Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Bonnes Mares Grand Cru, Comte Georges de Vogüé
nr 7412601Bonnes Mares är ett av Bourgognes fantastiska grand cru-lägen. Vingården ligger i norra delen av kommunen Chambolle-Musigny och sträcker sig även en bit in i kommunen Morey-St-Denis. Vinerna definieras av kraft och struktur (snarare än silkighet) och tillhör de mest kraftfulla och lagringsbara grand cruerna. Domaine Comte Georges de Vogüé gör de mest finessrika och eleganta vinerna från vingården och utsökta 2022 är inget undantag!
Pris 7999 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Comte Georges de Vogüé
Ursprung
Bonnes Mares Grand Cru AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Koncentrerad doft av stenmineral, viol, mörka bär, lavendel och kaprifol, kryddor, tobaksblad och svart te. En enastående koncentration i doften – koncentrerad och komplex med både elegans och kraft. Vidunderligt fokuserad och tät med omatchad nyansrikedom, men en struktur, balans och harmoni som man sällan träffar på. Vinet är ännu mycket ungt och behöver lagring för att nå sin fulla potential.
Passar till
Prova till fågel, stek med svamp och sidfläsk eller bara gott sällskap, föredragsvis en stund in i framtiden.
Lagringspotential
Från nu till 2052
Mer information
Servera vid 14-16 grader i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.
Om produkten
Comte Georges de Vogüé är en av de absoluta höjdarna i Bourgogne och kungen av Chambolle-Musigny. Byn ligger inbäddad i en spricka vid den trädbevuxna sluttningen Combe de Chamboeuf. Den smala vägen till domänen slingrar sig upp på höjden förbi byns gamla stenkyrka och ingången pryds av ett vackert stenvalv, som tillsammans med domänen uppfördes på 1400-talet. Vogüé är en av få familjeägda producenter i Bourgogne som kan spåras så långt tillbaka i tiden och som fortfarande idag, 20 generationer senare är i samma ägo. Eric Bourgogne (som anställdes 1992) och Jean Lupatelli (som anslöt 2021) ansvarar för vingårdar och vineri medan Jean-Luc Pepin är egendomens förtjusande försäljningschef sedan 1988. Den sympatiske vinmakaren Francois är oerhört filosofisk och kan med stolthet prata i timtal om sina viner som om de vore hans egna barn. Domänen omfattar 12,5 hektar varav 7,25 ha tillhör det världsberömda Grand Cru-läget Le Musigny vilket är 80% av hela vingården! De Vogues viner är kända för sin fantastiska elegans och man är försiktig med faten och filtrerar ej.
Bonnes Mares är ett av Bourgognes fantastiska Grand Cru-lägen. Hela vingården Les Bonnes Mares Grand Cru består av 15,06 hektar (varav 13,54 ligger i Chambolle-Musigny och 1,52 ligger i Morey-St-Denis). Man tror att namnet kommer från ”bonnes mères” – de goda mödrarna – alltså nunnorna från Nôtre de Tart alternativt från ordet ”marer” alltså att odla. Vissa hävdar att det är ett gammalt dialektalt ord för feer, det vill säga goda feer. Det är en svårodlad vingård med många ägare och en komplex terroir. Till att börja med är det inte en klassisk chambolle-smak utan påminner mer om en Morey-St-Denis med sitt lite vildare uttryck. Smaken påminner mer om fruktkompott snarare än klassisk ren chambolle-frukt (som i exempelvis Amoureuses). Genom vingården leder en diagonal stig där man generellt kan säga att rankorna på södra delen av stigen växer på terres rouges-jordmån och de ovan växer på terres blanches. Bonnes Mares ger djupa, kraftfulla viner som visar mycket muskler, med extraordinärt djup frukt som garanterar ett långlivat vin. Vingården är fördelad på 23 ägare där Domaine Comte de Vogüé är den största (och mest ansedda) ägaren. Deras ägor ligger till 50% inom Chambolle-Musigny i den nedre delen av vingården som domineras av den järnrika jordmånen terres rouges. Tvärt emot grand cru-läget Musigny är jordmånen här dominerad av lera med inslag av kalk. Druvorna avstjälkades till 100% och jästes i öppna jäskar. Som alltid genomgick vinet en sen malolaktisk jäsning. Vinet lagrades därefter i 15-18 månader på 40-45% ny ek från skogen Tronçais.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
James Suckling: 97-98 poäng ”Welcome to the wide, red velvet sofa! Very subtle black-fruit aromas, including a touch of mulberry. Expansive and concentrated, but very precise, thanks to the extremely fine tannins, the earthiness ever more prominent at the generous and beautifully proportioned finish.”
Livets Goda (Anders Enquist): 97 poäng ”2.70 hektar stor lott som ligger i den sydöstra hörnan av vingården i byn Chambolle-Musigny, där de äldsta vinrankorna börjar närma sig 80 år. Förvisso tycker undertecknad att detta vin alltid har en magnetisk attraktion ungt, även i ryggradsstarka årgångar som 2016 eller 2019 och kanske 2021, men Bonnes-Mares är oftast ett vin som det pratas om i termen ”framtida bruk” på grund av sin tanninintensitet (elegant sådan!), starka drift, och utvecklingspotential. Men här struntar vinet i de konservativa traditionella konventionerna och ger dessa spekulerande vinälskare en dragning på nosen med en mycket attraherande omedelbarhet som de knappast kan undvika, idag. Sinnlig mineralisk skärpa och en frukt som fäster med viol och mörka rosor, körsbär, mogna smultron, cassis, nypon, tobak och lakritsnotad aromatiskt laddad ört. Vi har en gott åldrande att vänta likaså, kanske med en formtopp om 15 år eller så, så vi får fram tryffeln och den aristokratiska parfymen likaså, vem vet med säkerhet. Men det kommer bli väldigt svårt att lämna detta vin orört i källaren då vetskapen om hur det uppträder idag kommer att etsa sig fast.”
Jasper Morris: 97 poäng ”In bottle. Made as three cuvees, then assembled. A rich mid purple with a deliciously heady bouquet, the sumptuous side of dark raspberry, perfumed yet precise, purple fruit with some redder layers beneath, a little white pepper spice, multiple layers of fruit, very engaging with just a very slight youthful bitterness. Irreproachable.”
Decanter: 96 poäng ”We tasted an assortment of barrels from the 2022 vintage: one from the southern end of Bonnes-Mares, one from the middle, and one from the north. The portion from the south showed results that are supple and elegant with a lovely fruit and impressive length. The center shows a lovely richness and density, and the sample coming from the northern end of the vineyard showed more reduction, but there was a lovely finesse and an elegant raspberry note. The blend should produce one of the wines of the vintage in this appellation.”
The Wine Advocate (William Kelley): 95 poäng ”Another cuvée that was also in bottle when I visited, the 2022 Bonnes Mares Grand Cru unfurls in the glass with aromas of cherries and raspberries mingled with exotic notes and sweet forest floor. Medium to full-bodied, layered and fleshy, it’s concentrated and textural, with nicely integrated tannins, lively acids and a long, saline, rose-inflected finish. Its more sensual style is a welcome evolution.”
Burghound: 94 poäng ”From a 2.67 ha parcel situated entirely in terres rouges soil in the far southern portion of the vineyard. An even spicier and more floral-suffused nose is comprised mostly by blue pinot fruit and discreet earth wisps. The succulent, refined and vibrant medium-bodied flavors aren’t especially concentrated though they do possess impressive power on the beautifully long and equally well-balanced finale. This is a wine that is certainly built to repay extended keeping but it’s not so compact that it couldn’t be reasonably approached after only 5 to 7 years.”
Tim Atkin: 94 poäng ”Like the Musigny, this is slightly challenging to taste as it has just been bottled. The nose is firmly closed, but the palate offers up some chocolatey oak, black plum preserves and Damsons. Well-measured, chalky tannins surround the compact fruit core, and the pronounced acidity punches up back palate to leave a dry impression on the solid finish. Jean Lupatelli noted, ”I found this wine a bit thick early on, but it is starting to refine itself little by little.”