Rött vin

2022 Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines, Jean-Claude Boisset

nr 7861401

Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines är Jean-Claude Boissets lättillgängliga instegsvin som verkligen överlevererar för priset. Ett mycket matvänligt vin som passar till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.

Pris 179 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Jean-Claude Boisset

Ursprung
Bourgogne AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Inbjudande, fruktig doft med inslag av hallon, jordgubbar och mogna körsbär, örter och kryddor. Smaken är finstämt fruktdriven med en energisk nerv som imponerar och väcker intresse. Sammanfattningsvis välbalanserad och smakrik med en fin silkig avslutning.

Passar till
Bra till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget. Boisset – som idag drivs av Jean-Claudes barn – har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Målet är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinernas är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

2022 Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines är Jean-Claude Boissets instegsvin, döpt efter nunneklostret Ursulines där grundaren Jean-Claude slog sig ner på 60-talet. Skörden ägde rum mellan 29 augusti och 15 september där druvorna hämtades från vingårdar med höga 35-40 år som snittålder på rankorna. De handskördade druvorna fördes till vineriet där de  avstjälkades till 100% utan att krossas för att därefter föras till tankar med hjälp av gravitationen.  Den efterföljande macerationen varade i cirka 20 dagar där ytterligare extraktion med varsam hand genomfördes med hjälp av att trycka ner skalkappan. Jäsningen initierades med hjälp av naturlig jäst. Vinet lagrades sedan på sin jästfällning i franska ekfat under 5 månader. 10% av ekfaten utgjordes av nya fat, och samtliga ekfat hade genomgått en långsam rostning vid låga temperaturer för att säkerställa en lätt och delikat ekfatsintegration. Innan buteljering blev vinet varsamt filtrerat.

Svd Mat & Dryck, Linda Perez (2023-05-24): ”Voilà! Försommargrillens röda allt-i-allo-bourgogne har både körsbärsfruktig koncentration och stram, finstämd struktur. Till grillad fisk-kyckling eller kött med smörslungad färskpotatis och späd, nyskördad spenat.”