Rött vin

2021 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Les Lavières, Bouchard Père et Fils

nr 259401

Finstämd och ytterst välgjord premier cru från skickliga Frédéric Weber på Bouchard Pére et Fils. Ett vin som kan lagras i 7-10 år och som är ett benchmarkexempel på hur oerhört charmerande vinerna från appellationen kan vara. Ett fynd! 

Pris 499 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt

Beskrivning

Producent
Bouchard Père et Fils

Ursprung
Savigny-Lès-Beaune Premier Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Smakrikt, kryddigt, nyanserat vin med toner av ljuvligt inbjudande – och närmast läskande – mörk frukt som vildhallon, skogsbädd och körsbär med en färskt örtig och fint kryddig inramning. Tanninerna är finkornigt skulpterade och lent omfamnande och syran är energiskt frisk. Vinet har en lång, elegant och komplex eftersmak.

Passar till
Avnjuts med fördel till rätter på ljust kött, fågel eller smakrikare fiskrätter.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Dekantera med fördel vinet innan avnjutning. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Bouchard Père et Fils är en av Bourgognes äldsta egendomar, grundat 1731 i Beaune av Michel Bouchard. Michel var en klädförsäljare från Grenoble som stannade till i Beaune där han köpte med sig ett vinfat för att sälja vidare under sin fortsatta resa. När han märkte hur stor efterfrågan var återvände han till Bourgogne tillsammans med sin son Joseph för att satsa på vin istället för kläder och resten är, som man brukar säga, historia. Idag befinner sig Bouchard Père et Fils i sitt fjärde århundrade – mitt uppe i en spännande tid med stora förändringar för denna viktiga Bourgogneegendom. Kvalitetsnivån – som alltid varit Bouchards signum – förstärktes ytterligare år 1995 när egendomen köptes av Joseph Henriot. Philippe Prost, tidigare technical director på Bouchard Père & Fils lär har sagt att man nu gick från noggranna till någonting utöver det vanliga. Henriot kom göra stora upprustningar – och investerade i ett nytt vineri år 2005 – för att återföra Bouchard till den allra översta toppen i Bourgogne. Det slutgiltiga steget i detta kvalitetsarbete skedde år 2022 när man gjorde en fusion med Artemis. Från och med nu ingår Bouchard i den stolta Artemisfamiljen som satt kvalitetsribban om möjligt ännu högre – ett arbete som sker både i vingårdarna och i vineriet.

Bouchard Père et Fils har sedan grundandet på 1700-talet varit négocintfirma, men man är först och främst en egendom som producerar vin från egna vingårdar. Sedan ett tiotal år har arbetet med att avsluta négociantverksamheten pågått genom att undan för undan låta alla långtidskontrakt löpa ut – det sista löpte ut 2023 och från och med nu är fokuset 100% på egna vingårdar. Man har också valt att sälja av en del vingårdar man inte längre anser lever upp till de höga kraven. Bouchard har under flera hundra år varit en av Bourgognes allra största vingårdsägare med 130 hektar vingårdsmark. Med det nya fokuset har man sålt av vissa vingårdar för att landa på totalt 105 hektar där 12 ligger i Grand Cru-vingårdar och 74 är klassificerade som Premier Cru. Man är också ensam ägare till två monopolvingårdar och har exklusivitet på ytterligare två monopol. Man är också den enda Domaine som äger parceller på samtliga fyra terrasser i Grand Crun Chevalier-Montrachet. En i sanning imponerande bedrift.  Detta stora kvalitetsarbete har lett till att man minskat från 5 miljoner flaskor årligen i mitten av 2010-talet till enbart 600,000 idag. Kvar är bara det allra bästa. Mottet är att när man ser en Bouchard-etikett ska man veta att det är en garant för vin av yttersta kvalitet. Man är just nu i konversion för att bli certifierat ekologiska, ett arbete som kräver fem års arbete eftersom man är en så stor egendom (vanligtvis krävs annars endast tre år för att bli certifierade), men redan idag är 100 hektar farmade helt ekologiskt, med vissa vingårdar farmade enligt biodynamiska principer.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

2021 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Les Lavières: Appellationen Savignys alla vingårdar formar en V-formation och är belägna där dalen möter flackmarker i ett mycket pittoreskt område. Här har det funnits vingårdar sedan urminnes tider och har under merparten av denna tid tillhört olika kyrkliga ägare och riddare. “Les Lavières” är ett enskild vingårdsläge med premier cru-status belägen 5 kilometer norr om staden Beaune och kännetecknas av sin kalkstensrika jordmån. Namnet kommer från de enorma flata stenar – så kallade ”laves” som finns i området och som historiskt använts för att bygga gravgrifter i området. Här förfogar Bouchard över 3.94 hektar i sydlig exponering i en vingårslott som funnits i egendomens ägo sedan början av 1900-talet. Vinet vinifieras med viss del hela klasar och lagras i 14 månader på ekfat där 25-35% av faten utgörs av ny ek, beroende på årgång.

Vinexperternas omdömen

Wine Table, Pär Strömberg (2024-11-05): ”Exklusiv premier cru pinot som bjuder klassiska toner av jordgubb och sandelträ i nosen. Örtigt och förföriskt rödbärigt, nyanserat och kryddigt med torra tanniner hög syra och expressiv finish där ett uns av kakao och lingon bjuder en aptitlig beska. Drickes bäst efter en timmes luftning och till hel ugnsbakad örtspäckad kyckling med rotfrukter i ugn och gräddig sås.”

The Wine Advocate (William Kelley): 90-92 poäng ”Aromas of red berries mingled with rose petals, baking spices and orange zest introduce the 2021 Savigny-lès-Beaune 1er Cru Les Lavières, a medium to full-bodied, supple and seamless wine that’s lively and elegant, representing another fine rendition of a cuvée that’s a perennial sleeper chez Bouchard.”

James Sukling: 89 poäng ”Intense wild herb and savory aromas on the nose lead you into the surprisingly generous palate for this appellation where the red berry fruit and licorice character is pronounced. Still very youthful and slightly drying on the palate thanks to the slightly rustic tannins, this still needs some time in bottle to reach its best drinking form. Sustainable.”