Rött vin

2022 Bourgogne Rouge, Domaine Trapet

nr Hemligt artikelnummer

Nya förtjusande årgång 2022 Bourgogne Rouge från Trapet är så långt från ett enkelt instegsvin man kan komma med sin komplexa rödfruktiga karaktär och tydliga struktur. Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 30 oktober 2024. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Add to Calendar

Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering

Pris 399 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt certifierat, Veganvänligt
Lanseringsdatum30/10/2024

Beskrivning

Producent
Domaine Trapet

Ursprung
Bourgogne AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
12.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Stor, ungdomlig, nyanserad doft med inslag av vildhallon, syrliga jordgubbar, blommor, en lätt kryddighet och mineral. Smakrikt, kryddigt, komplext vin med enastående struktur. Finstämda tanniner och frisk frukt med elegant smak som kommer utvecklas mycket bra med några års lagring.

Passar till
Bra till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information

Om produkten

Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Idag är det sjunde generationen Trapets som huserar på ägorna. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.

Trapets 2022 Bourgogne Rouge kommer från tre vingårdar i Gevrey-Chambertin (En Champs-franc, en Grands-Champs och en Prunier) från några av gårdens yngre rankor.  Trapet säger själva ”Whatever the level of appellation, our winegrower’s gesture is identical. It is practiced with the same degree of awareness and rigor, our mantra is respect” och man använder samma noggrannhet vid skapandet av detta vin som familjens Grand Cruer. I vingårdarna använder man sig sedan 2018 av Guyot Poussard-beskärning som är en skonsammare variant av den klassiska Guyot-metoden och som anammats bland Bourgognes toppnamn på senare år. Metoden innebär en enkel Guoyt med två armar (en arm med en sporre och en arm med en sporre och en kvist/käpp) där man alternerar armen med käpp varje år vilket skapar en bättre balans i rankan genom en förbättrad savcirkulation som i sin tur minskar bildandet av döda grenar och snittytor där vinsjukdomar kan frodas. År 2019 inleddes ett arbete med att konvertera sina rankor till uppbindningssystemet ”echalas” – som kan översättas till ”stöttade rankor”, där rankorna binds upp längs dessa höga stavar och formas till formen av en båge längst upp; en så kallad corbeille. Rankor som växer på detta sätt tenderar att utvecklas annorlunda och druvorna får  stora fördelar genom bra ventilation och ett naturligt skydd mot solen. Efter att inledningsvis enbart ha haft detta system på Grand Cruerna är det numera även implementerat i samtliga vingårdar och därmed även för vingårdarna som skapar gårdens Bourgogne Rouge. Syftet med dessa förändringar är att hålla klimatförändringarna stången och även i framtiden kunna skapa viner av yttersta balans och finess: ”Climate change is cruel and may have an impact on the development of Burgundy wines. At the estate, we like our wines to not only reflect their place of origin but also to offer the wine enthusiast the freshness and natural elegance that befits the great wines of Burgundy so well. Also, in order to strive for this ideal of freshness, we have implemented numerous actions reinforcing the natural cycle of the vine, its immunity and its balance, but also, in a holistic approach, we have tilted and adapted our vinification and our breeding.”

Druvorna är handplockade och får en lång jäsning i kall temperatur, endast naturligt förekommande jäst används. Under jäsningen är filosofin ”low intervention” och man utför enbart sporadisk och varsam ”pumping over” och ”punching down” när det behövs. Blendingen av de olika vingårdslägena sker i stora tankar och fat vilket möjliggör minimalt användande av sulfit. Vinet lagras i 12 månader på 10 hektolitersfat med konisk form, specialdesignade av tunnbinderiet Rousseau Cooperage.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!