Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Chablis Premier Cru Mont de Milieu, Domaine Pinson
nr 9067401Årgång 2022 Chablis Premier Cru Mont de Milieu från Domaine Pinson är en av årgångens mest stilsäkra chablisviner. Inside Burgundy, Jasper Morris MW: 5/5 stjärnor ”The 2022 is set to be a great success.”
Pris 439 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Pinson
Ursprung
Chablis Premier Cru AOC
Druvor
100% chardonnay
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har en nyanserad, ung och stening doft av gula äpplen, kanderad citrus, stenfrukt, kryddor, örter och mineral. Vinet är mycket elegant med en perfekt balans mellan syra, frukt och diskreta fatinslag. Syran är distinkt och skvallrar om att vinet har ett långt liv framför sig.
Passar till
Perfekt till eleganta fisk- och skaldjursrätter eller ljust kött.
Lagringspotential
Från nu till 2032
Mer information
Servera vid 10 grader i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.
Om produkten
Egendomen Pinson har hållit till i området mellan Vaillons och Montmains i Chablis sedan 1640. Chablis är, som bekant, en region som är känt för sin förhistoriska och fossilrika jordmån och vinerna man producerar har inga andra likar i vinvärlden men det är få andra producenter i området lyckas visa upp en så distinkt saltig mineralitet som Pinson. 300 år efter att familjen började odla i Chablis – år 1940 – tog Louis Pinson över rodret. Louis kom att bli den som verkligen satte Pinson på kartan, bland annat genom att vara en av de första att sälja vin till konsument eftersom de själva började buteljera sina flaskor. Idag drivs egendomen av Charlène Pinson och hennes pappa Laurent.
Likt Bordeaux har även Chablis en vänstra och en högra strand där de klimatmässiga skillnaderna ger skrud åt dess viner. Den vänstra stranden (den utan Grand cru-vingårdar) är något svalare och vindutsatt medan den högra stranden generellt sett har bättre sydlig exponering samt något varmare klimat vilket i sin tur resulterar i ”kraftigare” viner.
Druvorna till detta vin kommer från premier cru-läget Mont de Milieu. Historiskt sett har vingården fungerat som den gräns som visar var Champagne slutar och Bourgogne börjar. Vingården ligger längs sidan av en kulle vars intilliggande skogsparti skyddar rankorna från nordanvinden. Detta soldränkta läge badar i solen strålar från morgon till kväll till följd av sin syd- och sydöstliga exponering av lätt sluttande, men aldrig särskilt branta, kullar. Mont de Milieu blickar ut över Serein-flodens från dess högra strand. Just här är floden särskilt bred, och själva läget upplevs därför som särskilt storslaget, öppet och luftigt. De totalt 44 hektaren (varav familjen Pinson förfogar över 5 hektar) är relativt homogena med kalkhaltig lera och små vita kalkstenar som tillsammans bildar en utsökt jordmån. Likt Vaucoupin och Vau Ligneau är Mont de Milieu en friliggande premier cru som inte ligger intill några andra närliggande premier cru-lägen.
Vinerna från Mont de Milieu kan enklast beskrivas med ordet ”soldränkta”. Kombinationen av den optimala solexponeringen och den homogena Kimmeridgian-jordmånen bidrar med en unik komplexitet till vinerna. Vingården skapar viner med kraft, och pondus såväl som elegans och ren frukt. Den behöver oftast lagras för att uppnå sin fulla potential men den som har tålamodet blir rikt belönad – först efter 10 år ellr mer når den sin peak. Namnet Mont de Milieu dateras tillbaka till minst 1218, då stavat ”montmelliant”, för att 100 år senare kallas ”Mont de Milleux”. Det rätta uttalet för läget är ”Mont de Miyeux”.
Familjen Pinsons vingårdsdel i Mont de Milieu är hela 5 hektar, och Mont de Milieu är således familjens största till volym sett. Druvorna kommer från 18–40 år gamla stockar i fyra huvudsakligen sydligt exponerade lotter i den centrala och nordvästra delen vingården Mont de Milieu. Vinrankorna växer i klassisk, kalkhaltig lera med stor andel skaldjursfossil, så kallad kimmeridgelera. Alla druvor skördas för hand. 85 procent av vinet är jäst på rostfri ståltank, 15 procent på ekfat. Vinet är sedan lagrat nio månader på gamla ekfat. Efter buteljering har vinet lagrats ytterligare tolv månader hos producenten.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Årgång 2022 i Chablis är en årgång som har alla förutsättningar att bli en klassiker. En exceptionell årgång, där vinerna redan nu visar upp både fräschör och riklig mognad, sida vid sida med Chablis signaturegenskaper, bentorr krisp och mineralitet. Året var varmt och torrt, där de viktiga vår- och sommarmånaderna klarade sig från såväl frost som sjukdomar. I 2022 får vi Mont de Milieu från sin bästa sida, med blommiga viner som kombinerar vita och gröna fruktaromer, med klassiska Chablis-attribut, så som jordig aromatik, ostronskal och sälta.
Vinexperternas omdömen
WineTable, Pär Strömberg (2024-08-08): ”Megaklassiskt och megagott från familjevineri med fina vingårdslägen. Chardonnay, eller beaunois som man lokalt kallar druvan är uppvuxen ur kalkrika lerjordar. Här får man verkligen vad man vill åt i Chablis. Stor tät och frisk med toner av mineralisk krita och kalk, gul stenfrukt, äpple och citrus. Energiskt och kraftfullt med sälta i avslutet, välbalanserat men ännu i sin linda. Går att spara och lagra länge!”
Vinbanken, Christian Stojkovic (2024-08-07): ”Ungt, piggt och stramt med gröna äpplen, citruszest, ostronskal, örter, krossad sten, mineraler, massor av energi, bra syra och lite sälta. Här finns finns det en del djupt mogen frukt men också syra och mineraler som väger upp. Det här är en lysande Chablis som behåller sin eftertraktade ”chablisitet”. Försvinnande klunkbart.”
DinVinguide, Sofia Ander (2024-08-05): ”Visserligen ungt men smakdörren står på glänt. Vi tittar in och får dofter av rökig mineral, krossade stenar och därefter strama aromer av saltbakad citron och sjudande mineraler. Går absolut att servera i sommar till grillad fisk och salsa verde. Annars inväntar vi skaldjuren till vinter.”
Inside Burgundy, Jasper Morris MW: 92-95 poäng ”5/5 stars. 15% is vinified in new wood, then matured as the other 1ers crus. A little more yellow in the colour, and a slight touch of coconut on the nose. The wood can be detected on the palate too but it will certainly integrate. There is a fine full bodied classical Chablis lurking behind. A notably long succulent finish, then some classical minerality. Certainly, a fine acid balance. They make sure to pick here very early thus avoiding the over exotic character seen in some cellars. The 2022 is set to be a great success.”
Decanter, Andy Howard MW: 94 poäng ”From 60-year-old southeast-facing vines, with 10% of the blend matured in new oak. This shows Mont de Milieu at its best. Floral notes combine with good ripeness of stone fruit on the palate, freshened up by lovely acidity. Plenty of mineral notes add extra complexity to the whole. A fine premier cru which has power but in a refined, elegant package.”
MY Wine by Elke Ljung 4+ ”Torr, medelfyllig, solgula frukter av äpplen och persika, en knivsudd honung, lätt mandelton och hasselnötter, en knivsudd honungssötma och blommig rondör. Nyanaserad.
Omdöme: Nyanserad och välgjord med plus i betyget för lagringspotentialen – som är stor”