Head på hemsidan:
Rött vin

2022 A Minima Rouge Passetoutgrains, Domaine Trapet

nr 7620201

Äntligen tillbaka i Vinklubben! Appellationen Passetoutgrains är ett spännande inslag bland Bourgognes viner. Biodynamiska Domaine Trapets “A Minima Rouge Passetoutgrain” är en druvblanding av pinot noir och gamay och är ett mycket charmigt vin med personlighet!

Pris 329 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt certifierat, Veganvänligt
Lanseringsdatum17/09/2025

Beskrivning

Producent
Domaine Trapet

Ursprung
Bourgogne Passe-Tout-Grains AOC

Druvor
50% pinot noir och 50% gamay

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750ml

Doft och smak
Energisk, ren och fruktig doft som exploderar i en mix av röda bär som vildhallon, körsbär och jordgubbar som backas upp av toner av viol och teblad. A Minima är ett fjäderlätt vin med silkiga tanniner som balanseras upp av en fin struktur och en stor personlighet. Eftersmaken är lång och klingande fruktig.

Passar till
Bra till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Idag är det sjunde generationen Trapets som huserar på ägorna. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.

Passetoutgrains är en spännande och älskvärd vinstil bland Bourgognes alla dyrbara högdjur. Merparten dricks upp inom Frankrikes gränser och det är relativt sällan vi finner exempel här i Sverige. Bourgogneexperten Jasper Morris beskriver den som “den röda törstsläckaren från Bourgogne”, vilket säger en del om stilen. I sin ungdom är de ofta mörka i färgen och lätt animaliska i stilen men kan med ålder utveckla viss förfining då pinot noir-aromerna börjar ta över. De är förtjusande förföriska i alla åldrar. Bourgogne Passetoutgrains är en helt egen appellation vars regler innebär att vinet måste innehålla pinot noir (minst 30 procent) och gamay (minst 15 procent), men även chardonnay, pinot blanc och pinot gris kan användas med upp till 15 procent. Läs mer om Passetoutgrains här!

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

2022 A Minima Rouge Passetoutgrains innehåller 50 procent av både pinot noir och gamay. Druvorna i A Minima Rouge kommer från en biodynamiskt odlad vingård i Gevrey vid namn Grand Champs, planterad 1965 belägen i utkanten av själva byn. Jordmånen består här av lera och kalksten.

Namnet ”A minima” kommer från latin och är en blinkning till den minimala handpåläggning som görs på vinet som resulterat i ett terroirdrivet vin, vinifierat utan pretentioner där njutning och friskhet står i centrum. Druvorna skördas för hand och tas om hand med hjälp av gravitation i vineriet. Jäsningen sker i tankar och man tillsätter varken svavel eller jäst. Vinet lagras därefter i en mix av stora ekfat (foudre) och dels i ståltankar. Det är den minimala filosofin; A minima!

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!