Rött vin

2022 Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines, Jean-Claude Boisset

nr 7861401

Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines är Jean-Claude Boissets lättillgängliga instegsvin som verkligen överlevererar för priset. Ett mycket matvänligt vin som passar till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.

Pris 189 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Jean-Claude Boisset

Ursprung
Bourgogne AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Inbjudande, fruktig doft med inslag av hallon, jordgubbar och mogna körsbär, örter och kryddor. Smaken är finstämt fruktdriven med en energisk nerv som imponerar och väcker intresse. Sammanfattningsvis välbalanserad och smakrik med en fin silkig avslutning.

Passar till
Bra till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsiuer Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.

Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertoppskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

2022 Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines är Jean-Claude Boissets instegsvin, döpt efter nunneklostret Ursulines där grundaren Jean-Claude slog sig ner på 60-talet. Skörden ägde rum mellan 29 augusti och 15 september där druvorna hämtades från vingårdar med höga 35-40 år som snittålder på rankorna – samtliga belägna i Côte de Nuits. De handskördade druvorna fördes till vineriet där de  avstjälkades till 100% utan att krossas för att därefter föras till tankar med hjälp av gravitationen.  Den efterföljande macerationen varade i cirka 20 dagar där ytterligare extraktion med varsam hand genomfördes med hjälp av att trycka ner skalkappan. Jäsningen initierades med hjälp av naturlig jäst. Vinet lagrades sedan på sin jästfällning i franska ekfat under 5 månader. 10% av ekfaten utgjordes av nya fat, och samtliga ekfat hade genomgått en långsam rostning vid låga temperaturer för att säkerställa en lätt och delikat ekfatsintegration. Innan buteljering blev vinet varsamt filtrerat.

Vinexperternas omdömen

Japan Women’s Wine Awards 2024: Médaille d’Or / Gold medal

JancisRobinson.com, Julia Harding MW & Andy Howard MW (2024-01-29): 16 poäng ”Smells both ripe and fresh and really succulent, like biting into a ripe red cherry. Pure-fruited, serious in its dry tannin structure.”

Vinbanken, Christian Stojkovic (BÄST I TEST VECKA 1, 2024): ”Ung och friskt pigg pinotfrukt med smultron, hallon, körsbär, färska örter, charkuterier, muskot och väl anpassade toner av fat kompletterat med friska körsbärssyror. En välstrukturerad och stiltypisk ung Bourgogne med väldigt mycket kvalitet för pengarna. Att priserna på Bourgogneviner har skjutit i höjden kommer väl inte som en överraskning för någon vinintresserad? Fast speciellt konstigt är det faktiskt inte – konsekvent hög kvalitet, starkt varumärke, begränsad tillgång i kombination med flera skördar med starkt reducerad kvantitet ger den tydliga effekten – ökade priser. Men för att återkoppla till det aktuella vinet gör marknadssituationen Boissetgruppens Les Ursulines Pinot Noir 2022 till ett litet mästerverk. Det här är en välskapad, ung och mycket prisvärd pinot noir som dessutom råkar vara från Bourgogne. Något år i vila kommer att ge vinet ytterligare någon dimension och därefter är det inte någon brådska.”

Allt om Mat, Andreas Grube & Gunilla Hultgren Karell (2023-09-28): ”Trevlig med fräsch elegans och toner av jordgubbar och örter.”

Svd Mat & Dryck, Linda Perez (2023-05-24): ”Voilà! Försommargrillens röda allt-i-allo-bourgogne har både körsbärsfruktig koncentration och stram, finstämd struktur. Till grillad fisk-kyckling eller kött med smörslungad färskpotatis och späd, nyskördad spenat.”