Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Bourgogne Aligoté Les Moutots, Jean-Claude Boisset
nr 7381901Finstämda 2022 Bourgogne Aligoté Les Moutots släpps i enbart 4.517 flaskor och är ett tillgängligt matvin gjort av doldisdruvan aligoté. Aligoté nämns för första gången i Bourgogne under 1600-talet – Grégory blev förälskad i druvan under sin tid som vingårdsansvarig på Domaine Leroy i sin ungdom. När han anlitades till Jean-Claude Boisset år 2003 och fick carte blanche att skapa de viner han ville bestämde han sig tidigt för att göra en egen toppversion av druvan. Hans vinmakningsapproach är därmed densamma som för hans vita grand cruer; två vintrar på sin jästfällning och ingen bâtonnage.
Pris 269 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Jean-Claude Boisset
Ursprung
Bourgogne Aligoté AOC
Druvor
100% aligoté
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Tillgänglig och fruktdriven doft med toner av gröna äpplen, mogen citrus, krispiga stenfrukter, vita blommor, hasselnötter och krutrök. Vinet definieras av sin höga syra och runda kropp med tilltalande fräsch fruktighet och en välavvägd fataromatik.
Passar till
Prova till stekt fisk med vitvinssås, ugnstillagade skaldjur och kyckling är också bra följeslagare.
Lagringspotential
Från nu till 200
Mer information
Kyl ner vinet till 8 grader och lufta i karaff 30 minuter före servering.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsiuer Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.
Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och har under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertopsskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.
Aligoté nämns för första gången i Bourgogne under 1600-talet. Det äldsta kända namnet på druvan är troligtvis ”plant de trois”, men aligoté går också under synonymerna aligotte, alligotay, beaunie, chaudenet gras, giboulot, giboudot, griset blanc, mahranauli, plant gris, troyen blanc och vert blanc, enligt devisen kärt barn har många namn. Aligoté mognar tidigt och är tålig mot kyla och till viss del mot frost. Det är en druva som ofta klarar svårare år och fungerar i flera olika typer av terränger. Vinerna är knastertorra, har hög syra och smak av vita och gula blommor, gröna äpplen, citrusfrukt samt örter. För bara ett par hundra år sedan var det den vida planterad i Bourgogne, gärna sida vid sida bredvid chardonnayrankor. Till och med de så ansedda vingårdarna Montrachet och Corton var planterad med bland annat aligoté under en lång tid. Med årens lopp kom emellertid aligoté att falla i glömska till förmån för chardonnay. Länge ansågs den vara en lite enklare ”kusin” till chardonnay, men modern DNA-teknik har visat att den är den del av den stolta Pinot-familjen då den är en korsning mellan gouais blanc och pinot noir. När druvan blir som allra bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – alltid till ett betydligt lägre pris. Dessutom är druvan en viktig ingrediens i en klassisk Kir (tillsammans med cassis-likör).
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
2022 Bourgogne Aligoté Les Moutots är resultatet av en storslagen årgång och släpptes enbart i 4.517 flaskor. Appellationen Bourgogne Aligoté täcker ungefär 1600 hektar. Aligoté är i mångas ögon en sekundär druvsort till chardonnay, men när den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay. Bäst blir som den när den växer i branta kullar med mager jordmån (och särskilt under varma år) och med strikt selektering. Les Moutots är ett specifikt läge nära Chorey-Lès-Beaune där förhållandena är de allra bästa och rankorna är gamla – medelåldern är höga 50 år. De handskördade druvorna lades i 20-kiloskorgar. I vineriet pressades de hela klasarna varsamt och musten fördes snabbt över till 450-litersfat. Jäsningen fick pågå under lång tid – hela 12 månader med hjälp av naturlig jäst. I lagringskällaren fick vinet vila i totalt 18 månader. Eken bestod av 37% ny, lättrostad, ek och resten gamla 450-litersfat. Vinet buteljerades med hjälp av gravitationen.
Grégory blev förälskad i druvan under sin tid som vingårdsansvarig på Domaine Leroy i sin ungdom. När han anlitades till Jean-Claude Boisset år 2003 och fick carte blanche att skapa de viner han ville bestämde han sig tidigt för att göra en egen toppversion av druvan. Hans vinmakningsapproach är därmed densamma som för hans vita grand cruer; två vintrar på sin jästfällning och ingen bâtonnage. Grégory är utöver det en stolt medlem i den burgundiska intressegruppen Les Aligoteurs – vars uppdrag är att främja högkvalitativ aligoté producerad av begåvade vinmakare.
Vinexperternas omdömen