenburg och spenderade därefter några skördar hos bland annat Château Angelus i Bordeaux, Alain Graillot i Rhône och Winter Hills i Nya Zeeland, men också på hemmaplan hos Simonsig, Steenberg och Groote Post för att slutligen vara vinmakare på Rustenberg i nio år. 2008 packade han ihop allting och köpte 60 hektar mark i Paardeberg med sin kusin Hein. Här praktiserar de ekologisk vinodling och gör naturliga viner enligt gamla metoder – precis som sina pappor. Dessa metoder innefattar traditionell vinmakarutrustning som gamla betongkar. Idag har Adi fått en smärre kultstatus i området, bland annat genom sina karaktärsfulla viner, men också som en medlem i Cape Winemakers Guild och som en grundare av Swartland Revolution och Swartland Independent. Dessutom är han en stolt pappa till Samuel Sunnyskies amp; Ana Kalander, papegoj-ägare, LP-samlare, äggkokarmästare och te-konnässör (för att nämna några av hans självutnämnda egenskaper). Med sitt långa hår och vänliga sätt är han verkligen en karaktär man aldrig glömmer.

2021 Ramnasgras Cinsault är ett av Adi Badenhorsts fyra stycken single vinyard-viner. Druvorna kommer från den 1.6 hektar stora vingården Ramnasgras där den genomsnittliga cinsault-rankan är närmare 70 år gammal. De gamla, obevattnade rankorna växer på granitjordar och är naturligt lågavkastande och producerar frukt av yttersta kvalitet. Druvorna handskördas, kyls ned av nattliga temperaturer och överförs därefter till, och vi citerar Adi här, “dodgy old wooden vats” för fermentering. Jäsningen äger rum under cirka två veckor och man använder sig i detta fall endast av pumping over-tekniken för öka extraktionen. Den färdiga juicen förs därefter över till “less dodgy foudres” – där vinet lämnas i 12 månader. Vinet klaras inte innan buteljering men genomgår lätt filtrering.

Tim Atkins: 93 poäng ”Fermented with 30% carbonic maceration for the first time in 2021 – Adi Badenhorst likes to shake things up – this is a stony, meaty, structured Cinsault with red cherry and bramble fruit, savoury tannins, notes of clove and tobacco leaf and negligible oak.”