Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2021 Savigny-Lès-Beaune, Jean-Claude Boisset
nr 5141301Liten allokering av årgång 2021 av Jean-Claude Boissets hajpade Sauvigny-Lès-Beaune som görs på frukt från en 0,7 hektar ”stor” vingård planterad med 40-åriga rankor. Enbart 3,006 flaskor gjordes 2021 och 160 av dessa kom till Sverige.
Pris 479 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Jean-Claude Boisset
Ursprung
Savigny-Lès-Beaune AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Smakrikt, kryddigt, nyanserat vin med toner av ljuvligt inbjudande – och närmast läskande – mörk frukt som vildhallon, lingon, skogsbädd och körsbär med en färskt örtig och fint kryddig inramning. Tanninerna är finkorningt skulpterade och lent omfamnande och syran är energiskt frisk. Vinet har en lång, elegant och komplex eftersmak.
Passar till
Avnjuts med fördel till rätter på ljust kött, fågel eller smakrikare fiskrätter.
Lagringspotential
Från nu till 2031
Mer information
Dekantera med fördel vinet innan avnjutning.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsiuer Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.
Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertoppskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
2021 Savigny-Lès-Beaune är ett av Jean-Claude Boissets mest charmfulla viner. Appellationen Savigny-Lès-Beaune består av 180 hektar vingårdar som tillsammans formar en V-formation, belägna där dalen möter flackmarker i ett mycket pittoreskt område, tre kilometer från staden Beaune. Här har det funnits vingårdar sedan urminnes tider och har under merparten av denna tid tillhört olika kyrkliga ägare och riddare. Appellationens viner varierar i stil till följd av dess skiftande terroir, men de delar alla Savignys visitkort: finess, elegans och charm.
Lägena som bildar Jean-Claude Boissets village Savigny-Lès-Beaune kommer från ett enskilt climat kallat ”Les Bas Liards”. Vingården är en böljande kulle vars placering ligger alldeles vid stadens portar, längs kanten av floden Rhion. Ordet ”Liard” kommer från det galliska ordet Liga som betyder ”vas” eller ”slam”, vilket tros referera till de svampmarker som förr var mycket vanliga längs Rhoins flodbanker, men idag är ett minne blott.
Rankorna växer i en sandig, förhållandevis djup jordmån med inslag av lera i den 0.7113 hektar lilla vingården, vars rankor har en snittålder om dryga 40 år. I vineriet sorterades druvorna på sorteringsbord innan de fördes med hjälp av gravitationen till de väntande tankarna. Macerationen skedde under 20 dagar (inklusive fyra dagars kallmaceration). Enbart inhemska jäststammar användes och inga enzymer, tanniner eller sulfiter tillsattes vid vinmakningen. Skalkappan pressades ner tre gånger. Vinet spenderade därefter 11 månader på sin jästfällning på 33% ny, lättrostad ek. Antal flaskor i årgången: 3,006 flaskor.