Head på hemsidan:
Vitt vin

2023 Chablis, Domaine Pinson

nr 9583201

2023 Chablis AOC från Domaine Pinson präglas av hög koncentration, mineralitet, frukt och den ursprungstypiska karaktär som är så typiskt för såväl Domaine Pinson som för Chablis som område!

Wine Table, Pär Strömberg: ”Megaklassiskt och megagott. Chablis in excelsis.”
Vinsider/Peter Axelsson: ”Från en av de bästa – Domaine Pinson”
Vinsider/Patrik Bennet: ”Ett bättre vin till räkmackan får man leta efter.”

Pris 299 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Domaine Pinson

Ursprung
Chablis AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En inbjudande doft av stenig och rökig mineral, citruszest, havssalt, mogen citrus, gröna äpplen och gula plommon. En mycket ren och frisk smak och en slank fokuserad kropp som är omedelbart njutbar men klarar av lagring.

Passar till
Passar mycket bra till ostron och skaldjur utan mycket sötma men gärna med sälta. Även utmärkt gott till en enkel sallad och till eleganta klassiska fiskrätter med både syra och fett i såsen.

Lagringspotential
Från nu till 2033

Mer information
Servera vid 10-12 grader.

Om produkten

Egendomen Pinson har hållit till i området mellan Vaillons och Montmains i Chablis sedan 1640. Chablis är, som bekant, en region som är känt för sin förhistoriska och fossilrika jordmån och vinerna man producerar har inga andra likar i vinvärlden men det är få andra producenter i området lyckas visa upp en så distinkt saltig mineralitet som Pinson. 300 år efter att familjen började odla i Chablis – år 1940 – tog Louis Pinson över rodret. Louis kom att bli den som verkligen satte Pinson på kartan, bland annat genom att vara en av de första att sälja vin till konsument eftersom de själva började buteljera sina flaskor. Idag drivs egendomen av Charlène Pinson och hennes pappa Laurent. Pinson gör viner från flera lägen i Chablis. De äger 14 hektar i hjärtat av Chablis; från enklare AOC viner till de mer komplexa Premier Cru-lägena bland annat Mont-de-Milieu, La Fôret och Montmains (man äger gårdar i 6 olika premier cruer) till det världsberömda Grand Cru-läget Les Clos. Far och dotter ser sig inte bara som vinodlare utan som beskyddare av den historiska jorden i Chablis. De arbetar utan insektsmedel och ogräsmedel (enligt principen “lutte raisonée”) och plogar jorden för att tvinga rankorna att växa sig allt djupare. Alla druvor skördas för hand. Vinerna från Pinson präglas av hög koncentration, mineralitet, fräsch frukt och den precisa ursprungstypiska karaktär som bara ett fåtal producenter kan uppnå.

Likt Bordeaux har även Chablis en vänstra och en högra strand där de klimatmässiga skillnaderna ger skrud åt dess viner. Den vänstra stranden (den utan Grand cru-vingårdar) är något svalare och vindutsatt medan den högra stranden generellt sett har bättre sydlig exponering samt något varmare klimat vilket i sin tur resulterar i ”kraftigare” viner.

2023 Chablis AOC görs på samma kompromisslösa sätt som firmans dyrare viner. Druvorna kommer från två lägen i hjärtat av Chablis på vardera sida av floden Sereines; ett strax under premier cru-läget Mont de Milieu och ett mellan premier cru-lägena Vaillons och Montmains. Rankornas snittålder är höga 40 år, jordmånen är klassisk Kimmeridgian och lägena är sydöstligt exponerade. Både alkoholjäsning och den malolaktiska jäsningen äger rum på ståltankar med efterföljande lagring på sin jästfällning i sex månader. Enbart naturligt förekommande jäst användes för initiera jäsningen.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

Wine Table, Pär Strömberg (2025-11-06)
”Megaklassiskt och megagott från familjevineri med fina vingårdslägen. Chardonnay, eller beaunois som man lokalt kallar druvan är uppvuxen ur kalkrika lerjordar. Här får man verkligen vad man vill åt i Chablis. Gröngul frukt och kritarik mineralitet. Fylligt och stort med energi i syra och kraft i struktur och textur. Balans och välmående koncentration gör vinet smått oemotståndligt. Lång eftersmak, Chablis in excelsis.”

Vinbanken, Christian Stojkovic (2025-11-06)
”Pigg och frisk frukt med äpplen, vita blommor, persika, citronskal, päron, krossad sten, mandlar, försiktiga fat, bra syra och mineraler.”

Vinsider, Winomaten/Patrik Bennet (2025-11-06)
”Saltstänkt vin med tydlig mineralprofil men ändå med en fyllig och småflörtig frukt med gröna äpplen, gula plommon, krita, päron och en förnimmelse av nötter. Ett bättre vin till räkmackan får man leta efter.”

Vinsider, Peter Axelsson (2025-11-04)
”Från en av de bästa – Domaine Pinson – kommer vinet som har en ung och medelstor doft. Här finns gröna äpplen, citrus, persika, mineral och krita. Jag får lite terroirkänsla. Elegant och medelfyllig smak med rund finstämd syra, snygg frukt och diskreta snygga mineraltoner. Väl i munnen växer smaken och eftersmaken känns lång.”

Inside Burgundy (Jasper Morris MW): 87 poäng
”Mid lemon yellow in colour. Here some more classic Chablis minerals show on the nose compared to the Petit Chablis. Still accessible, still more in fresh yellow fruit, enough acidity and proper length, in fact very good in that respect. Some ripe lime notes in the aftertaste. ”